Smaklöst utan ?
Citron och vitlöksmarinerad lammstek med skysås och rostade rotsaker




Ingredienser:
Marinad:
- 1-1,5 kg benfri lammstek
- 1 st citron
- 3-4 st vitlöksklyftor
- 2 msk olivolja
- 1 tsk grovmalen svartpeppar
- 1 msk timjan
- eller 1 msk oregano
Skysås:
- 1 dl stekspad
- 2 msk balsamvinäger
- ev. 1 dl rött matlagningsvin
- 1 msk kalvfond


Utrustning:
Ugn:
- 150 °C i nedre delen av ugnen med över- och undervärme (till innertemperatur 65°C)
Gör så här:
Tvätta och riv skalet på citronen. Skär citronen på mitten och pressa ur citronsaften.
Skala vitlöksklyftorna och hacka i små bitar.
Häll alltsammans, alltså citronskal, citronsaft, hackad vitlök, svartpeppar, olivolja och timjan i en plastpåse.
Lägg i lammsteken och förslut påsen. Vänd runt så att marinaden rinner runt.
Låt ligga i kylskåp ½ - 1 ½ dygn.
Ta ur köttet ur påsen och skrapa bort det mesta av marinaden (skölj inte). Ta av eventuellt nät.
Bryn köttet runt om i en stekpanna.
Vispa ur stekpannan med lite varmt vatten (ca 1 dl) och häll spadet i formen för att få med smakerna och få god sky till såsen.
Sätt i en stektermometer med spetsen i den tjockaste delen av köttet.
Stek i nedre delen av ugnen i 150 grader till termometern visar 65 grader.
Låt köttet ligga framme och svalna i minst 15 minuter. Det kan också ställas in i kylskåp om det dröjer länge innan man ska äta.
Skär köttet i tunna skivor.
Skysås:
Sås kan göras på skyn direkt när den är varm från ugnen eller efter att skyn stelnat om man ställt in den i kylskåp.Sila eller ta bort de största bitarna (rester från marinaden) ur skyn med en sked. Häll i en såskastrull. Låt bli varmt så att skyn blir tunnflytande om den är kylskåpskall.
Tillsätt balsamvinäger och kalvfond. Smaka av. Du kan även använda rödvin. Låt koka upp och koka på svag värme några minuter. Du kan späda med vatten om du vill ha mindre smak eller hälla på mer rödvin, balsamvinäger och/eller kalvfond om du vill förstärka de smakerna.
Servera med rostade rotsaker, se länk till recept nedan.







Serveringstips:
Om man har kylskåpskall färdig lammstek och ska servera den så brukar jag tina den lite i mikron så att den blir ljummen, det tycker jag är godast. Det blir inte bra att värma den på full effekt i mikron för då steks den och köttet blir grått istället för rosa och får lite annan smak, så värm försiktigt i mikron eller servera kallt!
Tips:
Färdig lammstek kan förvaras i kylskåp eller frysas, gärna i skivor.
GI Tips:
Lammstek har lågt GI, likaså skysåsen eftersom den innehåller balsamvinäger.
Planeringstips:
Den här rätten bör du planera åtminstone en dag i förväg.
| Huvudrätter | Nyårsrecept | Påsk - påskmat och påskgodis |
Smaklöst utan ?