Ugnsbakad lammstek under örttäcke med mintsås

Ingredienser:
Lammstek och örttäcke:
- 2 kg lammstek med ben
- eller 1-1,5 kg benfri lammstek
- 0,5 st citron
- eller 1,5 msk pressad citron
- ca 3 msk färsk persilja
- 1 msk timjan
- 1 msk rosmarin
- 1 dl ströbröd
- ca 0,5 tsk salt
- ca 1 krm svartpeppar
- 2 st vitlöksklyftor
- 0,5 dl olivolja
Mintsås:
- 2 dl färsk mynta
- 3 msk råsocker
- 2 msk vitvinsvinäger
- 2 dl vatten
Utrustning:
Ugn:
- 160 °C i nedre delen av ugnen med över- och undervärme
-
Sätt ugnen på 160°C. Putsa lammsteken och gnid in med citron, salt och peppar och sätt i en ugnstermometer där den är som tjockast (utan att termometern nuddar benet i det fall du har en lammstek med ben i).
- 2 kg lammstek med ben
- eller 1-1,5 kg benfri lammstek
- 0,5 st citron
- eller 1,5 msk pressad citron
Lammstek med kryddor och termometer. - 2 kg lammstek med ben
-
Ställ in lammsteken i nedre delen av ugnen i 160°C tills termometern visar 55°C.
Gör under tiden mintsåsen och örttäcket.
-
Riv av myntabladen från stjälkarna och skär i stora bitar.
- 2 dl färsk mynta
Myntabladen. Myntablad i bitar. -
Blanda råsocker, vitvinsvinäger och myntabladen i en liten bunke.
- 3 msk råsocker
- 2 msk vitvinsvinäger
Råsocker, vitvinsvinäger och myntablad. -
Koka upp vatten och häll över och rör om.
Låt mintsåsen stå och dra i rumstemperatur i 2 timmar före servering.
- 2 dl vatten
Koka upp vatten. Mintsåsen klar. -
Hacka persiljan.
- ca 3 msk färsk persilja
Hackad persilja. -
Blanda persiljan timjan, rosmarin, ströbröd, salt, peppar och pressa ner vitlöksklyftorna. Rör ner oljan.
Låt stå och dra medan lammet steks i ugnen vilket tar drygt en timme.
- ca 0,5 tsk salt
- ca 1 krm svartpeppar
- 1 msk timjan
- 1 msk rosmarin
- 1 dl ströbröd
- 2 st vitlöksklyftor
- 0,5 dl olivolja
Örterna - timjan, rosmarin och persilja. Ingredienserna till örttäcket. Häll på olja. Blanda. -
Ta ut lammsteken och täck den med örttäcket.
(Om inte hela örttäcket får plats ovanpå lammsteken, lägg vid sidan av.)
Lammsteken 55°C. Lägg på örttäcket. -
Ställ in lammsteken i nedre delen av ugnen igen i 160°C och stek till 65°C för rosa kött och 70°C för genomstekt. Vill man ha mer färg kan man höja ugnstemperaturen mot slutet och vill man ha mindre färg kan man sänka och lägga över ugnsfolie.
Stek i ugnen. -
Låt steken vila ca 15 minuter innan man skär upp den.
(Se till att även de smulorna från örttäcket som inte fick plats eller ramlat av läggs med på serveringsfatet för det är riktigt gott.)
Servera lammsteken med mintsåsen och t.ex. klyftpotatis och grönsaker.
Färdig lammstek. Låt vila. Skär upp steken.