Blomkålsmos





Ingredienser:


Utrustning:
Gör så här:
-
Skär blomkålen i mindre bitar, ta gärna med det mesta även av stammen.
- ca 1 kg blomkål
Blomkål skuren i buketter. -
Mät upp vispgrädde och mjölk i en kastrull.
Låt koka upp, under övervakning för när det väl börjar koka så kokar det snabbt över. Ta bort kastrullen från värmen.
- 1 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk
Vispgrädde och mjölk. -
Lägg i smöret, salt och vitpeppar och rör om tills smöret smält.
Smör, vitpeppar och salt tillsatt. Smöret har smält. -
Lägg i blomkålen, sätt tillbaka kastrullen på spisen och fortsätt koka på medelhög värme utan att det kokar över i ca 10 minuter.
(Det gör inget att ungefär hälften av blomkålen ligger ovanför vätskenivån. Under tiden det kokar så sjunker blomkålen ihop och mot slutet så ligger nästan allt i vätska.)
Ha gärna locket på glänt om det går utan att det kokar över. Rör gärna om någon gång under tiden så att blomkålen högst upp som ligger ovanför vätskenivån kommer ner i vätskan. Kolla också att det inte bränner fast, det har dock aldrig gjort det för mig.
Blomkål läggs i kastrullen. Blomkålen har kokat klart. -
Mixa ihop till ett jämnt och fint mos med mixer.
(Mixa lite i taget uppifrån och ner så att det inte skvätter.)
Servera!
Mixa till mos. Färdigt blomkålsmos.
Serveringstips:
Servera till kött eller fisk.
GI Tips:
Blomkålsmos har lågt GI.
LCHF Tips:
Perfekt LCHF. Du kan äta blomkålsmos till det mesta istället för potatis, ris eller pasta.
Tips för att undvika tillsatser:
Blomkålsmos är fritt från tillsatser om du använder äkta vispgrädde och äkta smör.
Hållbarhet och förvaring:
Förvara överblivet blomkålsmos i kylskåp. Håller sig minst 5 dygn. Blomkålsmoset kan även frysas.