Sparrissoppa

Mycket god, len och fin sparrissoppa! Passar perfekt som förrätt och då räcker den till några fler portioner. Perfekt även som lunch eller kvällsmat. Servera gärna med gott bröd till.
sparrissoppa
Recept på en väldigt god sparrissoppa som är enkel att göra.
Timglas Tid: 30 minuter
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfri grädde.
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Skölj sparrisarna. Skär bort den yttersta änden nertill (den som är torr och "träig"). Om hela sparrisen är väldigt grov och torr med träigt skal kan man även skala den med potatisskalare.

    Skär av knopparna så att dessa bitar blir ca 3 cm långa och lägg dem i en hög. Skär resten av stammen i ca 1 cm långa bitar och lägg i en annan hög.

    sparrisknoppar och sparrisbitar
    Sparrisknoppar till vänster. Sparrisbitar till höger.
  2. Skala och skiva schalottenlöken.

    skivad schalottenlök
    Skivad schalottenlök.
  3. Koka upp vatten och salt. (Eftersom mängden vatten är uppmätt, låt inte vattnet stå och koka bort, utan så fort det börjar koka lägg i sparrisen och sänk värmen.)

    Lägg i knopparna och låt koka ca 2-3 minuter. Fiska upp knopparna och lägg över dem på ett fat.

    knopparna kokar
    Knopparna kokar.
  4. Lägg i de okokta sparrisbitarna i det kokheta vattnet. Tillsätt schalottenlök, buljongpulver (eller tärning eller fond), grädde, vitt vin och vitpeppar.

    Låt koka ca 15 minuter på svag värme.

    sparrisbitar, schalottenlök, buljongpulver, grädde, vitt vin och vitpeppar
    Sparrisbitar, schalottenlök, buljongpulver, grädde, vitt vin och vitpeppar.
    sparrissoppan kokar
    Sparrissoppan kokar.
  5. Använd en mixer för att mixa soppan slät och fin. Smaka av med salt och peppar. (Om det skulle smaka för mycket salt, späd med vatten eller grädde. Om det smakar för mycket peppar, späd med grädde.)

    Servera i soppskålar och garnera med sparrisknopparna.

    sparrissoppan mixas
    Sparrissoppan mixas.
    sparrissoppan mixad och klar att servera
    Sparrissoppan mixad och klar att servera.

servera Serveringstips:

Servera gärna med brödkrutonger eller kallrökt lax i soppan. Servera gärna med något gott bröd till, t.ex. kalljästa dinkelbaguetter.

LCHF LCHF Tips:

Välj ett torrt vitt vin.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Välj färsk vispgrädde. Försök hitta en grönsaksbuljong och vitt vin som har så lite tillsatser som möjligt, helt fritt från tillsatser har jag inte hittat än.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Soppan håller sig minst 5 dygn i kylskåp.

Kommentarer till Sparrissoppa

Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
💬 Svar till Anonym ✏️ Skrivet av Susanne
Ja alkoholen kokar bort dock vet jag inte hur lång tid det tar innan all alkohol kokat bort. Troligtvis är det ytterst lite kvar, särskilt också med tanke på den ganska lilla mängden vin det ändå är i receptet som delas på många portioner. Men vill man vara 100% säker så får man köpa matlagninsvin i mataffären som inte innehåller alkohol eller ytterst lite, alternativt alkoholfritt vitt vin som finns på systembolaget.
✏️ Skrivet av Ello
Ja, alkohol har en kokpunkt på 72 grader tror jag :)
✏️ Skrivet av Anonym
Åker alkoholen bort när man kokar vinet?
💬 Svar till Max ✏️ Skrivet av Susanne
Vad jag vet är det väldigt lite kolhydrater i buljong. Det kan förstås variera lite men man kan ju läsa det på förpackningen. Men tack för dina synpunkter, jag ska kanske justera rådet!
✏️ Skrivet av Max
Måste bara kommentera lchfrådet, om man inte använder extremt sött vin, vilket jag inte tror, så är det mycket bättre med vitt vin än buljong. Torrt vitt vin är i princip kolhydratsfritt!
💬 Svar till Alexandra ✏️ Skrivet av Susanne
Jag tror inte det blir lika gott med annan grädde än den äkta varan. Dock har jag inte provat så kanske blir det ok. Tillagningen borde vara densamma. Skriv gärna hur det blev om du provar!
✏️ Skrivet av Alexandra
Hej,
Vad tycker du, om man tar vegetariska grädde istället för äkta, påverkar det mycket tillagning/smak?
💬 Svar till Kia ✏️ Skrivet av Susanne
Det är inget extra vatten som du ska lägga till i receptet. Utan det är alltså 6 dl vatten + 5 dl vispgrädde + 1 dl vitt vin blir totalt 11 dl = 1,1 liter soppa.
💬 Svar till susnet ✏️ Skrivet av Kia
Hur mycket vätska är det sammanlagt? För visst är det 5 dl vatten till buljongtärningen också utöver de 6 dl vatten som ska kokas upp först? Längesedan som jag tillagade detta sopprecept nu men jag kan verkligen rekommendera den, supergod!! :-)
💬 Svar till Jonathan ✏️ Skrivet av Susanne
Trevligt att höra! :)

Se även dessa recept

| Förrätter | Kvällsmat | Lunch | Soppor |