| Fågel |

Kalkonfilé

Kalkonfilé
Kalkonfilé.

pil Recept med Kalkonfilé

Kalkonfilé är magert och saftigt kött som passar bra till det mesta.

Kalkonfilé kan grillas eller stekas hel. Smaken och köttets utseende och konsistens påminner om kyckling, men är lite grövre.

Tillagning

För att lyckas perfekt med tillagningen är mitt bästa tips att använda termometer.

Innertemperaturer

För att veta när köttbiten är lagom stekt, stoppa in en kött-termometer eller digital termometer med spetsens mitt i köttbitens mitt.

Följande innertemperaturer rekommenderas för Kalkonfilé:

  • Medium: 65°C
  • Genomstekt: 70-75°C

Tillagningstips

Salta och peppra kalkonfilén runt om.

Tillaga kalkonfilé i mitten av ugnen i ugnstemperaturen 100-125°C till vald innertemperatur så blir köttet saftigt och fint.

Låt köttet vila minst 20 minuter innan du skär upp det och servera ljummet.

Generellt gäller:

  • Lägre ugnsvärme (och därmed längre tid i ugnen för att uppnå rätt innertemperatur) ger saftigare kött.
  • Högre ugnsvärme (och därmed kortare tid i ugnen för att uppnå rätt innertemperatur) ger torrare kött.

Fler innertemperaturer och tips hittar du i min stek- och grillguide.

Innehållsinformation

gul flagga Tillsatsfritt:  kan innehålla tillsatser

Läs på förpackningen.

grön flagga Laktosfritt:  Ja

grön flagga Glutenfritt:  Ja

röd flagga Vegetariskt:  Nej

Tips och info

Hitta Finns i affären:

Färsk i kyldisken, fryst i frysdisken i välsorterade affärer.

Tummen upp GI tips:

Kalkonfilé har lågt GI.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Se bäst före datum. Går även bra att frysa och håller sig då minst 6 månader.

Sedlar Pris:

ca 100-150 kr/kg

Kundvagn Köptips:

Passa på att köpa när priset är lågt och frys in.

Byt ut Ersätt med:

Kycklingfilé

Kommentarer

Skriv en kommentar

person Svar till Anita Skoglöf penna Skrivet av Susanne 2017-01-29 00:04
Då har du kanske inte tillräckligt hög värme. Du måste även vänta tills smöret slutat bubbla och lägg sedan inte på för mycket kött på en gång. Ha gärna även köttet i rumstemperatur en stund innan du steker det så blir temperaturskillnaden mindre. Om man lägger på för mycket kött/för kallt kött i förhållande till värmen i stekpannan och smöret så kyls det ner för mycket och då blir köttet kokt istället för stekt. Det gäller alla sorters kött. Lycka till!
penna Skrivet av Anita Skoglöf 2017-01-28 11:04
När jag skivar o steker en kalkon filé -får jag ju ingen stek yta?! Trots smör o hög värme???

Liknande ingredienser


relaterade artiklar Läs gärna:

ugnsstekt kalkonfilé

Ugnsstekt kalkonfilé

Recept på ugnsstekt kalkonfilé. Endast 5 minuters jobb. Bilder steg för steg.

klocka Tid: 60-90 minuter varav 5 minuters jobb