Tomatsoppa - Krämig och god - Enkelt recept

Den här tomatsoppan blir riktigt krämig och god om du använder goda tomater. Jag rekommenderar hemodlade tomater eller köpta färska kvisttomater eller hela tomater alternativt krossade tomater på burk av något bättre märke där tomaterna har god smak. Då blir soppan fantastiskt god!
tomatsoppa recept
Timglas Tid: 30 minuter
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfri grädde och smör.
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

  • mixer (om du använder färska tomater)
utskrift Skriv ut   länk Kopiera länk   e-posta länk Mejla

Gör så här:

  1. Hacka den gula löken fint. Hetta upp smöret i en kastrull.

    hackad gul lök
    Hackad gul lök.
    smöret bubblar
    Smöret bubblar.
  2. Lägg löken i det smälta smöret och stek några minuter tills löken är blank och genomstekt. (Sänk gärna temperaturen när du steker löken så att den inte blir bränd.)

    Skär under tiden tomaterna i bitar om du använder färska hela tomater. (Hela eller krossade tomater på burk behöver inte skäras.)

    löken stekt blank och fin
    Löken stekt blank och fin.
    tomaterna skurna i bitar
    Tomaterna skurna i bitar.
  3. Häll på vatten, buljongtärning, svartpeppar och tomatbitarna.

    Låt koka upp, sänk värmen och koka under lock ca 10 min om du använder tomater på konservburk.

    Om du använder färska tomater koka gärna lite längre, ca 20 min. Tryck till med en slev så att tomaterna hamnar under vattenytan. Allteftersom det kokar så frigörs vatten från tomaterna och vätskenivån höjs.

    vatten, buljongtärning, svartpeppar tillsatt
    Vatten, buljongtärning, svartpeppar tillsatt.
    tomatbitar tillsatta
    Tomatbitar tillsatta.
  4. Smaka på soppan och tillsätt ev. mer salt och peppar. Om du använt färska tomater så använd gärna en mixer för att få soppan så slät du vill ha den.

    Tillsätt en skvätt grädde eller mjölk.

    Smaka av och servera. Garnera gärna med persilja eller basilikablad.

    färdigkokt tomatsoppa
    Färdigkokt tomatsoppa.
    mixad tomatsoppa
    Mixad tomatsoppa.

Näringsvärde Näringsvärden

Näringsvärde per portion (325 g): 230 kalorier, 15 g kolhydrater, 17 g fett, 3 g protein

servera Serveringstips

Servera gärna med färsk basilika och brödkrutonger eller rostat bröd. Andra goda tillbehör är riven ost eller mozzarella i bitar. Om man vill göra soppan lite lyxigare och mäktigare kan man servera med riven parmesanost (som smälter i den varma soppan) och krydda med oregano och vitlök. Ger en italiensk touch och en mer mustig smak!

LCHF LCHF Tips

Häll i mera vispgrädde och servera med riven ost eller mozzarella i bitar.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring

Överbliven tomatsoppa kan förvaras i kylskåp i minst 5 dygn.

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Eva Keinström
Soppan är alldeles för syrlig. Inte alls gott
✏️ Skrivet av Elisabet
Ska det inte vara 1 l vatten?
💬 Svar till Margaretha Ahl ✏️ Skrivet av Susanne
Skalen blir också mixade, det blir så små bitar även av skalet så att soppan blir slät.
✏️ Skrivet av Margaretha Ahl
Det är första gången jag ska lag tomatsoppa. Jag tänker mixa den, vart tar skalen vägen? På bilden ser soppan så slät och fin ut.
Mvh
Margaretha
✏️ Skrivet av Caroline Gren
Superenkel soppa som gör snabbt att göra. Jag hade färska små tomater o bakade bullar till, perfekt middag. Denna kommer jag att göra igen.

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest