| Fågel |

Kalkon

Kalkon
En hel kalkon väger ca 4-5 kilo.

pil Recept med Kalkon

Kalkon ser ut som en kyckling fast större. Minikalkoner som är det vanligaste i affärerna väger ca 4-5 kilo.

Kalkonköttet påminner om kycklingkött både till smak och utseende.

Kalkonen kan stekas hel i ugnen men eftersom den är så stor kan det vara bra att dela upp den i halvor. Kalkonköttet kan sedan ätas med t.ex. ris eller potatis och sås eller t.ex. i tunnbröd med grönsaker.

Tillagning

För att lyckas perfekt med tillagningen är mitt bästa tips att använda termometer.

Innertemperaturer

För att veta när köttbiten är lagom stekt, stoppa in en kött-termometer eller digital termometer med spetsens mitt i köttbitens mitt.

Följande innertemperaturer rekommenderas för Kalkon:

  • Genomstekt: 70°C

Tillagningstips

Rekommenderad ugnstemperatur är ca 150-175°C men det går också att välja en lägre temperatur. Tillaga sedan till angiven innertemperatur.

Generellt gäller:

  • Lägre ugnsvärme (och därmed längre tid i ugnen för att uppnå rätt innertemperatur) ger saftigare kött.
  • Högre ugnsvärme (och därmed kortare tid i ugnen för att uppnå rätt innertemperatur) ger torrare kött.

Fler innertemperaturer och tips hittar du i min stek- och grillguide.

Innehållsinformation

grön flagga Tillsatsfritt:  Ja

grön flagga Laktosfritt:  Ja

grön flagga Glutenfritt:  Ja

röd flagga Vegetariskt:  Nej

Tips och info

Storbritaniens flagga Engelskt namn:

turkey

Hitta Finns i affären:

I frysdisken kring högtider, i välsorterade butiker året runt.

Sedlar Pris:

ca 40 kr/kg

Byt ut Ersätt med:

Kyckling.

Kommentarer

Skriv en kommentar

Liknande ingredienser


helstekt kalkon i halvor

Helstekt kalkon i halvor

Recept på helstekt kalkon i halvor. Enkelt och gott. Köttet går bra att frysa in. Bilder steg för steg.

klocka Tid: 2 timmar varav 1,5 timmar i ugnen