webmaster
Hallonmoussetårta
Mycket lyxig och ljuvligt god hallonmoussetårta. Mjuk botten med smak av mandel och choklad och ovanpå det en len, lite syrlig hallonmousse. Tårtan är dessutom glutenfri.
Tid: 1 timmas jobb + minst 2-4 timmar i kylskåp
10 bitar
Ingredienser:
Botten:
- 400 g mandelmassa
- eller 200 g sötmandel och 200 g strösocker
- 4 st ägg
- 4 msk kakao
Fyllning:
- 6 st gelatinblad
- 5 dl vispgrädde
- 400 g hallon
- 1 dl florsocker
- 0,5 st rivet skal av citron
- eller drygt 1 krm citronarom
Garnering:
- 200 g hallon
- ev. några blad färsk citronmeliss
Glutenfritt
Utrustning:
- 1 st form med löstagbar kant / springform ca 24 cm i diameter
- elvisp
- mixer
- sil
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i 20 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
Näringsvärden
Näringsvärde per bit (190 g): 464 kalorier, 31 g kolhydrater, 33 g fett, 10 g protein, 5 g fibrer
Variationstips
Om man vill kan man göra en gelé ovanpå hallonmoussen: Koka upp 3 dl stark (dock ej koncentrerad) hallonsaft och 2 dl gelésocker i en kastrull och koka livligt i 30 sekunder. Låt svalna något och ös den över tårtan. Låt stå i kylen ytterligare minst 2 timmar.
Planeringstips
Gör gärna tårtan dagen innan servering.
Hållbarhet och förvaring
Förvara i kylskåp.
webmaster
Svar till
Marie Andersson
️ Skrivet av
Ja det tror jag skulle fungera!
️ Skrivet av
Kan man göra den LCHF? byta ut socker mot sötströ?
webmaster
Svar till
Margareta Roos
️ Skrivet av
Det var de mixade hallonen jag menade. Det blir ju som nästan som saft. Men jag håller med dig om att det var otydligt skrivet. Nu har jag uppdaterat receptet med tydligare beskrivning och dessutom lagt till bilder steg för steg!
️ Skrivet av
God tårta! Tack. En fråga dock: i anvisningarna står : vänd därefter ner resten av grädden och hallonsaften. Hittar ingen hallonsaft bland ingredienserna?
️ Skrivet av
Någon som provat byta ut gelatinet mot gelésocker?