Tomatsoppa

Den här tomatsoppan blir riktigt god om du använder goda tomater. Jag rekommenderar färska kvisttomater eller hela tomater alternativt krossade tomater på burk av något bättre märke där tomaterna har god smak. Då blir soppan fantastiskt god!
tomatsoppa
En mycket god tomatsoppa! Här serverad med klippt persilja.
Timglas Tid: 30 minuter
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfri grädde och smör.
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

  • mixer (om du använder färska tomater)

Gör så här:

  1. Hacka den gula löken fint. Hetta upp smöret i en kastrull.

    hackad gul lök
    Hackad gul lök.
    smöret bubblar
    Smöret bubblar.
  2. Lägg löken i det smälta smöret och stek några minuter tills löken är blank och genomstekt. (Sänk gärna temperaturen när du steker löken så att den inte blir bränd.)

    Skär under tiden tomaterna i bitar om du använder färska hela tomater. (Hela eller krossade tomater på burk behöver inte skäras.)

    löken stekt blank och fin
    Löken stekt blank och fin.
    tomaterna skurna i bitar
    Tomaterna skurna i bitar.
  3. Häll på vatten, buljongtärning, svartpeppar och tomatbitarna.

    Låt koka upp, sänk värmen och koka under lock ca 10 min om du använder tomater på konservburk.

    Om du använder färska tomater koka gärna lite längre, ca 20 min. Tryck till med en slev så att tomaterna hamnar under vattenytan. Allteftersom det kokar så frigörs vatten från tomaterna och vätskenivån höjs.

    vatten, buljongtärning, svartpeppar tillsatt
    Vatten, buljongtärning, svartpeppar tillsatt.
    tomatbitar tillsatta
    Tomatbitar tillsatta.
  4. Smaka på soppan och tillsätt ev. mer salt och peppar. Om du använt färska tomater så använd gärna en mixer för att få soppan så slät du vill ha den.

    Tillsätt en skvätt grädde eller mjölk.

    Smaka av och servera. Garnera gärna med persilja eller basilikablad.

    färdigkokt tomatsoppa
    Färdigkokt tomatsoppa.
    mixad tomatsoppa
    Mixad tomatsoppa.

servera Serveringstips:

Servera gärna med färsk basilika och brödkrutonger eller rostat bröd. Andra goda tillbehör är riven ost eller mozzarella i bitar. Om man vill göra soppan lite lyxigare och mäktigare kan man servera med riven parmesanost (som smälter i den varma soppan) och krydda med oregano och vitlök. Ger en italiensk touch och en mer mustig smak!

LCHF LCHF Tips:

Häll i mera vispgrädde och servera med riven ost eller mozzarella i bitar.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Överbliven tomatsoppa kan förvaras i kylskåp i minst 5 dygn.

Kommentarer till Tomatsoppa

Skriv en kommentar

besökare Svar till Moni penna Skrivet av Susanne
Varsågod! Kul att du tyckte om tomatsoppan!
penna Skrivet av Moni
Tack för receptet. Verkligen enkelt.
besökare Svar till glowstar penna Skrivet av Susanne
Nej det har jag inte gjort, men testat det i andra soppor och grytor och det man generellt kan tänka på är att tillsätta extra vätska eftersom pasta suger upp en hel del.

Läs alla 82 kommentarer

Se även dessa recept

| Förrätter | Kvällsmat | Soppor | Vegetariskt |