Paella

God och vacker rätt som passar både till vardag och fest! Ett enkelt recept.
paella
Paella är mycket gott och får en fil gul färg och doft av saffran. Enkelt recept med lågt GI om du väljer fullkornsris.
Timglas Tid: ca 40 min beroende på koktiden hos riset
Portioner 4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Pilaffris:

  • 2 msk finhackad gul lök
  • 4 msk olja (gärna olivolja)
  • 4 portioner ris (läs på risförpackningen)
  • vatten (läs på risförpackningen)
  • salt (läs på risförpackningen)

Paella:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt

Gör så här:

Pilaffris: Hacka en liten gul eller röd lök fint. Hetta upp olja/matfett i kastrullen och bryn lök och ris så det får lite färg. Häll på vattnet och tillsätt salt. Rör om och låt riset stå och koka under lock enligt anvisningarna på förpackningen.

När pilaffriset kokat klart tillsätt vitlökspulvret, svartpepparn och saffran. Rör om ordentligt så att riset får den fina gula färgen av saffran och kryddorna fördelas jämt i riset.

Dela kycklingen i lagom små eller stora bitar och ta bort allt skinn och ben.

Rensa, skölj och strimla paprikan. Man kan även ha med några skivade oliver om man tycker det är gott. Blanda ner kycklingen, paprika, räkor, ärtor och ev oliver i riset.

Låt det hela bli genomvarmt.

ingredienser paella
Huvudingredienser till paella: röd paprika, frysta gröna ärtor, kycklingkött och räkor.

servera Serveringstips:

Servera gärna med en bit bröd till.

Kommentarer till Paella

Skriv en kommentar

besökare Svar till Juan "paellamanen" Redon penna Skrivet av Amanda
Det är ju inte så lätt att veta vad en ''riktig'' paella är om man inte är från den landet. Det som Susanne gett oss recept på är en variant av paella, så istället för att bara skriva ''Det är ingen riktigt paella'', skriv istället receptet på den ''riktiga'' paellan som du pratar om.
penna Skrivet av vivianne
Jättegott och så enkelt recept

Tack för det!
Vivianne
penna Skrivet av Juan "paellamanen" Redon
Detta som du skriver är ingen Paella.
Paella Komer ifrån Valencia, Spanien som jag själv. Kanske en Paella som ni har ättit på Mallis eller Canaris görs så men inte den ryktiga Paella.
penna Skrivet av Rebecka 13 år
vad är pilaffris??
penna Skrivet av lillemor
paella är både lätt lagat och gott så pröva paella.....!!!!!!!!!!
penna Skrivet av Tofsen
Mats lärare hade nog rätt. Paella och risotto är båda faktist ursprungligen husmanskoster med en bas av ris och sedan råvaror som har funnits till hands. Enda skillnaden är då att paella kommer från spanien och risotto från italien.
penna Skrivet av Eva
Till: Mats från Finland (kock). Om man ska jämföra med pytt-i-panna, har du eller din lärare på restaurangskolan nog blandat ihop paella med risotto. Men jag håller med om att det finns många varianter av paella.
penna Skrivet av Mats från Finland (kock)
I restaurangskolan lärde jag mig för 20 år sedan att paella och pytt-i-panna går ut på samma sak. Man tager vad man haver. Därför fins det inget rätt eller fel när det gäller paella.

Men det är givetvis klart att miljön därifrån rätten ursprungligen kommer ger riktlinjerna. Detta paella recept är mycket bra som grund! Sedan är det bara att vara kreativ och anpassa receptet enligt smak. Själv tycker jag om att sätta med mellanstark choritzo. Kan rekomenderas.
penna Skrivet av Alf
Vet inte var spanjorskan fått det ifrån att paellan inte skulle innehålla saffran. Både på solkusten och i madrid har jag fått fin Paella med saffran i. Därmed inte sagt att det SKALL vara saffran i alla paellor. Det ingår i de lokala variationerna precis som med svenska köttbullar vilka mammas är bäst.

Någon undrade var man skulle få färgen ifrån om man inte hade Saffran i och det är mycket enkelt. Ta i Gurkmeja så får Du det hur gult som helst.

Och för mig är det självklart med både skaldjur, fisk samt kycklig för en RIKTIG Paella!
penna Skrivet av Alsn
Till Spanjorskan: Du får lov att komma ifrån var helst du vill men enligt wikipedia och källan författaren där har hittat sin information ifrån så skrevs det i en spansk tidning 1840 att där ska vara saffran i paella.

Läs alla 29 kommentarer

Se även dessa recept

| Fågel | Huvudrätter | Lunch | Påsk - påskmat och påskgodis |