Helstekt kalkon i halvor
Att helsteka kalkon i halvor är både enkelt och blir gott. Eftersom det blir mycket kött på en gång så kan det vara bra att frysa in en del. Perfekt att använda till kalla sallader, tunnbrödsrullar eller att servera med t.ex. kokt potatis och en god sås.
Tid: 2 timmar varav 1,5 timmar i ugnen
6-8 portioner
Ingredienser:
- 1 st (2-3 kg) kalkon
Att pensla på:
- 0,5 dl olja
- 0,5 msk salt
- 2 krm svartpeppar
- 0,5 msk soja
- 1,5 tsk örtkryddor t.ex. timjan, oregano, rosmarin, salvia
Laktosfritt
Glutenfritt
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 1 timmar och 30 minuter
Gör så här:
Näringsvärden
Näringsvärde per portion, beräknat på 8 portioner (321 g): 415 kalorier, 0 g kolhydrater, 15 g fett, 69 g protein, 0 g fibrer
Matlåda
Denna rätt är lämplig för matlådor.
Hållbarhet och förvaring
Köttet håller sig i kylskåp minst 5 dygn. Går också bra att frysa och håller sig minst 6 månader.
️ Skrivet av
Väldigt gott! Jag hade två kalkonlår och fick fram det här receptet då jag sökte på kalkon. Marinaden blev supergod med timjan. Den kommer jag köra nästa gång jag gör kyckling i ugn.
️ Skrivet av
Enkelt & lite udda recept på kalkon. Stoppa in lite färska vitlöksklyftor under skinnet på kalkonens yttre sidor,krydda som vanligt.Servera med sauterade purjolöks blast(skär 4cm bitar av den ljusgröna/späda delen delad halvvägs längsmed)+ gröna ärtor/haricovert och minimorötter. Parboild/Vildris serverat i kaffekoppsformade portioner ser bra ut och är lätt att äta. Såsen till detta rekomenderas en riktig Ädelostsås som toppas med lite färsk persilja + svartpeppar.
️ Skrivet av
Lyckat kalkon kött ,välstekt och ej torrt, som sedan kan serveras med ex fyllningsrecept separat. Lök,selleri som bryns tillsätt rivna äpplen, hackade valnötter, timjan, rivet citronskal, salt,peppar och kokas med lite hönsbuljong. Vänd ned lite krutonger vid serveringen. Servera gärna även broccoli och harry kuvert till och kokt potatis. Såsen: använd bara stekspadet och rör i lite grädde. Klart och supergott.