Blomkålsmos är ett bra (och godare) alternativ till potatis eller pasta som innehåller väldigt lite kolhydrater. Perfekt för den som äter enligt GI eller LCHF. Detta recept på blomkålsmos blir riktigt gott!
Lägg i blomkålen, sätt tillbaka kastrullen på spisen och fortsätt koka på medelhög värme utan att det kokar över i ca 10 minuter.
(Det gör inget att ungefär hälften av blomkålen ligger ovanför vätskenivån. Under tiden det kokar så sjunker blomkålen ihop och mot slutet så ligger nästan allt i vätska.)
Ha gärna locket på glänt om det går utan att det kokar över. Rör gärna om någon gång under tiden så att blomkålen högst upp som ligger ovanför vätskenivån kommer ner i vätskan. Kolla också att det inte bränner fast, det har dock aldrig gjort det för mig.
Mixa ihop till ett jämnt och fint mos med mixer.
(Mixa lite i taget uppifrån och ner så att det inte skvätter.)
Perfekt LCHF. Du kan äta blomkålsmos till det mesta istället för potatis, ris eller pasta.
Tips för att undvika tillsatser
Blomkålsmos är fritt från tillsatser om du använder äkta vispgrädde och äkta smör.
Hållbarhet och förvaring
Förvara överblivet blomkålsmos i kylskåp. Håller sig minst 5 dygn. Blomkålsmoset kan även frysas.
Kommentarer och betyg
️ Skrivet av MickeB
Riktigt enkel och god.
@Yvonne. Jag får det till 99 Kcal per 100g om du byter mjöken till grädde. 1gram laktos är 4 kcal.
Netto Kolhydraterna ligger på 1,32g per 100g om man ökar grädden och skiter i mjölken.
Det som står för kcalorierna är fettet från grädden och smöret.
️ Skrivet av Yvonne
Supergod! Men jag skulle vilja veta vad väger en potion blomkålsmos 272 kcal, enl receptet
️ Skrivet av Helene Sandberg
Blanda i lite färskriven parmesanost så blir det ännu godare!
️ Skrivet av Malin Rydh
vad med lågt GI?
️ Skrivet av Samuel
Högsta betyg! Så gott och lättlagat! Vi serverade blomkålsmoset till panerad torsk och det slår lätt potatismos!