| Huvudrätter | Påsk - påskmat och påskgodis |

Ugnsbakad lammstek under örttäcke med mintsås

En riktig delikatess som passar utmärkt till påsk eller andra högtider! Den till synes enkla mintsåsen smakar fantastiskt gott ihop med lammsteken. Överhuvudtaget är det mycket smak och många olika smaker, fantastiskt gott!
Lammstek under örttäcke
Lammsteken serverad, örterna, klyftpotatis och mintsåsen (som är genomskinlig och därför syns den inte).
Timglas Tid: 2 timmar
Portioner 8 portioner

Ingredienser:

Lammstek och örttäcke:

Mintsås:

laktosfritt Laktosfritt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 160°C. Putsa lammsteken och gnid in med citron, salt och peppar och sätt i en ugnstermometer där den är som tjockast (utan att termometern nuddar benet i det fall du har en lammstek med ben i).

    instruktion steg 1 ugnsbakad lammstek under örttäcke med mintsås
    Lammstek med kryddor och termometer.
  2. Ställ in lammsteken i nedre delen av ugnen i 160°C tills termometern visar 55°C.

    Gör under tiden mintsåsen och örttäcket.

  3. Mintsås:

  4. Riv av myntabladen från stjälkarna och skär i stora bitar.

    instruktion steg 3.1 ugnsbakad lammstek under örttäcke med mintsås
    Myntabladen.
    instruktion steg 3.2 ugnsbakad lammstek under örttäcke med mintsås
    Myntablad i bitar.
  5. Blanda råsocker, vitvinsvinäger och myntabladen i en liten bunke.

    instruktion steg 4 ugnsbakad lammstek under örttäcke med mintsås
    Råsocker, vitvinsvinäger och myntablad.
  6. Koka upp vatten och häll över och rör om.

    Låt mintsåsen stå och dra i rumstemperatur i 2 timmar före servering.

    instruktion steg 5.1 ugnsbakad lammstek under örttäcke med mintsås
    Koka upp vatten.
    instruktion steg 5.2 ugnsbakad lammstek under örttäcke med mintsås
    Mintsåsen klar.
  7. Örttäcke:

  8. Hacka persiljan.

    instruktion steg 6 ugnsbakad lammstek under örttäcke med mintsås
    Hackad persilja.
  9. Blanda persiljan timjan, rosmarin, ströbröd, salt, peppar och pressa ner vitlöksklyftorna. Rör ner oljan.

    Låt stå och dra medan lammet steks i ugnen vilket tar drygt en timme.

    instruktion steg 7.1 ugnsbakad lammstek under örttäcke med mintsås
    Örterna - timjan, rosmarin och persilja.
    instruktion steg 7.2 ugnsbakad lammstek under örttäcke med mintsås
    Ingredienserna till örttäcket.
    instruktion steg 7.3 ugnsbakad lammstek under örttäcke med mintsås
    Häll på olja.
    instruktion steg 7.4 ugnsbakad lammstek under örttäcke med mintsås
    Blanda.
  10. Ta ut lammsteken och täck den med örttäcket.

    (Om inte hela örttäcket får plats ovanpå lammsteken, lägg vid sidan av.)

    instruktion steg 8.1 ugnsbakad lammstek under örttäcke med mintsås
    Lammsteken 55°C.
    instruktion steg 8.2 ugnsbakad lammstek under örttäcke med mintsås
    Lägg på örttäcket.
  11. Ställ in lammsteken i nedre delen av ugnen igen i 160°C och stek till 65°C för rosa kött och 70°C för genomstekt. Vill man ha mer färg kan man höja ugnstemperaturen mot slutet och vill man ha mindre färg kan man sänka och lägga över ugnsfolie.

    instruktion steg 9 ugnsbakad lammstek under örttäcke med mintsås
    Stek i ugnen.
  12. Låt steken vila ca 15 minuter innan man skär upp den.

    (Se till att även de smulorna från örttäcket som inte fick plats eller ramlat av läggs med på serveringsfatet för det är riktigt gott.)

    Servera lammsteken med mintsåsen och t.ex. klyftpotatis och grönsaker.

    instruktion steg 10.1 ugnsbakad lammstek under örttäcke med mintsås
    Färdig lammstek. Låt vila.
    instruktion steg 10.2 ugnsbakad lammstek under örttäcke med mintsås
    Skär upp steken.

servera Serveringstips:

Servera med klyftpotatis och grönsaker.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Allt håller sig i kylen i minst 5 dagar. Lammsteken kan frysas.

Kommentarer till Ugnsbakad lammstek under örttäcke med mintsås

Skriv en kommentar