Sparrissoppa

Mycket god, len och fin sparrissoppa! Passar perfekt som förrätt och då räcker den till några fler portioner. Perfekt även som lunch eller kvällsmat. Servera gärna med gott bröd till.
sparrissoppa
En väldigt god sparrissoppa som är enkel att göra.
Timglas Tid: 30 minuter
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfri grädde.
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

 1. Skölj sparrisarna. Skär bort den yttersta änden nertill (den som är torr och "träig"). Om hela sparrisen är väldigt grov och torr med träigt skal kan man även skala den med potatisskalare.

  Skär av knopparna så att dessa bitar blir ca 3 cm långa och lägg dem i en hög. Skär resten av stammen i ca 1 cm långa bitar och lägg i en annan hög.

  sparrisknoppar och sparrisbitar
  Sparrisknoppar till vänster. Sparrisbitar till höger.
 2. Skala och skiva schalottenlöken.

  skivad schalottenlök
  Skivad schalottenlök.
 3. Koka upp vatten och salt. (Eftersom mängden vatten är uppmätt, låt inte vattnet stå och koka bort, utan så fort det börjar koka lägg i sparrisen och sänk värmen.)

  Lägg i knopparna och låt koka ca 2-3 minuter. Fiska upp knopparna och lägg över dem på ett fat.

  knopparna kokar
  Knopparna kokar.
 4. Lägg i de okokta sparrisbitarna i det kokheta vattnet. Tillsätt schalottenlök, buljongpulver (eller tärning eller fond), grädde, vitt vin och vitpeppar.

  Låt koka ca 15 minuter på svag värme.

  sparrisbitar, schalottenlök, buljongpulver, grädde, vitt vin och vitpeppar
  Sparrisbitar, schalottenlök, buljongpulver, grädde, vitt vin och vitpeppar.
  sparrissoppan kokar
  Sparrissoppan kokar.
 5. Använd en mixer för att mixa soppan slät och fin. Smaka av med salt och peppar. (Om det skulle smaka för mycket salt, späd med vatten eller grädde. Om det smakar för mycket peppar, späd med grädde.)

  Servera i soppskålar och garnera med sparrisknopparna.

  sparrissoppan mixas
  Sparrissoppan mixas.
  sparrissoppan mixad och klar att servera
  Sparrissoppan mixad och klar att servera.

servera Serveringstips:

Servera gärna med brödkrutonger eller kallrökt lax i soppan. Servera gärna med något gott bröd till, t.ex. kalljästa dinkelbaguetter.

LCHF LCHF Tips:

Välj ett torrt vitt vin.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Välj färsk vispgrädde. Försök hitta en grönsaksbuljong och vitt vin som har så lite tillsatser som möjligt, helt fritt från tillsatser har jag inte hittat än.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Soppan håller sig minst 5 dygn i kylskåp.

Se även dessa recept

| Förrätter | Kvällsmat | Lunch | Soppor |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Mikhael Söderqvist
Strunta i vinet och använd citron istället för att få syra. Ett annat sätt att sura till soppan är att byta grädden mot Creme Fraiche eller annan syrad grädde.

Buljong brukar inte behöva tillsättas i vanliga maträtter. Några blad Maggikraut (Libbsticka) ger som tyska namnet låter ana en buljongsmak MEN var försiktig, libbstickan har en mycket genomträngande smak -lite lite räcker. Ajinomoto MSG eller Natriumglutamat ger också en bra "buljongsmak" den är visserligen tillsats, bland annat i vanlig bröstmjölk men kan kanske få slinka med i tillsatsfri mat också.
💬 Svar till Anonym ✏️ Skrivet av Susanne
Ja alkoholen kokar bort dock vet jag inte hur lång tid det tar innan all alkohol kokat bort. Troligtvis är det ytterst lite kvar, särskilt också med tanke på den ganska lilla mängden vin det ändå är i receptet som delas på många portioner. Men vill man vara 100% säker så får man köpa matlagninsvin i mataffären som inte innehåller alkohol eller ytterst lite, alternativt alkoholfritt vitt vin som finns på systembolaget.
✏️ Skrivet av Ello
Ja, alkohol har en kokpunkt på 72 grader tror jag :)
✏️ Skrivet av Anonym
Åker alkoholen bort när man kokar vinet?
💬 Svar till Max ✏️ Skrivet av Susanne
Vad jag vet är det väldigt lite kolhydrater i buljong. Det kan förstås variera lite men man kan ju läsa det på förpackningen. Men tack för dina synpunkter, jag ska kanske justera rådet!

Visa alla kommentarer