Blåbärsmoussetårta

Baka den här goda blåbärsmoussetårtan som är riktig lyx. En fantastiskt god tårta med en krämig chokladbotten toppad med en ljuvlig sötsyrlig blåbärsmousse med vit choklad. Tårtan är glutenfri och innehåller inte heller gelatin. Lätt att lyckas med och succén är given.
blåbärsmoussetårta
En bit blåbärsmoussetårta.
Timglas Tid: ca 2 timmar
Portioner 12 bitar
Näringsvärde Näringsvärde per bit (151 g): 537 kalorier, 35 g kolhydrater, 41 g fett, 6 g protein

Ingredienser:

Chokladbotten:

Blåbärsmousse:

Garnering:

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 19 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Smält smöret. När drygt hälften smält, tag bort kastrullen från värmen och rör om då och då tills allt smör smält.

  2. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en rund form med löstagbar kant.

  3. Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker, salt, kakao och mandelmjöl till det smälta smöret. Vispa till en jämn smet.

  4. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 19 minuter. Låt svalna i formen.

  5. Mixa blåbären med strösocker och limesaft.

  6. Smält den vita chokladen försiktigt på svag värme i en kastrull.

  7. Tillsätt blåbärsmixet till den smälta chokladen och rör om till en jämn smet. Värm på svag värme så att det går ihop till en jämn smet. Tag bort från värmen och låt svalna.

  8. Vispa grädden medelhårt. Tillsätt den när choklad- och blåbärskrämen är max 37°C (så att inte grädden smälter). Blanda. Nu är blåbärsmoussen klar.

  9. Bred ut blåbärsmoussen på chokladbotten som har svalnat och är rumstempererad. Ställ in i kylskåp minst en timme tills moussen stelnat.

  10. Tag bort kanten från formen. Lyft därefter över kakan till ett serveringsfat. Botten lossnar lätt från bakplåtspappret.

    (Om det behövs kan man skära först utmed kanten med t.ex. en tunn kniv eller plastredskap så lossnar moussen enkelt.)

  11. Garnera tårtan med blåbär och hyvlad vit choklad. Servera!

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara tårtan i kylskåp där den håller sig minst 5 dygn.

Se även dessa recept

| Tårtor & bakelser |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Findud
Den här blev helt perfekt! Mycket bra recept!
✏️ Skrivet av Romana
Hej, jag gjorde som det stå, men blåbärsmoussen är för fuktig, så det rinner hela tiden fruktvatten ur botten. Jag kan ens lyfta över till en tårtfat.
✏️ Skrivet av Maritza
Blåbärsmoussetårta HUR STOR SKA FORMEN VARA?
✏️ Skrivet av Annika Åkerberg
Hej! Min blåbärsmousse blev jättelös, nästan som soppa trots att jag gjorde som det stod i receptet. Jag la i 4 blad gelatin och fick då ordning på den. Annars var bläbärsmoussetårtan väldigt god och lite lyxig.

Visa alla kommentarer