Recepten.se – Recept> Soppor> Tomatsoppa

Tomatsoppa - Krämig och god - Enkelt recept

Den här tomatsoppan blir riktigt krämig och god om du använder goda tomater. Jag rekommenderar hemodlade tomater eller köpta färska kvisttomater eller hela tomater alternativt krossade tomater på burk av något bättre märke där tomaterna har god smak. Då blir soppan fantastiskt god!
tomatsoppa recept
En mycket god tomatsoppa! Här serverad med klippt persilja.
Skriv ut   Mejla
Tid: 30 minuter
Mängd: 4 portioner

Ingredienser:

Laktosfritt - Välj laktosfri grädde och smör.
Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

  • mixer (om du använder färska tomater)

Gör så här:

  1. Hacka den gula löken fint. Hetta upp smöret i en kastrull.

    hackad gul lök
    Hackad gul lök.
    smöret bubblar
    Smöret bubblar.
  2. Lägg löken i det smälta smöret och stek några minuter tills löken är blank och genomstekt. (Sänk gärna temperaturen när du steker löken så att den inte blir bränd.)

    Skär under tiden tomaterna i bitar om du använder färska hela tomater. (Hela eller krossade tomater på burk behöver inte skäras.)

    löken stekt blank och fin
    Löken stekt blank och fin.
    tomaterna skurna i bitar
    Tomaterna skurna i bitar.
  3. Häll på vatten, buljongtärning, svartpeppar och tomatbitarna.

    Låt koka upp, sänk värmen och koka under lock ca 10 min om du använder tomater på konservburk.

    Om du använder färska tomater koka gärna lite längre, ca 20 min. Tryck till med en slev så att tomaterna hamnar under vattenytan. Allteftersom det kokar så frigörs vatten från tomaterna och vätskenivån höjs.

    vatten, buljongtärning, svartpeppar tillsatt
    Vatten, buljongtärning, svartpeppar tillsatt.
    tomatbitar tillsatta
    Tomatbitar tillsatta.
  4. Smaka på soppan och tillsätt ev. mer salt och peppar. Om du använt färska tomater så använd gärna en mixer för att få soppan så slät du vill ha den.

    Tillsätt en skvätt grädde eller mjölk.

    Smaka av och servera. Garnera gärna med persilja eller basilikablad.

    färdigkokt tomatsoppa
    Färdigkokt tomatsoppa.
    mixad tomatsoppa
    Mixad tomatsoppa.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (325 g): 230 kcal, 15 g kolhydrater, 17 g fett, 3 g protein

Serveringstips

Servera gärna med färsk basilika och brödkrutonger eller rostat bröd. Andra goda tillbehör är riven ost eller mozzarella i bitar. Om man vill göra soppan lite lyxigare och mäktigare kan man servera med riven parmesanost (som smälter i den varma soppan) och krydda med oregano och vitlök. Ger en italiensk touch och en mer mustig smak!

LCHF Tips

Häll i mera vispgrädde och servera med riven ost eller mozzarella i bitar.

Hållbarhet och förvaring

Överbliven tomatsoppa kan förvaras i kylskåp i minst 5 dygn.

Kommentarer och betyg

  1   2   nästa sida
Svar till Sören Skrivet av Susanne
Vad roligt att du gillade tomatsoppan!
Skrivet av Sören
Supergod soppa !!!
Svar till MJ Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om soppan!
Skrivet av MJ
Jättegod soppa med fantastiska smaker
Svar till Jeanette Skrivet av Susanne
Sannolikt beror det på smaken på dina krossade tomater. Är tomaterna sura blir soppan sur. Hoppas du vill prova igen med godare tomater.
Skrivet av Jeanette
Jag gjorde soppan enligt receptet. Använde krossade tomater. Soppan blev krämig men sur som bara den. Provade att balansera upp det sura med både socker och honung men det hjälpte inte. Ingen i familjen tyckte om den, inte jag heller.
Svar till Ola Petersson Skrivet av Susanne
Ja det går bra att frysa tomatsoppan.
Skrivet av Ola Petersson
Går soppan att frysa?
Svar till Mette Skrivet av Susanne
Använd mixer så löser det sig. Tänk på att man göra broccolisoppa av stambitarna på broccolin som är betydligt hårdare och segare. Kör ordentligt med mixern bara så blir även de segaste bitarna finfördelade. 😊
Skrivet av Mette
Funderar om man ska ha med skalet pä tomaterna? Har egna tomater och skalen kan vara lite segtuggade. Hur gör man i så fall?
Svar till Karin Sjölin Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om receptet! Tack för att du skrev! 😊
Skrivet av Karin Sjölin
Vilket toppen recept❤️❤️så gott och enkelt 😍😍😍
Skrivet av LJH
soppa :)
Skrivet av Kerstin
Frisk och god, ett recept att spara!
Skrivet av Mona Lisa Palander
Jättegod 😋
Skrivet av Eva Keinström
Soppan är alldeles för syrlig. Inte alls gott
Skrivet av Elisabet
Ska det inte vara 1 l vatten?
Svar till Margaretha Ahl Skrivet av Susanne
Skalen blir också mixade, det blir så små bitar även av skalet så att soppan blir slät.
Skrivet av Margaretha Ahl
Det är första gången jag ska lag tomatsoppa. Jag tänker mixa den, vart tar skalen vägen? På bilden ser soppan så slät och fin ut.
Mvh
Margaretha
Skrivet av Caroline Gren
Superenkel soppa som gör snabbt att göra. Jag hade färska små tomater o bakade bullar till, perfekt middag. Denna kommer jag att göra igen.
Skrivet av Fru Persson
Min son älskar tomatsoppa, men denna var den godaste han ätit, utav alla recept jag prövat. Så detta recept hamnar i vår egna kokbok :)
Skrivet av Björn
Synnerligen god på våra egenodlade tomater och dessutom lättlagad 😄
Skrivet av Janne
Blev väldigt god soppa, gjorde den på odlade tomater från trädgården.
Ca 950 gram.
Kompletterande med att hacka i 2 vitlöksklyftor, samt lite färsk basilika.
Avslutade med 1 dl grädde.
Mmm
Till och med hustrun gillade den.
Rekommenderas varmt.
Mvh
Janne
Skrivet av Rawa
Nice. Denna ska jag laga till frugan som kommer hem sent från jobbet ikväll.
Skrivet av Magnus Svensson
Denna kanske?
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl