
Helstekt kalkon i halvor
💬 3 kommentarerAtt helsteka kalkon i halvor är både enkelt och blir gott. Eftersom det blir mycket kött på en gång så kan det vara bra att frysa in en del. Perfekt att använda till kalla sallader, tunnbrödsrullar eller att servera med t.ex. kokt potatis och en god sås.




Ingredienser:
- 1 st (2-3 kg) kalkon
Att pensla på:
- 0,5 dl olja
- 0,5 msk salt
- 2 krm svartpeppar
- 0,5 msk soja
- 1,5 tsk örtkryddor t.ex. timjan, oregano, rosmarin, salvia


Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 1 timmar och 30 minuter
Gör så här:
-
Tina och skölj kalkonen. Dela den i halvor.
- 1 st (2-3 kg) kalkon
Tinad och sköljd kalkon. Dela i halvor. Dela. -
Mät upp oljan och kryddorna i en liten skål. Blanda.
- 0,5 dl olja
- 0,5 msk salt
- 2 krm svartpeppar
- 0,5 msk soja
- 1,5 tsk örtkryddor t.ex. timjan, oregano, rosmarin, salvia
Olja och kryddor. Olja och kryddor blandat. -
Lägg kalkonhalvorna först med utsidan upp och pensla på kryddblandningen.
Vänd sedan kalkonhalvorna så att insidan ligger uppåt och pensla med kryddblandningen.
(Vi vill steka kalkonen med insidan upp först.)
Utsidan upp. Pensla på kryddblandningen. Insidan upp med kryddblandning. -
Stick gärna in en stektermometer med spetsen i den tjockaste delen om du har en sådan.
Stek i mitten av ugnen i 175°C i 45 minuter.
Stektermometer. Stek i ugnen. -
Vänd på kalkonhalvorna och pensla på resten av kryddblandningen.
Efter 45 min i ugnen. Vänd och pensla på resten av kryddblandningen. -
Stek i ugnen ytterligare 45 minuter. Om du har en stektermometer så kan du istället steka tills den visar 70°C.
Stek i ugnen. -
Kalkonen är klar när köttsaften är genomskinlig.
Färdigstekt kalkon.
Hållbarhet och förvaring:
Köttet håller sig i kylskåp minst 5 dygn. Går också bra att frysa och håller sig minst 6 månader.

✏️ Skrivet av
Väldigt gott! Jag hade två kalkonlår och fick fram det här receptet då jag sökte på kalkon. Marinaden blev supergod med timjan. Den kommer jag köra nästa gång jag gör kyckling i ugn.

✏️ Skrivet av
Enkelt & lite udda recept på kalkon. Stoppa in lite färska vitlöksklyftor under skinnet på kalkonens yttre sidor,krydda som vanligt.Servera med sauterade purjolöks blast(skär 4cm bitar av den ljusgröna/späda delen delad halvvägs längsmed)+ gröna ärtor/haricovert och minimorötter. Parboild/Vildris serverat i kaffekoppsformade portioner ser bra ut och är lätt att äta. Såsen till detta rekomenderas en riktig Ädelostsås som toppas med lite färsk persilja + svartpeppar.

✏️ Skrivet av
Lyckat kalkon kött ,välstekt och ej torrt, som sedan kan serveras med ex fyllningsrecept separat. Lök,selleri som bryns tillsätt rivna äpplen, hackade valnötter, timjan, rivet citronskal, salt,peppar och kokas med lite hönsbuljong. Vänd ned lite krutonger vid serveringen. Servera gärna även broccoli och harry kuvert till och kokt potatis. Såsen: använd bara stekspadet och rör i lite grädde. Klart och supergott.