
webmaster
Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. "Bröa" den smorda formen med potatismjöl eller kokosflingor (eller ströbröd men då blir inte tårtan glutenfri).
(Har man en bra form med non-stick-beläggning så behöver man egentligen inte smörja och bröa den för det fastnar ändå inte.)
Tips: Börja tina hallonen till fyllningen redan nu och sätt på ugnen på 175°C.
Alternativ 1: Riv mandelmassan grovt. Alternativ 2: Mixa sötmandel och strösocker fint.
Lägg den rivna mandelmassan alternativt mixade sötmandeln och sockret i en bunke och tillsätt äggen. Vispa till en jämn smet (på lägsta hastighet med elvisp eller för hand).
Sikta i kakao och blanda till en jämn smet (lägsta hastigheten på elvispen går bra.)
Häll smeten i den runda formen.
Grädda i mitten av ugnen i 175°C i 20 minuter. Låt kallna.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i en djup tallrik.
Vispa grädden medelhårt.
Mixa de tinade hallonen.
(Eventuellt kan man passera hallonen genom en sil för att få bort hallonkärnorna. Jag brukar inte göra det.)
Tillsätt florsockret och mixa så det blir blandat.
Tvätta och torka av citronen. Riv av det yttersta gula på skalet med hjälp av ett rivjärn.
(Använder du istället citronarom hoppar du över detta steg.)
Krama ur de blötlagda gelatinbladen och smält på svag värme i en kastrull.
Rör ner ca 1 dl av hallonen i gelatinet och rör därefter ihop det med resten av hallonen. (Viktigt: Tänk på att de mixade hallonen ska vara rumstempererade annars blir det lätt gelatinklumpar, tina i mikron om hallonmixen fortfarande är kall.)
Tillsätt det rivna citronskalet (eller citronaromen) och hälften av den vispade grädden. Rör försiktigt till en jämn smet.
Vänd därefter ner resten av grädden och rör ihop till en jämn smet.
Häll hallonmoussen över kakan i formen. Täck över och ställ i kylen minst 2 timmar.
Lossa tårtan försiktigt från formen och lägg upp den på ett tårtfat. Dekorera tårtan med hallon och ev. citronmeliss.