Ugnsstekta rotsaker

Ugnsstekta morötter, potatis, palsternacka, rödbetor och röd lök i klyftor samt hackad vitlök blir supergott med detta recept! När vitlöken börjar svettas i ugnen sprider sig en ljuvlig doft i köket.
ugnsstekta rotsaker
Ugnsstekta morötter, potatis i strimlor, rödlök i klyftor och hackad vitlök. Servera till kött.
Timglas Tid: en timme
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

Valfria mängder av:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

Skala potatis, morötter, palsternacka och rödbetor. Skär potatis och rödbetor i klyftor och morötter och palsternacka i skivor eller i ca 1 cm breda strimlor av lagom längd. Skala rödlöken och skär den i klyftor. Bryt klyftor av vitlök och skala och hacka dem i små bitar.

Lägg allt i en oljad form. Ringla eller spray olja över. Salta och rör om.

Ställ in i mitten av ugnen 215°C i 20 minuter.

Rör om och salta. Häll ev. på mer olja om det ser torrt ut. Låt stå ytterligare 20 minuter i ugnen tills det fått fin färg. Är det större bitar kan lite extra tid behövas.

Om man vill kan det stå ytterligare 10-20 minuter i ugnen om det du ska servera till inte är klart. Dra då gärna av ugnsvärmen, det räcker med eftervärmen.

ugnsstekta rotsaker innan ugnen
Här är de strimlade rotsakerna och löken innan de ställs in i ugnen.

servera Serveringstips:

Detta recept fungerar utmärkt till olika kötträtter.

GI GI Tips:

Ugnsstekta rotsaker har ganska högt GI så ät med måtta!

LCHF LCHF Tips:

Innehåller mest kolhydrater och bör därför endast ätas i små portioner eller undvikas helt.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Fritt från tillsatser!

byt ut Variationstips:

Variera med olika mängder av de olika ingredienserna, testa gärna även rotselleri, olika sorters lök och sötpotatis. Man kan också helt utesluta lök, rödbetor, palsternacka m.m. Det går att variera i princip hur som helst.

planera Planeringstips:

Går bra att förbereda allt i formen och förvara några timmar i rumstemperatur eller svalare i kylen om det ska stå längre tid. Ställ in i ugnen enligt receptet 40 minuter före servering.

Kommentarer till Ugnsstekta rotsaker

Kontrollord:  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
penna Skrivet av Christina
Jag vill börja med att tacka för suveräna recept. Har gjort många, många recept från recepten.se och skrivit många kommentarer om hur jättegott allt är härifrån. Gjorde senast igår fläskfile i mango chutneysås med ugnsstekta rotsaker och det blev verkligen lika gott som enbart potatis till. mums! Tack så mycket för allt gott.
besökare Svar till Brith penna Skrivet av Susanne
Nej jag tror tyvärr inte det. Rotsaker brukar inte bli bra i frysen. 
penna Skrivet av Brith
Går det bra att frysa in?
besökare Svar till Therede penna Skrivet av Susanne
Ja rödbetorna ska vara råa.
penna Skrivet av Therede
Jag antar att rödbetorna ska vara råa? Eller kokta?
besökare Svar till Christina penna Skrivet av Susanne
Tack så mycket! :)
penna Skrivet av Christina
Mycket, mycket gott som vanligt här bland recepten. Det är många recept jag provat och alla dom har varit fantastiska. Och alla goda smarriga efterrätter. Tack Susanne för att du låter oss ta del av dina underbara recept. hälsningar Christina
penna Skrivet av John Benjamin
Ät det med en fetta - tukisk yoghurt - honung - mynta sås.
Stekt hallumi passa bra med.
penna Skrivet av my
Mycket god men jag håller med Kalle glöm inte timjan
penna Skrivet av kalle kock
glöm inte svart peppar o tinjan

Läs alla 11 kommentarer

Se även dessa recept

| Huvudrätter |