Kalkonfilé

Kalkonfilé
Kalkonfilé.

Kalkonfilé är magert och saftigt kött som passar bra till det mesta.

Kalkonfilé kan grillas eller stekas hel.

Smaken och köttets utseende och konsistens påminner om kyckling, men är lite grövre. Det är ungefär som ett mellanting mellan kycklingfilé och fläskfilé.

Tillagning

För att lyckas perfekt med tillagningen är mitt bästa tips att använda termometer.

Innertemperatur

För att veta när köttbiten är lagom stekt, stoppa in en kött-termometer eller digital termometer med spetsens mitt i köttbitens mitt.

Rekommenderad innertemperatur för kalkonfilé:

  • Medium: 65°C
  • Genomstekt: 70-75°C

Tillagningstips

Salta och peppra kalkonfilén runt om.

Tillaga kalkonfilé i mitten av ugnen i ugnstemperaturen 100-125°C till vald innertemperatur så blir köttet saftigt och fint.

Låt köttet vila minst 20 minuter innan du skär upp det och servera ljummet.

Generellt gäller:

  • Lägre ugnsvärme (och därmed längre tid i ugnen för att uppnå rätt innertemperatur) ger saftigare kött.
  • Högre ugnsvärme (och därmed kortare tid i ugnen för att uppnå rätt innertemperatur) ger torrare kött.

Fler innertemperaturer och tips hittar du i min stek- och grillguide.

Innehållsinformation

gul flagga Tillsatsfritt:  kan innehålla tillsatser

Läs på förpackningen.

grön flagga Laktosfritt:  Ja

grön flagga Glutenfritt:  Ja

röd flagga Vegetariskt:  Nej

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av kalkonfilé.

Energi: 115 kcal
Kolhydrater: 0 g
Protein: 22 g
Fett: 3 g
Fibrer: 0 g

Tips och info

Hitta Finns i affären:

Färsk i kyldisken, fryst i frysdisken i välsorterade affärer.

Tummen upp GI tips:

Kalkonfilé har lågt GI.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Se bäst före datum. Går även bra att frysa och håller sig då minst 6 månader.

Sedlar Pris:

ca 100-150 kr/kg

Kundvagn Köptips:

Passa på att köpa när priset är lågt och frys in.

Byt ut Ersätt med:

Kycklingfilé

Liknande ingredienser

| Fågel - kyckling, kalkon, anka |


relaterade artiklar Läs gärna:

ugnsstekt kalkonfilé

Ugnsstekt kalkonfilé

Recept på ugnsstekt kalkonfilé. Endast 5 minuters jobb. Sköter sig själv i ugnen. Blir saftig och god med låg ugnstemperatur. Använd stektermometer.

klocka Tid: 60-90 minuter varav 5 minuters jobb

Kommentarer

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Viktoria
Svar till Cecilia: Jag tillagar hel kalkonfilé i ugn (enligt recept härifrån), skär upp den i skivor och fryser in portionsvis. Det funkar utmärkt för mig, så länge jag värmer den i micron på låg effekt. Annars kan skivorna bli torra. Jag hoppas detta svar hjälper dig. /mvh
✏️ Skrivet av Cecilia
Undrar om de funkar att frysa ner tillagade kalkonfiler? Vi köpte fryst kalkonfile och tinade upp för att tillagas dagen efter. Tyvärr blev jag sjuk så kalkon middagen blev inställd och har nu massa filéer som jag vill bjuda på vid ett annat tillfälle.
Tar tacksamt emot bästa tipsen.
✏️ Skrivet av Karin
Varför rekommenderar du 65 grader för kalkonbröst när man måste upp i minst 70 grader pga risk för salmonella?
💬 Svar till Anita Skoglöf ✏️ Skrivet av Susanne
Då har du kanske inte tillräckligt hög värme. Du måste även vänta tills smöret slutat bubbla och lägg sedan inte på för mycket kött på en gång. Ha gärna även köttet i rumstemperatur en stund innan du steker det så blir temperaturskillnaden mindre. Om man lägger på för mycket kött/för kallt kött i förhållande till värmen i stekpannan och smöret så kyls det ner för mycket och då blir köttet kokt istället för stekt. Det gäller alla sorters kött. Lycka till!
✏️ Skrivet av Anita Skoglöf
När jag skivar o steker en kalkon filé -får jag ju ingen stek yta?! Trots smör o hög värme???

Visa alla kommentarer