| Lunch | Tillbehör |

Potatismos

Potatismos på det gamla hederliga sättet. Ljuvligt gott till fisk eller varför inte hemgjorda köttbullar?
potatismos
Mycket gott recept på potatismos.
Timglas Tid: 25 min
Portioner 2 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

Skala potatisen och koka den som vanligt. Dela gärna potatisarna i mindre bitar så går det mycket fortare att koka dem mjuka, tar då bara ca 10-15 minuter.

Häll av vattnet och börja därefter mosa potatisen. Man kan t.ex. använda potatisstöt, elvisp eller purépress. Tillsätt smör. Rör i så mycket mjölk som går åt tills moset är poröst. Smaksätt med salt, peppar och ev. klippt persilja.

mosad potatis
Mosa potatisen.

servera Serveringstips:

Potatismoset är som andra potatisrätter allra godast precis när det är nygjort och varmt. Det svalnar snabbt så gör moset när det du ska äta till är klart.

glödlampa Tips:

Ta helst en mjölig potatissort så blir moset fluffigare.

GI GI Tips:

Potatismos har högt GI.

byt ut Variationstips:

Prova att ta både vanlig potatis och sötpotatis, hälften hälften. Prova också grädde istället för mjölk.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
 svar  Svar till  merja    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Potatisen är ju väldigt varm så det brukar bli lagom varmt ändå tycker jag men visst kan man värma mjölken om man vill det. Annars kan man ju även värma på potatismoset om man inte tycker det är tillräckligt varmt.
   kommentar  Skrivet av  merja  
Ska man inte värma mjölken först som man rör ner i potatisen?
 svar  Svar till  Joakim    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Ja det är mycket möjligt! Det ska jag prova! Tack för bra tips! :)
   kommentar  Skrivet av  Joakim  
Att man ska använda en mjölig potatissort är bara en preferens och inget som du t.ex. hör kockar rekommendera. Fast potatis blir i min (och många med mig) mening MYCKET godare även som mos! Prova själv och avgör! Skillnaden är milsvid!
 svar  Svar till  zahraa jassim    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Nej man måste verkligen inte ha persilja på potatismoset. När det står \"ev.\" framför en ingrediens i ingredienslistan är det en förkortning för \"eventuellt\", vilket alltså betyder att det går bra att hoppa över.
   kommentar  Skrivet av  zahraa jassim  
måste man ha persilja på potatismosen.
 svar  Svar till  Erik    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Tack för bra tips!
   kommentar  Skrivet av  Erik  
ett bra tip för potatismos i matlåda:

blanda ut med mjölk det ska kännas som det är för mycket men blanda in ordentligt så blir det kanon när det ska värmas i mikrovågsugn
   kommentar  Skrivet av  Minna  
Det kan låta udda, men jag lagar aldrig potatismos utan vitlök. För alla vitlöksälskare så ger jag rådet att pressa i valfri mängd vitlöksklyftor (jag brukar ha 1-3) alternativt några teskedar vitlökspulver. Ingen har ännu klagat, inte ens min kräsna lillebror ;P
 svar  Svar till  cecilia gyllenhammar    kommentar  Skrivet av  Minna  
Kolla hurudan potatis du använder, till mos passar mjölig potatis, medan fastare potatis passar bättre då den bara skall kokas. Det står oftast på påsen eller liknande, hurudan potatis det är frågan om.

Skriv och läs alla 35 kommentarer