Potatismos




Ingredienser:
- 3-6 st (2 portioner) potatisar helst mjölig sort
- 25 g smör
- 1-1,5 dl mjölk
- salt
- vitpeppar
- ev. persilja


Så här gör du potatismos:
-
Skala potatisen eller koka med skalen på och koka den som vanligt tills de blivit mjuka rakt igenom. Känn gärna med en provsticka. Det brukar ta ca 25-30 minuter.
Tips för att spara tid: Dela gärna potatisarna i mindre bitar så går det mycket fortare att koka dem mjuka, tar då bara ca 15 minuter (tiden beror förstås på hur små bitar man skär).
- 3-6 st (2 portioner) potatisar helst mjölig sort
Potatisen kokar. -
Häll av vattnet. Dra bort skalet om du kokat potatisen med skalet på.
Börja därefter mosa potatisen. Man kan t.ex. använda potatisstöt, elvisp eller purépress.
När jag använder elvisp så mosar jag det första utan att sätta igång visparna.
Kokt skalad potatis. Mosa potatisen. -
Tillsätt smör. Rör i så mycket mjölk som går åt tills moset är poröst.
Smaksätt med salt, peppar och ev. klippt persilja.
Färdigt potatismos.
Serveringstips:
Potatismoset är som andra potatisrätter allra godast precis när det är nygjort och varmt. Det svalnar snabbt så gör moset när det du ska äta till är klart.
Tips:
Ta helst en mjölig potatissort så blir moset fluffigare.
GI Tips:
Potatismos har högt GI.
Variationstips:
Prova att ta både vanlig potatis och sötpotatis, hälften hälften. Prova också grädde istället för mjölk.

⭐ webmaster

⭐ webmaster