Den här tomatsoppan blir riktigt krämig och god om du använder goda tomater. Jag rekommenderar hemodlade tomater eller köpta färska kvisttomater eller hela tomater alternativt krossade tomater på burk av något bättre märke där tomaterna har god smak. Då blir soppan fantastiskt god!
En mycket god tomatsoppa! Här serverad med klippt persilja.
Lägg löken i det smälta smöret och stek några minuter tills löken är blank och genomstekt. (Sänk gärna temperaturen när du steker löken så att den inte blir bränd.)
Skär under tiden tomaterna i bitar om du använder färska hela tomater. (Hela eller krossade tomater på burk behöver inte skäras.)
Löken stekt blank och fin.Tomaterna skurna i bitar.
Häll på vatten, buljongtärning, svartpeppar och tomatbitarna.
Låt koka upp, sänk värmen och koka under lock ca 10 min om du använder tomater på konservburk.
Om du använder färska tomater koka gärna lite längre, ca 20 min. Tryck till med en slev så att tomaterna hamnar under vattenytan. Allteftersom det kokar så frigörs vatten från tomaterna och vätskenivån höjs.
Näringsvärde per portion (325 g): 230 kcal, 15 g kolhydrater, 17 g fett, 3 g protein
Serveringstips
Servera gärna med färsk basilika och brödkrutonger eller rostat bröd. Andra goda tillbehör är riven ost eller mozzarella i bitar.
Om man vill göra soppan lite lyxigare och mäktigare kan man servera med riven parmesanost (som smälter i den varma soppan) och krydda med oregano och vitlök. Ger en italiensk touch och en mer mustig smak!
LCHF Tips
Häll i mera vispgrädde och servera med riven ost eller mozzarella i bitar.
Hållbarhet och förvaring
Överbliven tomatsoppa kan förvaras i kylskåp i minst 5 dygn.
Så bra recept!!! Har lagat den här en väldans massa gånger men aldrig kommit mig för att kommentera. Brukar ofta bjuda på denna som en liten förrätt och då i små tunna kaffekoppar med fat(loppisfynd) och så strör jag över blandade färska och finhackade örter. Serverar med små rosmarinbröd, bakar ut dem som smala stänger; tänk grissini fast de här blir mjuka och passar perfekt till soppan🙂. Sen är det även magiskt gott att blanda rester av soppan som man värmt upp med nykokt pasta och dra några extra varv med svartpepparkvarnen samt ringla lite olivolja över det hela. En toppenfin middag i all enkelhet men ack så bra smaker; höga och rena men med ett djup i sig. Så tack för ditt recept!
️ Skrivet av Anette
Supergod. Anvönde egenodlade gula tomater, åt det övermogna hållet. Struntade i att mixa. Gott med bitar.
webmaster
Svar till
Yvonne
️ Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om receptet och tack för tips! 😊
️ Skrivet av Yvonne
Egna tomater + 1 finkrossad terrass och egen färsk mejram men använde inte vispgrädde utan Milda 4% laktosfri, vart supergod.
webmaster
Svar till
Anna Karin
️ Skrivet av Susanne
Vad roligt att du tyckte om receptet och tack för jättebra tips! 😊👍
️ Skrivet av Anna Karin
Fantastiskt god, bästa tomatsoppa jag ätit. Hade i en liten tesked röd currypasta och lite riven vitkök också.
webmaster
Svar till
Lillemor
️ Skrivet av Susanne
Ja det är så klart den bästa! 😉 Kul att du tyckte om receptet! 😊
️ Skrivet av Lillemor
Jättegod! Gjorde den på egenodlade små tomater.
webmaster
Svar till
Sören
️ Skrivet av Susanne
Vad roligt att du gillade tomatsoppan!
️ Skrivet av Sören
Supergod soppa !!!
webmaster
Svar till
MJ
️ Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om soppan!
️ Skrivet av MJ
Jättegod soppa med fantastiska smaker
webmaster
Svar till
Jeanette
️ Skrivet av Susanne
Sannolikt beror det på smaken på dina krossade tomater. Är tomaterna sura blir soppan sur. Hoppas du vill prova igen med godare tomater.
️ Skrivet av Jeanette
Jag gjorde soppan enligt receptet. Använde krossade tomater. Soppan blev krämig men sur som bara den. Provade att balansera upp det sura med både socker och honung men det hjälpte inte. Ingen i familjen tyckte om den, inte jag heller.
webmaster
Svar till
Ola Petersson
️ Skrivet av Susanne
Ja det går bra att frysa tomatsoppan.
️ Skrivet av Ola Petersson
Går soppan att frysa?
webmaster
Svar till
Mette
️ Skrivet av Susanne
Använd mixer så löser det sig. Tänk på att man göra broccolisoppa av stambitarna på broccolin som är betydligt hårdare och segare. Kör ordentligt med mixern bara så blir även de segaste bitarna finfördelade. 😊
️ Skrivet av Mette
Funderar om man ska ha med skalet pä tomaterna? Har egna tomater och skalen kan vara lite segtuggade. Hur gör man i så fall?
webmaster
Svar till
Karin Sjölin
️ Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om receptet! Tack för att du skrev! 😊