
Skaldjursgryta
💬 4 kommentarer




Ingredienser:
- 6 st tomater
- 1 tsk sambal oelek
- 2 tsk salt
- 1 st liten röd lök
- 3 st vitlöksklyftor
- 3 st morötter
- 3 st palsternackor
- 2 msk olivolja
- 2 dl torrt vitt vin
- 400 g blåmusslor
- 500 g laxfilé utan skinn
- 100 g skalade räkor
Servering:
- 1 dl crème fraiche
- eller aioli med lime och mynta

Gör så här:
Skär tomaterna i klyftor. Lägg dem i en matberedare eller mixerskål. Häll på sambal oelek och salt. Mixa till en slät sås.
Skala rödlöken och skär i klyftor. Skala vitlöksklyftorna och hacka. Skala morötter och palsternackor och skär i strimlor.
Häll olivoljan i en stor gryta och hetta upp den. Fräs rödlök, vitlök, morötter och palsternackor i oljan ett par minuter. Häll på vitt vin och tomatmixet. Låt småkoka i 5 minuter.
Skölj blåmusslorna och tvätta bort eventuellt skräp på skalen. Skär laxfilén i bitar. Lägg laxen i grytan och därefter blåmusslorna.
Lägg på locket på grytan och ångkoka ca 8 minuter.
Lägg på räkorna och servera med en klick créme fraiche eller aioli.


Serveringstips:
GI Tips:
Hållbarhet och förvaring:
| Fisk och skaldjur | GI | LCHF |


⭐ webmaster


Och är man lite lat, som jag är, så köper man en skaldjursmix i lake och häller i grytan istället för färska musslor och räkor =)