Kalkonfilé

Kalkonfilé
Kalkonfilé.

Kalkonfilé är magert och saftigt kött som passar bra till det mesta.

Kalkonfilé kan grillas eller stekas hel.

Smaken och köttets utseende och konsistens påminner om kyckling, men är lite grövre. Det är ungefär som ett mellanting mellan kycklingfilé och fläskfilé.

Tillagning

För att lyckas perfekt med tillagningen är mitt bästa tips att använda termometer.

Innertemperatur

För att veta när köttbiten är lagom stekt, stoppa in en kött-termometer eller digital termometer med spetsens mitt i köttbitens mitt.

Rekommenderad innertemperatur för kalkonfilé:

  • Medium: 65°C
  • Genomstekt: 70-75°C

Tillagningstips

Salta och peppra kalkonfilén runt om.

Tillaga kalkonfilé i mitten av ugnen i ugnstemperaturen 100-125°C till vald innertemperatur så blir köttet saftigt och fint.

Låt köttet vila minst 20 minuter innan du skär upp det och servera ljummet.

Generellt gäller:

  • Lägre ugnsvärme (och därmed längre tid i ugnen för att uppnå rätt innertemperatur) ger saftigare kött.
  • Högre ugnsvärme (och därmed kortare tid i ugnen för att uppnå rätt innertemperatur) ger torrare kött.

Fler innertemperaturer och tips hittar du i min stek- och grillguide.

Stektemperaturer direkt i mobilen

Innertemperatur lista kött Innertemperatur nötkött oxfilé

Jag har gjort en app som innehåller innertemperaturer för kött så att du snabbt kan slå upp dem med 2 klick. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.

Perfekt när du är i köket eller ute vid grillen och snabbt behöver slå upp stektemperaturen!

Appen uppdateras kontinuerligt.

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  kan innehålla tillsatser

Läs på förpackningen.

Laktosfritt:  Ja

Glutenfritt:  Ja

Vegetariskt:  Nej

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av kalkonfilé.

Energi: 115 kcal
Kolhydrater: 0 g
Protein: 22 g
Fett: 3 g
Fibrer: 0 g

Tips och info

Finns i affären:

Färsk i kyldisken, fryst i frysdisken i välsorterade affärer.

GI tips:

Kalkonfilé har lågt GI.

Hållbarhet och förvaring:

Se bäst före datum. Går även bra att frysa och håller sig då minst 6 månader.

Pris:

ca 100-150 kr/kg

Köptips:

Passa på att köpa när priset är lågt och frys in.

Ersätt med:

Kycklingfilé

Kommentarer

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
Skrivet av Viktoria
Svar till Cecilia: Jag tillagar hel kalkonfilé i ugn (enligt recept härifrån), skär upp den i skivor och fryser in portionsvis. Det funkar utmärkt för mig, så länge jag värmer den i micron på låg effekt. Annars kan skivorna bli torra. Jag hoppas detta svar hjälper dig. /mvh
Skrivet av Cecilia
Undrar om de funkar att frysa ner tillagade kalkonfiler? Vi köpte fryst kalkonfile och tinade upp för att tillagas dagen efter. Tyvärr blev jag sjuk så kalkon middagen blev inställd och har nu massa filéer som jag vill bjuda på vid ett annat tillfälle.
Tar tacksamt emot bästa tipsen.
Skrivet av Karin
Varför rekommenderar du 65 grader för kalkonbröst när man måste upp i minst 70 grader pga risk för salmonella?
Svar till Anita Skoglöf Skrivet av Susanne
Då har du kanske inte tillräckligt hög värme. Du måste även vänta tills smöret slutat bubbla och lägg sedan inte på för mycket kött på en gång. Ha gärna även köttet i rumstemperatur en stund innan du steker det så blir temperaturskillnaden mindre. Om man lägger på för mycket kött/för kallt kött i förhållande till värmen i stekpannan och smöret så kyls det ner för mycket och då blir köttet kokt istället för stekt. Det gäller alla sorters kött. Lycka till!
Skrivet av Anita Skoglöf
När jag skivar o steker en kalkon filé -får jag ju ingen stek yta?! Trots smör o hög värme???

Visa alla kommentarer

relaterade artiklar Läs gärna:

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest