Blomkålsmos

Blomkålsmos är ett bra (och godare) alternativ till potatis eller pasta som innehåller väldigt lite kolhydrater. Perfekt för den som äter enligt GI eller LCHF. Detta recept på blomkålsmos blir riktigt gott!
blomkålsmos
Blomkålsmos är gott att servera till kött eller fisk.
Timglas Tid: 20 minuter
Portioner 4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Skär blomkålen i mindre bitar, ta gärna med det mesta även av stammen.

    blomkål skuren i buketter
    Blomkål skuren i buketter.
  2. Mät upp vispgrädde och mjölk i en kastrull.

    Låt koka upp, under övervakning för när det väl börjar koka så kokar det snabbt över. Ta bort kastrullen från värmen.

    vispgrädde och mjölk
    Vispgrädde och mjölk.
  3. Lägg i smöret, salt och vitpeppar och rör om tills smöret smält.

    smör, vitpeppar och salt tillsatt
    Smör, vitpeppar och salt tillsatt.
    smöret har smält
    Smöret har smält.
  4. Lägg i blomkålen, sätt tillbaka kastrullen på spisen och fortsätt koka på medelhög värme utan att det kokar över i ca 10 minuter.

    (Det gör inget att ungefär hälften av blomkålen ligger ovanför vätskenivån. Under tiden det kokar så sjunker blomkålen ihop och mot slutet så ligger nästan allt i vätska.)

    Ha gärna locket på glänt om det går utan att det kokar över. Rör gärna om någon gång under tiden så att blomkålen högst upp som ligger ovanför vätskenivån kommer ner i vätskan. Kolla också att det inte bränner fast, det har dock aldrig gjort det för mig.

    blomkål läggs i kastrullen
    Blomkål läggs i kastrullen.
    blomkålen har kokat klart
    Blomkålen har kokat klart.
  5. Mixa ihop till ett jämnt och fint mos med mixer.

    (Mixa lite i taget uppifrån och ner så att det inte skvätter.)

    Servera!

    mixa till mos
    Mixa till mos.
    färdigt blomkålsmos
    Färdigt blomkålsmos.

servera Serveringstips:

Servera till kött eller fisk.

GI GI Tips:

Blomkålsmos har lågt GI.

LCHF LCHF Tips:

Perfekt LCHF. Du kan äta blomkålsmos till det mesta istället för potatis, ris eller pasta.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Blomkålsmos är fritt från tillsatser om du använder äkta vispgrädde och äkta smör.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överblivet blomkålsmos i kylskåp. Håller sig minst 5 dygn. Blomkålsmoset kan även frysas.

Kommentarer till Blomkålsmos

Kontrollord:  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
penna Skrivet av Samuel
Högsta betyg! Så gott och lättlagat! Vi serverade blomkålsmoset till panerad torsk och det slår lätt potatismos!
penna Skrivet av Matte
1 kg blomkål? Det ser mer ut som 200 gram på bilderna. Jag tog ett kilo och fick inte plats i kastrullen. :(
penna Skrivet av Erik
Jag gjorde det här och det blev jättebra. Råkade använda dubbelt så mycket smör som står i receptet men det blev knappast sämre av det.

Smakade också jättefint när jag tog ut ur frysen och värmde direkt i mikron.

Ett riktigt bra recept om man vill undvika kolhydrater och vill ha något som fyller i stället för pasta/couscous/potatismos etc.
besökare Svar till Pernilla penna Skrivet av Susanne
penna Skrivet av Pernilla
Vad för typ av visp använder du när du vispar ihop allt?
besökare Svar till Sara penna Skrivet av Susanne
Trevligt! :)
penna Skrivet av Sara
Blev jättegott!
besökare Svar till Dan penna Skrivet av Susanne
Bra tips! Tack för det! Låter gott!
penna Skrivet av Dan
Jag testade denna idag, lade även i lite mozzarella för att göra den ännu mer LCHF, gick utmärkt!
besökare Svar till Lena Svärd penna Skrivet av Susanne
Tack för tipset! Det låter gott det med! :)

Läs alla 33 kommentarer

Se även dessa recept

| GI Recept | LCHF | Tillbehör |