Buljong brukar inte behöva tillsättas i vanliga maträtter. Några blad Maggikraut (Libbsticka) ger som tyska namnet låter ana en buljongsmak MEN var försiktig, libbstickan har en mycket genomträngande smak -lite lite räcker. Ajinomoto MSG eller Natriumglutamat ger också en bra "buljongsmak" den är visserligen tillsats, bland annat i vanlig bröstmjölk men kan kanske få slinka med i tillsatsfri mat också.
Sparrissoppa
Mycket god, len och fin sparrissoppa! Passar perfekt som förrätt och då räcker den till några fler portioner. Perfekt även som lunch eller kvällsmat. Servera gärna med gott bröd till.
Tid: 30 minuter
4 portioner
Ingredienser:
- 500 g grön sparris
- 6 dl vatten
- 1 tsk salt
- 5 st schalottenlökar
- 5 dl vispgrädde
- 1 msk grönsaksbuljong pulver eller motsvarande tärning eller fond för 5 dl vätska
- 1 dl vitt vin
- 1 krm malen vitpeppar
Laktosfritt - Välj laktosfri grädde.
Glutenfritt
Vegetariskt
Utrustning:
Gör så här:
Serveringstips
Servera gärna med brödkrutonger eller kallrökt lax i soppan.
Servera gärna med något gott bröd till, t.ex. kalljästa dinkelbaguetter.
LCHF Tips
Välj ett torrt vitt vin.
Tips för att undvika tillsatser
Välj färsk vispgrädde. Försök hitta en grönsaksbuljong och vitt vin som har så lite tillsatser som möjligt, helt fritt från tillsatser har jag inte hittat än.
Hållbarhet och förvaring
Soppan håller sig minst 5 dygn i kylskåp.
️ Skrivet av
Strunta i vinet och använd citron istället för att få syra. Ett annat sätt att sura till soppan är att byta grädden mot Creme Fraiche eller annan syrad grädde.
Buljong brukar inte behöva tillsättas i vanliga maträtter. Några blad Maggikraut (Libbsticka) ger som tyska namnet låter ana en buljongsmak MEN var försiktig, libbstickan har en mycket genomträngande smak -lite lite räcker. Ajinomoto MSG eller Natriumglutamat ger också en bra "buljongsmak" den är visserligen tillsats, bland annat i vanlig bröstmjölk men kan kanske få slinka med i tillsatsfri mat också.
Buljong brukar inte behöva tillsättas i vanliga maträtter. Några blad Maggikraut (Libbsticka) ger som tyska namnet låter ana en buljongsmak MEN var försiktig, libbstickan har en mycket genomträngande smak -lite lite räcker. Ajinomoto MSG eller Natriumglutamat ger också en bra "buljongsmak" den är visserligen tillsats, bland annat i vanlig bröstmjölk men kan kanske få slinka med i tillsatsfri mat också.
webmaster
Svar till
Anonym
️ Skrivet av
Ja alkoholen kokar bort dock vet jag inte hur lång tid det tar innan all alkohol kokat bort. Troligtvis är det ytterst lite kvar, särskilt också med tanke på den ganska lilla mängden vin det ändå är i receptet som delas på många portioner. Men vill man vara 100% säker så får man köpa matlagninsvin i mataffären som inte innehåller alkohol eller ytterst lite, alternativt alkoholfritt vitt vin som finns på systembolaget.
️ Skrivet av
Ja, alkohol har en kokpunkt på 72 grader tror jag :)
️ Skrivet av
Åker alkoholen bort när man kokar vinet?
webmaster
Svar till
Max
️ Skrivet av
Vad jag vet är det väldigt lite kolhydrater i buljong. Det kan förstås variera lite men man kan ju läsa det på förpackningen. Men tack för dina synpunkter, jag ska kanske justera rådet!