Helstekt kalkon i halvor




Ingredienser:
- 1 st (2-3 kg) kalkon
Att pensla på:
- 0,5 dl olja
- 0,5 msk salt
- 2 krm svartpeppar
- 0,5 msk soja
- 1,5 tsk örtkryddor t.ex. timjan, oregano, rosmarin, salvia


Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 1 timmar och 30 minuter
Gör så här:
-
Tina och skölj kalkonen. Dela den i halvor.
- 1 st (2-3 kg) kalkon
Tinad och sköljd kalkon. Dela i halvor. Dela. -
Mät upp oljan och kryddorna i en liten skål. Blanda.
- 0,5 dl olja
- 0,5 msk salt
- 2 krm svartpeppar
- 0,5 msk soja
- 1,5 tsk örtkryddor t.ex. timjan, oregano, rosmarin, salvia
Olja och kryddor. Olja och kryddor blandat. -
Lägg kalkonhalvorna först med utsidan upp och pensla på kryddblandningen.
Vänd sedan kalkonhalvorna så att insidan ligger uppåt och pensla med kryddblandningen.
(Vi vill steka kalkonen med insidan upp först.)
Utsidan upp. Pensla på kryddblandningen. Insidan upp med kryddblandning. -
Stick gärna in en stektermometer med spetsen i den tjockaste delen om du har en sådan.
Stek i mitten av ugnen i 175°C i 45 minuter.
Stektermometer. Stek i ugnen. -
Vänd på kalkonhalvorna och pensla på resten av kryddblandningen.
Efter 45 min i ugnen. Vänd och pensla på resten av kryddblandningen. -
Stek i ugnen ytterligare 45 minuter. Om du har en stektermometer så kan du istället steka tills den visar 70°C.
Stek i ugnen. -
Kalkonen är klar när köttsaften är genomskinlig.
Färdigstekt kalkon.
Hållbarhet och förvaring:
Köttet håller sig i kylskåp minst 5 dygn. Går också bra att frysa och håller sig minst 6 månader.