Kalkon

Recept med Kalkon
Näringsvärden
Kalkon ser ut som en kyckling fast större. Minikalkoner som är det vanligaste i affärerna väger ca 4-5 kilo.
Kalkonköttet påminner om kycklingkött både till smak och utseende.
Kalkonen kan stekas hel i ugnen men eftersom den är så stor kan det vara bra att dela upp den i halvor. Kalkonköttet kan sedan ätas med t.ex. ris eller potatis och sås eller t.ex. i tunnbröd med grönsaker.
Tillagning
För att lyckas perfekt med tillagningen är mitt bästa tips att använda termometer.
Innertemperatur
För att veta när köttbiten är lagom stekt, stoppa in en kött-termometer eller digital termometer med spetsens mitt i köttbitens mitt.
Rekommenderad innertemperatur för kalkon:
- Genomstekt: 70°C
Tillagningstips
Rekommenderad ugnstemperatur är ca 150-175°C men det går också att välja en lägre temperatur. Tillaga sedan till angiven innertemperatur.
Generellt gäller:
- Lägre ugnsvärme (och därmed längre tid i ugnen för att uppnå rätt innertemperatur) ger saftigare kött.
- Högre ugnsvärme (och därmed kortare tid i ugnen för att uppnå rätt innertemperatur) ger torrare kött.
Fler innertemperaturer och tips hittar du i min stek- och grillguide.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt:
Ja
Laktosfritt:
Ja
Glutenfritt:
Ja
Vegetariskt:
Nej
Näringsvärde
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av kalkon.
Energi: | 115 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 0 g |
Protein: | 22 g |
Fett: | 3 g |
Fibrer: | 0 g |
Tips och info
Engelskt namn:
Finns i affären:
Pris:
Ersätt med:
| Fågel - kyckling, kalkon, anka |

Helstekt kalkon i halvor
Recept på helstekt kalkon i halvor. Enkelt och gott. Köttet går bra att frysa in. Bilder steg för steg.
