| Förrätter | Kvällsmat | Soppor | Vegetariskt |

Tomatsoppa

Den här tomatsoppan blir riktigt god om du använder goda tomater. Jag rekommenderar färska kvisttomater eller hela tomater alternativt krossade tomater på burk av något bättre märke där tomaterna har god smak. Då blir soppan fantastiskt god!
tomatsoppa
Enkelt recept på mycket god tomatsoppa! Här serverad med klippt persilja.
Timglas Tid: 30 minuter
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfri grädde och smör.
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

  • mixer (om du använder färska tomater)

Gör så här:

  1. Hacka den gula löken fint. Hetta upp smöret i en kastrull.

  2. Lägg löken i det smälta smöret och stek några minuter tills löken är blank och genomstekt. (Sänk gärna temperaturen när du steker löken så att den inte blir bränd.)

    Skär under tiden tomaterna i bitar om du använder färska hela tomater. (Hela eller krossade tomater på burk behöver inte skäras.)

  3. Häll på vatten, buljongtärning, svartpeppar och tomatbitarna.

    Låt koka upp, sänk värmen och koka under lock ca 10 min om du använder tomater på konservburk.

    Om du använder färska tomater koka gärna lite längre, ca 20 min. Tryck till med en slev så att tomaterna hamnar under vattenytan. Allteftersom det kokar så frigörs vatten från tomaterna och vätskenivån höjs.

  4. Smaka på soppan och tillsätt ev. mer salt och peppar. Om du använt färska tomater så använd gärna en mixer för att få soppan så slät du vill ha den.

    Tillsätt en skvätt grädde eller mjölk.

    Smaka av och servera. Garnera gärna med persilja eller basilikablad.

Beskrivande bilder

hackad gul lök
1.1. Hackad gul lök.
smöret bubblar
1.2. Smöret bubblar.
löken stekt blank och fin
2.1. Löken stekt blank och fin.
tomaterna skurna i bitar
2.2. Tomaterna skurna i bitar.
vatten, buljongtärning, svartpeppar tillsatt
3.1. Vatten, buljongtärning, svartpeppar tillsatt.
tomatbitar tillsatta
3.2. Tomatbitar tillsatta.
färdigkokt tomatsoppa
4.1. Färdigkokt tomatsoppa.
mixad tomatsoppa
4.2. Mixad tomatsoppa.

servera Serveringstips:

Servera gärna med färsk basilika och brödkrutonger eller rostat bröd. Andra goda tillbehör är riven ost eller mozzarella i bitar. Om man vill göra soppan lite lyxigare och mäktigare kan man servera med riven parmesanost (som smälter i den varma soppan) och krydda med oregano och vitlök. Ger en italiensk touch och en mer mustig smak!

LCHF LCHF Tips:

Häll i mera vispgrädde och servera med riven ost eller mozzarella i bitar.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Överbliven tomatsoppa kan förvaras i kylskåp i minst 5 dygn.

Kommentarer

Skriv en kommentarer

person Svar till Hanna penna Skrivet av Susanne
Vad glad jag blir! Tack för att du skrev! 
penna Skrivet av Hanna
Perfekt tomatsoppa! Tycker din hemsida är väldigt inspirerande och gör matlagningen roligare och enklare. Tack.
person Svar till David penna Skrivet av Susanne
På sidan om smör så kan du omvandla mellan vikt och volym, det kan du även göra på måttomvandlingssidan (men då måste du välja smör först i listan). Även min app Kökshjälpen innehåller måttomvandling. Oftast dock så är det inte så jättenoga med mängden när det står 2 msk i ett recept, det brukar fungera med "en klick".

Läs alla 74 kommentarer