Potatismos

Tillaga potatismos på det gamla hederliga sättet. Gör ditt eget hemlagade mos så vill du aldrig mera ha pulvermos eftersom det hemgjorda moset är mycket godare! Ljuvligt gott till fisk eller varför inte hemgjorda köttbullar?
potatismos
Timglas Tid: 25 min
Portioner 2 portioner

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt
utskrift Skriv ut   länk Kopiera länk   e-posta länk Mejla

Så här gör du potatismos:

  1. Skala potatisen eller koka med skalen på och koka den som vanligt tills de blivit mjuka rakt igenom. Känn gärna med en provsticka. Det brukar ta ca 25-30 minuter.

    Tips för att spara tid: Dela gärna potatisarna i mindre bitar så går det mycket fortare att koka dem mjuka, tar då bara ca 15 minuter (tiden beror förstås på hur små bitar man skär).

    • 3-6 st (2 portioner) potatisar helst mjölig sort
    potatis kokar
    Potatisen kokar.
  2. Häll av vattnet. Dra bort skalet om du kokat potatisen med skalet på.

    Börja därefter mosa potatisen. Man kan t.ex. använda potatisstöt, elvisp eller purépress.

    När jag använder elvisp så mosar jag det första utan att sätta igång visparna.

    kokt skalad potatis
    Kokt skalad potatis.
    mosa potatisen
    Mosa potatisen.
  3. Tillsätt smör. Rör i så mycket mjölk som går åt tills moset är poröst.

    Smaksätt med salt, peppar och ev. klippt persilja.

    färdigt potatismos
    Färdigt potatismos.

matlåda Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

servera Serveringstips

Potatismoset är som andra potatisrätter allra godast precis när det är nygjort och varmt. Det svalnar snabbt så gör moset när det du ska äta till är klart.

glödlampa Tips & tricks

Ta helst en mjölig potatissort så blir moset fluffigare.

GI GI Tips

Potatismos har högt GI.

byt ut Variationstips

Prova att ta både vanlig potatis och sötpotatis, hälften hälften. Prova också grädde istället för mjölk.

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Peter Malmberg
Jag brukar göra min mos med svartpeppar salt och flytande margarin och mjölk och lite grädde.
💬 Svar till Merja ✏️ Skrivet av Susanne
Potatisen är ju väldigt varm så det brukar bli lagom varmt ändå tycker jag men visst kan man värma mjölken om man vill det. Annars kan man ju även värma på potatismoset om man inte tycker det är tillräckligt varmt.
✏️ Skrivet av Merja
Ska man inte värma mjölken först som man rör ner i potatisen?
💬 Svar till Joakim ✏️ Skrivet av Susanne
Ja det är mycket möjligt! Det ska jag prova! Tack för bra tips! :)
✏️ Skrivet av Joakim
Att man ska använda en mjölig potatissort är bara en preferens och inget som du t.ex. hör kockar rekommendera. Fast potatis blir i min (och många med mig) mening MYCKET godare även som mos! Prova själv och avgör! Skillnaden är milsvid!

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest