
@Yvonne. Jag får det till 99 Kcal per 100g om du byter mjöken till grädde. 1gram laktos är 4 kcal.
Netto Kolhydraterna ligger på 1,32g per 100g om man ökar grädden och skiter i mjölken.
Det som står för kcalorierna är fettet från grädden och smöret.
Utrustning:
Skär blomkålen i mindre bitar, ta gärna med det mesta även av stammen.
Mät upp vispgrädde och mjölk i en kastrull.
Låt koka upp, under övervakning för när det väl börjar koka så kokar det snabbt över. Ta bort kastrullen från värmen.
Lägg i smöret, salt och vitpeppar och rör om tills smöret smält.
Lägg i blomkålen, sätt tillbaka kastrullen på spisen och fortsätt koka på medelhög värme utan att det kokar över i ca 10 minuter.
(Det gör inget att ungefär hälften av blomkålen ligger ovanför vätskenivån. Under tiden det kokar så sjunker blomkålen ihop och mot slutet så ligger nästan allt i vätska.)
Ha gärna locket på glänt om det går utan att det kokar över. Rör gärna om någon gång under tiden så att blomkålen högst upp som ligger ovanför vätskenivån kommer ner i vätskan. Kolla också att det inte bränner fast, det har dock aldrig gjort det för mig.
Mixa ihop till ett jämnt och fint mos med mixer.
(Mixa lite i taget uppifrån och ner så att det inte skvätter.)
Servera!
Serveringstips:
GI Tips:
LCHF Tips:
Tips för att undvika tillsatser:
Hållbarhet och förvaring: