Ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås

Gott och lyxigt recept på ankbröst med en söt potatispuré och en syrlig vinsås. Det söta och syrliga blir riktigt gott ihop med det möra fina köttet som man får salta lite.
Ankbröst med sötpotatispuré
Ankbröst serverat med sötpotatispuré, sallad och den syrliga såsen.
Timglas Tid: 1 timme
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

Sötpotatispuré:

Syrlig vinsås:

glutenfritt Glutenfritt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Den här receptbeskrivningen är upplagd så att man ska kunna följa den för att få ankbröstet, potatispurén och såsen att bli klara samtidigt.

    Sätt på ugnen på 200°C. Se till att ankbrösten är helt tinade om frysta används.

    Förbered potatisen: Skala potatisarna och skär i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull med vatten och salt. (Låt stå så länge.)

    instruktion steg 1.1 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
    Skalad potatis och sötpotatis.
    instruktion steg 1.2 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
    Potatis och sötpotatis i bitar.
    instruktion steg 1.3 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
    Med vatten och salt.
  2. Förbered såsen:

    Hacka schalottenlöken fint.

    Hetta upp oljan i en såskastrull, sänk värmen och stek löken några minuter tills den blivit blank och fin.

    Ta därefter av kastrullen från plattan och häll på rödvin, balsamvinäger, fond, vatten, salt och peppar och smaka av. Det ska smaka syrligt. Man kan om man vill späda med vatten om man vill ha en mildare smak. (Låt detta stå tills vidare.)

    instruktion steg 2.1 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
    Hackad schalottenlök.
    instruktion steg 2.2 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
    Olja i en såskastrull.
    instruktion steg 2.3 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
    Löken är blank och fin.
    instruktion steg 2.4 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
    Häll på resten av ingredienserna till såsen.
  3. Skär ett rutmönster på skinnsidan av ankbrösten med en vass kniv.

    Hetta upp oljan i en stekpanna samtidigt som du låter potatisarna koka upp. Låt potatisarna koka ca 15 minuter samtidigt som du tillagar ankbrösten i kommande steg.

    instruktion steg 3.1 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
    Skär rutmönster.
    instruktion steg 3.2 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
    Dags att börja steka.
    instruktion steg 3.3 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
    Koka potatisen.
  4. Stek ankbrösten först med skinnsidan ner ca 7 minuter på hög värme. Salta och peppra. Eftersom detta brukar skvätta ganska mycket så är ett tips att använda ett stekpannestänkskydd.

    Vänd på ankbröstet och stek lite kortare tid på andra sidan ca 4 minuter.

    Lägg därefter över ankbrösten i en ugnsform och ställ in i mitten av ugnen i 200°C i 6-8 minuter.

    instruktion steg 4.1 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
    Stek på ena sidan.
    instruktion steg 4.2 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
    Använd gärna stänkskydd.
    instruktion steg 4.3 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
    Stek på andra sidan.
    instruktion steg 4.4 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
    Ankbrösten i ugnsform.
    instruktion steg 4.5 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
    I ugnen.
  5. Sätt på såskastrullen på medelvarm värme och låt koka upp och sänk sedan värmen.

    Låt koka på svag värme ca 5 minuter, du kan röra lite då och då så det går bra att ta hand om potatisarna under tiden: Nu eller under tiden ankbrösten är i ugnen så bör potatisarna blivit klara.

    Häll av vattnet från potatisarna. Häll på grädden och mixa till en slät puré med mixerstav (eller mixa i en matberedare).

    instruktion steg 5.1 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
    Låt såsen koka upp.
    instruktion steg 5.2 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
    Såsen är klar.
    instruktion steg 5.3 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
    Häll av vattnet.
    instruktion steg 5.4 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
    Häll på grädde.
    instruktion steg 5.5 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
    Mixa.
    instruktion steg 5.6 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
    Sötpotatispuré.
  6. När ankbrösten är klara, låt dem vila några minuter. Skär sedan upp dem i sneda skivor.

    Servera några skivor per portion, en klick potatispuré och den syrliga rödvinssåsen och njut.

    instruktion steg 6.1 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
    Ankbrösten får vila.
    instruktion steg 6.2 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
    Ankbröst i skivor.
    instruktion steg 6.3 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
    Servera.

Kommentarer till Ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås

Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
💬 Svar till Ingegerd Mattsson ✏️ Skrivet av Susanne
Så trevligt att ni alla tyckte om receptet! Tack för att du skrev!
✏️ Skrivet av Ingegerd Mattsson
Jag kan säga att detta blev kanon gott. Till och med vårat kräsna äldsta barnbarn åt i mängder.
💬 Svar till Monkan ✏️ Skrivet av Susanne
Tack detsamma! Trevligt att det blev bra! :)
✏️ Skrivet av Monkan
Hej och gott nytt år!
Lagade ankbröst från din sida till nyårsafton. Väldigt gott! Tack för tips och inspiration./Monkan
💬 Svar till susnet ✏️ Skrivet av TONY
BRA SKALL TÄNKA PÅ DET NEXT TIME HÄLSN. TONY
💬 Svar till TONY ✏️ Skrivet av Susanne
Tack för bra tips, jag får testa det!
Antar att du har induktionshäll eller gasspis och att max värme är 12?
Sedan kanske det här inte riktigt fungerar på en vanlig spis eftersom den tar 2-3 ggr så lång tid innan den blir varm och då blir det inte lika knaprigt?
Men jag som har induktionshäll kan ju göra detta dock måste jag tänka på att anpassa även för vanliga spisar när jag skriver mina recept eftersom alla inte har induktion eller gas.
✏️ Skrivet av TONY
ankbröst efter rutmönstret lägger jag alltid brösten med fettsidan ned i en KALL stekpanna i 6-7min. kör på högsta värme, vrider ned till c.a. 10-9 vänder brösten får ligga c.a. 4-6 min.
alltid lika goda o knapriga samt saftiga, lärde mig detta då jag var i shanghaj, bästa hälsn. tony
✏️ Skrivet av Alexandra
Super, super, supergott!
✏️ Skrivet av Susanne
Något av det godaste jag ätit, vi provade dock vildand till....

Se även dessa recept

| Fågel | Huvudrätter | Nyårsrecept |