
Smaklöst utan ?
Utrustning:
Tvätta och riv skalet på citronen. Skär citronen på mitten och pressa ur citronsaften.
Skala vitlöksklyftorna och hacka i små bitar.
Häll alltsammans, alltså citronskal, citronsaft, hackad vitlök, svartpeppar, olivolja och timjan i en plastpåse.
Lägg i lammsteken och förslut påsen. Vänd runt så att marinaden rinner runt.
Låt ligga i kylskåp ½ - 1 ½ dygn.
Ta ur köttet ur påsen och skrapa bort det mesta av marinaden (skölj inte). Ta av eventuellt nät.
Bryn köttet runt om i en stekpanna.
Vispa ur stekpannan med lite varmt vatten (ca 1 dl) och häll spadet i formen för att få med smakerna och få god sky till såsen.
Sätt i en stektermometer med spetsen i den tjockaste delen av köttet.
Stek i nedre delen av ugnen i 150 grader till termometern visar 65 grader.
Låt köttet ligga framme och svalna i minst 15 minuter. Det kan också ställas in i kylskåp om det dröjer länge innan man ska äta.
Skär köttet i tunna skivor.
Sila eller ta bort de största bitarna (rester från marinaden) ur skyn med en sked. Häll i en såskastrull. Låt bli varmt så att skyn blir tunnflytande om den är kylskåpskall.
Tillsätt balsamvinäger och kalvfond. Smaka av. Du kan även använda rödvin. Låt koka upp och koka på svag värme några minuter. Du kan späda med vatten om du vill ha mindre smak eller hälla på mer rödvin, balsamvinäger och/eller kalvfond om du vill förstärka de smakerna.
Servera med rostade rotsaker, se länk till recept nedan.
Serveringstips:
Tips & tricks:
GI Tips:
Planeringstips:
| Huvudrätter | Nyår | Påsk |