Ankbröst

Recept med Ankbröst
Näringsvärden
Ankbröst är mört och fint rött kött. På ena sidan är det skinn.
Innan man börjar steka är det lämpligt att snitta skinnet med en vass kniv och det kan man göra i ett fint rutigt mönster. Börja att steka med skinnsidan ner. Ös gärna fettet över under stekningen så blir ankan saftigare.
Man kan också grilla ankbröst. Skinnet behöver inte snittas men man kan göra det. Marinera gärna och grilla först med skinnsidan ner och vänd och grilla på andra sidan.
Köttet är saftigt och gott när det har en rosa kärna. Grilla eller stek alltså inte för länge.
Tillagning
För att lyckas perfekt med tillagningen är mitt bästa tips att använda termometer.
Innertemperatur
För att veta när köttbiten är lagom stekt, stoppa in en kött-termometer eller digital termometer med spetsens mitt i köttbitens mitt.
Rekommenderad innertemperatur för ankbröst:
- Blodig: 56°C
- Medium: 62°C
- Genomstekt: 68°C
Tillagningstips
Skär ett rutmönster i skinnsidan, det ska vara tunna snitt. Salta och peppra.
Stek ca 4 minuter med skinnsidan ner i en torr upphettad stekpanna, inget fett behövs, det kommer smälta ut fett från skinnet. Skinnet ska få fin färg. Vänd och stek 2 minuter på andra sidan.
Tillaga ankbröst med skinnsidan upp i mitten av ugnen i ca 125°C till vald innertemperatur.
Linda in köttet i aluminiumfolie och låt vila 15-20 minuter.
Skär upp i sneda skivor.
Fler innertemperaturer och tips hittar du i min stek- och grillguide.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt:
Ja
Laktosfritt:
Ja
Glutenfritt:
Ja
Vegetariskt:
Nej
Näringsvärde
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av ankbröst.
Energi: | 119 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 0 g |
Protein: | 19.9 g |
Fett: | 4.3 g |
Tips och info
Engelskt namn:
Finns i affären:
GI tips:
Hållbarhet och förvaring:
Pris:
Ersätt med:
| Fågel - kyckling, kalkon, anka |

Ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
Lyxigt och fantastiskt gott recept med ankbröst med en len och söt potatispuré som serveras med syrlig vinsås.
