Helstekt kalkon i halvor

Att helsteka kalkon i halvor är både enkelt och blir gott. Eftersom det blir mycket kött på en gång så kan det vara bra att frysa in en del. Perfekt att använda till kalla sallader, tunnbrödsrullar eller att servera med t.ex. kokt potatis och en god sås.
helstekt kalkon i halvor
Helstekt kalkon i halvor.
Timglas Tid: 2 timmar varav 1,5 timmar i ugnen
Portioner 6-8 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Att pensla på:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt

Gör så här:

  1. Tina och skölj kalkonen. Dela den i halvor.

    instruktion steg 1.1 helstekt kalkon i halvor
    Tinad och sköljd kalkon.
    instruktion steg 1.2 helstekt kalkon i halvor
    Dela i halvor.
    instruktion steg 1.3 helstekt kalkon i halvor
    Dela.
  2. Mät upp oljan och kryddorna i en liten skål. Blanda.

    instruktion steg 2.1 helstekt kalkon i halvor
    Olja och kryddor.
    instruktion steg 2.2 helstekt kalkon i halvor
    Olja och kryddor blandat.
  3. Lägg kalkonhalvorna först med utsidan upp och pensla på kryddblandningen.

    Vänd sedan kalkonhalvorna så att insidan ligger uppåt och pensla med kryddblandningen.

    (Vi vill steka kalkonen med insidan upp först.)

    instruktion steg 3.1 helstekt kalkon i halvor
    Utsidan upp.
    instruktion steg 3.2 helstekt kalkon i halvor
    Pensla på kryddblandningen.
    instruktion steg 3.3 helstekt kalkon i halvor
    Insidan upp med kryddblandning.
  4. Stick gärna in en stektermometer med spetsen i den tjockaste delen om du har en sådan.

    Stek i mitten av ugnen i 175°C i 45 minuter.

    instruktion steg 4.1 helstekt kalkon i halvor
    Stektermometer.
    instruktion steg 4.2 helstekt kalkon i halvor
    Stek i ugnen.
  5. Vänd på kalkonhalvorna och pensla på resten av kryddblandningen.

    instruktion steg 5.1 helstekt kalkon i halvor
    Efter 45 min i ugnen.
    instruktion steg 5.2 helstekt kalkon i halvor
    Vänd och pensla på resten av kryddblandningen.
  6. Stek i ugnen ytterligare 45 minuter. Om du har en stektermometer så kan du istället steka tills den visar 70°C.

    instruktion steg 6 helstekt kalkon i halvor
    Stek i ugnen.
  7. Kalkonen är klar när köttsaften är genomskinlig.

    instruktion steg 7 helstekt kalkon i halvor
    Färdigstekt kalkon.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Köttet håller sig i kylskåp minst 5 dygn. Går också bra att frysa och håller sig minst 6 månader.

Kommentarer till Helstekt kalkon i halvor

Kontrollord:  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
penna Skrivet av Jessica
Väldigt gott! Jag hade två kalkonlår och fick fram det här receptet då jag sökte på kalkon. Marinaden blev supergod med timjan. Den kommer jag köra nästa gång jag gör kyckling i ugn.
penna Skrivet av Peder
Enkelt & lite udda recept på kalkon. Stoppa in lite färska vitlöksklyftor under skinnet på kalkonens yttre sidor,krydda som vanligt.Servera med sauterade purjolöks blast(skär 4cm bitar av den ljusgröna/späda delen delad halvvägs längsmed)+ gröna ärtor/haricovert och minimorötter. Parboild/Vildris serverat i kaffekoppsformade portioner ser bra ut och är lätt att äta. Såsen till detta rekomenderas en riktig Ädelostsås som toppas med lite färsk persilja + svartpeppar.
penna Skrivet av May-Lis
Lyckat kalkon kött ,välstekt och ej torrt, som sedan kan serveras med ex fyllningsrecept separat. Lök,selleri som bryns tillsätt rivna äpplen, hackade valnötter, timjan, rivet citronskal, salt,peppar och kokas med lite hönsbuljong. Vänd ned lite krutonger vid serveringen. Servera gärna även broccoli och harry kuvert till och kokt potatis. Såsen: använd bara stekspadet och rör i lite grädde. Klart och supergott.

Se även dessa recept

| Fågel | GI Recept | LCHF | Lunch |