| Förrätter | Kvällsmat | Lunch | Soppor |

Sparrissoppa

Mycket god, len och fin sparrissoppa! Passar perfekt som förrätt och då räcker den till några fler portioner. Perfekt även som lunch eller kvällsmat. Servera gärna med gott bröd till.
sparrissoppa
Recept på en väldigt god sparrissoppa som är enkel att göra.
Timglas Tid: 30 minuter
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfri grädde.
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

Skölj sparrisarna. Skär bort den yttersta änden nertill och skala sparrissarna med potatisskalare, så att det grövsta skalet försvinner.

Skär av knopparna så att dessa bitar blir ca 3 cm långa. Skär resten av stammen i ca 1 cm långa bitar.

Skala och hacka schalottenlöken.

Koka upp vatten och salt. (Eftersom mängden vatten är uppmätt, låt inte vattnet stå och koka bort, utan så fort det börjar koka lägg i sparrisen och sänk värmen.) Lägg i både knoppar och bitar och låt koka ca 2-3 minuter. Fiska upp knopparna och lägg dem på ett fat.

Lägg i den hackade schalottenlöken, buljongpulver eller tärning eller fond och häll på grädde och vitt vin. Tillsätt vitpeppar.

Låt koka i 10 minuter på svag värme. Använd en mixer för att mixa soppan slät och fin. Smaka av med salt och peppar. (Om det skulle smaka för mycket salt, späd med vatten eller grädde. Om det smakar för mycket peppar, späd med grädde.)

Servera i soppskålar och garnera med sparrisknopparna.

sparrissoppa steg 1-3
1. Skär av yttersta ändarna på sparrisen. 2. Skala sparrisen. 3. Färdigskalad sparris.
sparrissoppa steg 4-6
4. Skär av knopparna, ca 3 cm bitar. Skär därefter stammarna i ca 1 cm långa bitar. 5. Skala schalottenlökarna. 6. Hacka löken.
sparrissoppa steg 7-9
7. Koka sparrisbitarna i vatten och salt. 8. Fiska upp knopparna och lägg dem på ett fat. 9. Lägg i lök och resten av ingredienserna.
sparrissoppa steg 10-12
10. Rör om och låt koka upp. 11. Koka 10 min. 12. Mixa soppan slät, jag använder här en stavmixer för då kan man göra det direkt i grytan och det blir mindre disk. Smaka av med salt och peppar. Häll därefter upp soppan i skålar och lägg i knopparna.

servera Serveringstips:

Servera gärna med brödkrutonger eller kallrökt lax i soppan. Servera gärna med något gott bröd till, t.ex. kalljästa dinkelbaguetter.

LCHF LCHF Tips:

Välj ett torrt vitt vin.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Välj äkta vispgrädde. Försök hitta en grönsaksbuljong och vitt vin som har så lite tillsatser som möjligt, helt fritt från tillsatser har jag inte hittat än.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Soppan håller sig minst 5 dygn i kylskåp.

Kommentarer till Sparrissoppa

Skriv en kommentar

person Svar till Anonym penna Skrivet av Susanne
Ja alkoholen kokar bort dock vet jag inte hur lång tid det tar innan all alkohol kokat bort. Troligtvis är det ytterst lite kvar, särskilt också med tanke på den ganska lilla mängden vin det ändå är i receptet som delas på många portioner. Men vill man vara 100% säker så får man köpa matlagninsvin i mataffären som inte innehåller alkohol eller ytterst lite, alternativt alkoholfritt vitt vin som finns på systembolaget.
penna Skrivet av Ello
Ja, alkohol har en kokpunkt på 72 grader tror jag :)
penna Skrivet av Anonym
Åker alkoholen bort när man kokar vinet?

Läs alla 17 kommentarer