Potatismos

Tillaga potatismos på det gamla hederliga sättet. Gör ditt eget hemlagade mos så vill du aldrig mera ha pulvermos eftersom det hemgjorda moset är mycket godare! Ljuvligt gott till fisk eller varför inte hemgjorda köttbullar?
potatismos
Hemlagat potatismos är mycket godare än pulvermos.
Timglas Tid: 25 min
Portioner 2 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Så här gör du potatismos:

  1. Skala potatisen eller koka med skalen på och koka den som vanligt tills de blivit mjuka rakt igenom. Känn gärna med en provsticka. Det brukar ta ca 25-30 minuter.

    Tips för att spara tid: Dela gärna potatisarna i mindre bitar så går det mycket fortare att koka dem mjuka, tar då bara ca 15 minuter (tiden beror förstås på hur små bitar man skär).

    • 3-6 st (2 portioner) potatisar helst mjölig sort
    potatis kokar
    Potatisen kokar.
  2. Häll av vattnet. Dra bort skalet om du kokat potatisen med skalet på.

    Börja därefter mosa potatisen. Man kan t.ex. använda potatisstöt, elvisp eller purépress.

    När jag använder elvisp så mosar jag det första utan att sätta igång visparna.

    kokt skalad potatis
    Kokt skalad potatis.
    mosa potatisen
    Mosa potatisen.
  3. Tillsätt smör. Rör i så mycket mjölk som går åt tills moset är poröst.

    Smaksätt med salt, peppar och ev. klippt persilja.

    färdigt potatismos
    Färdigt potatismos.

servera Serveringstips:

Potatismoset är som andra potatisrätter allra godast precis när det är nygjort och varmt. Det svalnar snabbt så gör moset när det du ska äta till är klart.

glödlampa Tips:

Ta helst en mjölig potatissort så blir moset fluffigare.

GI GI Tips:

Potatismos har högt GI.

byt ut Variationstips:

Prova att ta både vanlig potatis och sötpotatis, hälften hälften. Prova också grädde istället för mjölk.

Se även dessa recept

| Lunch | Tillbehör |

Kommentarer till Potatismos

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
💬 Svar till Merja ✏️ Skrivet av Susanne
Potatisen är ju väldigt varm så det brukar bli lagom varmt ändå tycker jag men visst kan man värma mjölken om man vill det. Annars kan man ju även värma på potatismoset om man inte tycker det är tillräckligt varmt.
✏️ Skrivet av Merja
Ska man inte värma mjölken först som man rör ner i potatisen?
💬 Svar till Joakim ✏️ Skrivet av Susanne
Ja det är mycket möjligt! Det ska jag prova! Tack för bra tips! :)
✏️ Skrivet av Joakim
Att man ska använda en mjölig potatissort är bara en preferens och inget som du t.ex. hör kockar rekommendera. Fast potatis blir i min (och många med mig) mening MYCKET godare även som mos! Prova själv och avgör! Skillnaden är milsvid!
💬 Svar till zahraa jassim ✏️ Skrivet av Susanne
Nej man måste verkligen inte ha persilja på potatismoset. När det står \"ev.\" framför en ingrediens i ingredienslistan är det en förkortning för \"eventuellt\", vilket alltså betyder att det går bra att hoppa över.