Buljong brukar inte behöva tillsättas i vanliga maträtter. Några blad Maggikraut (Libbsticka) ger som tyska namnet låter ana en buljongsmak MEN var försiktig, libbstickan har en mycket genomträngande smak -lite lite räcker. Ajinomoto MSG eller Natriumglutamat ger också en bra "buljongsmak" den är visserligen tillsats, bland annat i vanlig bröstmjölk men kan kanske få slinka med i tillsatsfri mat också.
Sparrissoppa



Ingredienser:
- 500 g grön sparris
- 6 dl vatten
- 1 tsk salt
- 5 st schalottenlökar
- 5 dl vispgrädde
- 1 msk grönsaksbuljong pulver eller motsvarande tärning eller fond för 5 dl vätska
- 1 dl vitt vin
- 1 krm malen vitpeppar



Utrustning:
Gör så här:
-
Skölj sparrisarna. Skär bort den yttersta änden nertill (den som är torr och "träig"). Om hela sparrisen är väldigt grov och torr med träigt skal kan man även skala den med potatisskalare.
Skär av knopparna så att dessa bitar blir ca 3 cm långa och lägg dem i en hög. Skär resten av stammen i ca 1 cm långa bitar och lägg i en annan hög.
- 500 g grön sparris
Sparrisknoppar till vänster. Sparrisbitar till höger. -
Skala och skiva schalottenlöken.
- 5 st schalottenlökar
Skivad schalottenlök. -
Koka upp vatten och salt. (Eftersom mängden vatten är uppmätt, låt inte vattnet stå och koka bort, utan så fort det börjar koka lägg i sparrisen och sänk värmen.)
Lägg i knopparna och låt koka ca 2-3 minuter. Fiska upp knopparna och lägg över dem på ett fat.
Knopparna kokar. -
Lägg i de okokta sparrisbitarna i det kokheta vattnet. Tillsätt schalottenlök, buljongpulver (eller tärning eller fond), grädde, vitt vin och vitpeppar.
Låt koka ca 15 minuter på svag värme.
- 5 dl vispgrädde
- 1 msk grönsaksbuljong pulver eller motsvarande tärning eller fond för 5 dl vätska
- 1 dl vitt vin
- 1 krm malen vitpeppar
Sparrisbitar, schalottenlök, buljongpulver, grädde, vitt vin och vitpeppar. Sparrissoppan kokar. -
Använd en mixer för att mixa soppan slät och fin. Smaka av med salt och peppar. (Om det skulle smaka för mycket salt, späd med vatten eller grädde. Om det smakar för mycket peppar, späd med grädde.)
Servera i soppskålar och garnera med sparrisknopparna.
Sparrissoppan mixas. Sparrissoppan mixad och klar att servera.
Serveringstips:
Servera gärna med brödkrutonger eller kallrökt lax i soppan. Servera gärna med något gott bröd till, t.ex. kalljästa dinkelbaguetter.
LCHF Tips:
Välj ett torrt vitt vin.
Tips för att undvika tillsatser:
Välj färsk vispgrädde. Försök hitta en grönsaksbuljong och vitt vin som har så lite tillsatser som möjligt, helt fritt från tillsatser har jag inte hittat än.
Hållbarhet och förvaring:
Soppan håller sig minst 5 dygn i kylskåp.
Buljong brukar inte behöva tillsättas i vanliga maträtter. Några blad Maggikraut (Libbsticka) ger som tyska namnet låter ana en buljongsmak MEN var försiktig, libbstickan har en mycket genomträngande smak -lite lite räcker. Ajinomoto MSG eller Natriumglutamat ger också en bra "buljongsmak" den är visserligen tillsats, bland annat i vanlig bröstmjölk men kan kanske få slinka med i tillsatsfri mat också.

⭐ webmaster

⭐ webmaster