Blåbärsglasstårta med vit choklad

Ingredienser:
- 100 g vit choklad
- 10 dl vispgrädde
- ca 400 g (1 burk) sötad kondenserad mjölk
- 250 g frysta blåbär
Utrustning:
- 1 st form med löstagbar kant / springform minst 24 cm i diameter som rymmer smeten
-
Ta upp blåbären ur frysen och låt dem tina lite grann. Hacka den vita chokladen i mindre bitar med en vass kniv.
- 100 g vit choklad
Hackad vit choklad. -
Vispa grädden så den blir ganska fast, ungefär som när man ska spritsa grädde.
(Eftersom blåbär innehåller en del vätska så kommer den lösa upp glass-smeten lite grann, så därför kan man vispa grädden lite fastare än vad man annars brukar göra till glass-smet.)
- 10 dl vispgrädde
Vispad grädde. -
Tillsätt den kondenserade mjölken och vispa till en jämn smet.
- ca 400 g (1 burk) sötad kondenserad mjölk
Kondenserad mjölk tillsatt. Blandad glass-smet. -
Tillsätt cirka tre fjärdedelar av den hackade vita chokladen och även cirka tre fjärdedelar av de halvtinade blåbären (spara resten till garnering). Vispa eller rör till en jämn smet.
- 250 g frysta blåbär
Blåbär och vit choklad tillsatt. Glass-smeten klar. -
Häll smeten i en form med löstagbar kant, minst 24 cm i diameter eller lite större som rymmer smeten. Garnera med resten av den vita chokladen och blåbären.
Ställ in den i frysen i minst 6 timmar.
Glass-smeten i formen. Glassen garnerad. -
Låt tårtan tina ca 15 minuter i rumstemperatur eller ca 30 minuter i kylskåp före servering. Lossa den löstagbara kanten och servera.
Glasstårtan serveras.