Kalkonfilé är magert och saftigt kött som passar bra till det mesta.
Kalkonfilé kan grillas eller stekas hel.
Smaken och köttets utseende och konsistens påminner om kyckling, men är lite grövre. Det är ungefär som ett mellanting mellan kycklingfilé och fläskfilé.
Tillagning
För att lyckas perfekt med tillagningen är mitt bästa tips att använda termometer.
Innertemperatur
För att veta när köttbiten är lagom stekt, stoppa in en kött-termometer eller digital termometer med spetsens mitt i köttbitens mitt.
Rekommenderad innertemperatur för kalkonfilé:
Medium: 65°C
Genomstekt: 70-75°C
Tillagningstips
Salta och peppra kalkonfilén runt om.
Tillaga kalkonfilé i mitten av ugnen i ugnstemperaturen 100-125°C till vald innertemperatur så blir köttet saftigt och fint.
Låt köttet vila minst 20 minuter innan du skär upp det och servera ljummet.
Generellt gäller:
Lägre ugnsvärme (och därmed längre tid i ugnen för att uppnå rätt innertemperatur) ger saftigare kött.
Högre ugnsvärme (och därmed kortare tid i ugnen för att uppnå rätt innertemperatur) ger torrare kött.
Färsk i kyldisken, fryst i frysdisken i välsorterade affärer.
GI tips:
Kalkonfilé har lågt GI.
Hållbarhet och förvaring:
Se bäst före datum. Går även bra att frysa och håller sig då minst 6 månader.
Pris:
ca 100-150 kr/kg
Köptips:
Passa på att köpa när priset är lågt och frys in.
Ersätt med:
Kycklingfilé
Kommentarer
⭐
webmaster
💬Svar till
Anita Skoglöf
✏️Skrivet av Susanne
Då har du kanske inte tillräckligt hög värme. Du måste även vänta tills smöret slutat bubbla och lägg sedan inte på för mycket kött på en gång. Ha gärna även köttet i rumstemperatur en stund innan du steker det så blir temperaturskillnaden mindre. Om man lägger på för mycket kött/för kallt kött i förhållande till värmen i stekpannan och smöret så kyls det ner för mycket och då blir köttet kokt istället för stekt. Det gäller alla sorters kött. Lycka till!
✏️Skrivet av Anita Skoglöf
När jag skivar o steker en kalkon filé -får jag ju ingen stek yta?! Trots smör o hög värme???