| Huvudrätter |

Ugnsstekta rotsaker

Ugnsstekta morötter, potatis, palsternacka, rödbetor och röd lök i klyftor samt hackad vitlök blir supergott med detta recept! När vitlöken börjar svettas i ugnen sprider sig en ljuvlig doft i köket.
ugnsstekta rotsaker
Ugnsstekta morötter, potatis i strimlor, rödlök i klyftor och hackad vitlök. Servera till kött.
Timglas Tid: en timme
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

Valfria mängder av:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

Skala potatis, morötter, palsternacka och rödbetor. Skär potatis och rödbetor i klyftor och morötter och palsternacka i skivor eller i ca 1 cm breda strimlor av lagom längd. Skala rödlöken och skär den i klyftor. Bryt klyftor av vitlök och skala och hacka dem i små bitar.

Lägg allt i en oljad form. Ringla eller spray olja över. Salta och rör om.

Ställ in i mitten av ugnen 215°C i 20 minuter.

Rör om och salta. Häll ev. på mer olja om det ser torrt ut. Låt stå ytterligare 20 minuter i ugnen tills det fått fin färg. Är det större bitar kan lite extra tid behövas.

Om man vill kan det stå ytterligare 10-20 minuter i ugnen om det du ska servera till inte är klart. Dra då gärna av ugnsvärmen, det räcker med eftervärmen.

ugnsstekta rotsaker innan ugnen
Här är de strimlade rotsakerna och löken innan de ställs in i ugnen.

servera Serveringstips:

Detta recept fungerar utmärkt till olika kötträtter.

GI GI Tips:

Ugnsstekta rotsaker har ganska högt GI så ät med måtta!

LCHF LCHF Tips:

Innehåller mest kolhydrater och bör därför endast ätas i små portioner eller undvikas helt.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Fritt från tillsatser!

byt ut Variationstips:

Variera med olika mängder av de olika ingredienserna, testa gärna även rotselleri, olika sorters lök och sötpotatis. Man kan också helt utesluta lök, rödbetor, palsternacka m.m. Det går att variera i princip hur som helst.

planera Planeringstips:

Går bra att förbereda allt i formen och förvara några timmar i rumstemperatur eller svalare i kylen om det ska stå längre tid. Ställ in i ugnen enligt receptet 40 minuter före servering.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
   kommentar  Skrivet av  Christina  
Jag vill börja med att tacka för suveräna recept. Har gjort många, många recept från recepten.se och skrivit många kommentarer om hur jättegott allt är härifrån. Gjorde senast igår fläskfile i mango chutneysås med ugnsstekta rotsaker och det blev verkligen lika gott som enbart potatis till. mums! Tack så mycket för allt gott.
 svar  Svar till  Brith    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Nej jag tror tyvärr inte det. Rotsaker brukar inte bli bra i frysen. 
   kommentar  Skrivet av  Brith  
Går det bra att frysa in?
 svar  Svar till  Therede    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Ja rödbetorna ska vara råa.
   kommentar  Skrivet av  Therede  
Jag antar att rödbetorna ska vara råa? Eller kokta?
 svar  Svar till  Christina    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Tack så mycket! :)
   kommentar  Skrivet av  Christina  
Mycket, mycket gott som vanligt här bland recepten. Det är många recept jag provat och alla dom har varit fantastiska. Och alla goda smarriga efterrätter. Tack Susanne för att du låter oss ta del av dina underbara recept. hälsningar Christina
   kommentar  Skrivet av  John Benjamin  
Ät det med en fetta - tukisk yoghurt - honung - mynta sås.
Stekt hallumi passa bra med.
   kommentar  Skrivet av  my  
Mycket god men jag håller med Kalle glöm inte timjan
   kommentar  Skrivet av  kalle kock  
glöm inte svart peppar o tinjan

Skriv och läs alla 11 kommentarer