Kalkon

Kalkon
En hel kalkon väger ca 4-5 kilo.

Kalkon ser ut som en kyckling fast större. Minikalkoner som är det vanligaste i affärerna väger ca 4-5 kilo.

Kalkonköttet påminner om kycklingkött både till smak och utseende.

Kalkonen kan stekas hel i ugnen men eftersom den är så stor kan det vara bra att dela upp den i halvor. Kalkonköttet kan sedan ätas med t.ex. ris eller potatis och sås eller t.ex. i tunnbröd med grönsaker.

Tillagning

För att lyckas perfekt med tillagningen är mitt bästa tips att använda termometer.

Innertemperatur

För att veta när köttbiten är lagom stekt, stoppa in en kött-termometer eller digital termometer med spetsens mitt i köttbitens mitt.

Rekommenderad innertemperatur för kalkon:

  • Genomstekt: 70°C

Tillagningstips

Rekommenderad ugnstemperatur är ca 150-175°C men det går också att välja en lägre temperatur. Tillaga sedan till angiven innertemperatur.

Generellt gäller:

  • Lägre ugnsvärme (och därmed längre tid i ugnen för att uppnå rätt innertemperatur) ger saftigare kött.
  • Högre ugnsvärme (och därmed kortare tid i ugnen för att uppnå rätt innertemperatur) ger torrare kött.

Fler innertemperaturer och tips hittar du i min stek- och grillguide.

Stektemperaturer direkt i mobilen

Innertemperatur lista kött Innertemperatur nötkött oxfilé

Jag har gjort en app som innehåller innertemperaturer för kött så att du snabbt kan slå upp dem med 2 klick. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.

Perfekt när du är i köket eller ute vid grillen och snabbt behöver slå upp stektemperaturen!

Appen uppdateras kontinuerligt.

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  Ja

Laktosfritt:  Ja

Glutenfritt:  Ja

Vegetariskt:  Nej

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av kalkon.

Energi: 115 kcal
Kolhydrater: 0 g
Protein: 22 g
Fett: 3 g
Fibrer: 0 g

Tips och info

Engelskt namn:

turkey

Finns i affären:

I frysdisken kring högtider, i välsorterade butiker året runt.

Pris:

ca 40 kr/kg

Ersätt med:

Kyckling.

Kommentarer

Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer