| Efterrätter |

Chokladpaj med tryffel

Mycket god chokladpaj med tryffel som fyllning. Fantastiskt god och en lagom söt chokladdessert.
Chokladpaj med tryffel
Chokladpaj med tryffelfyllning. Man kan om man vill servera med vispad grädde och/eller hallon.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 2 timmar, 15 min
Portioner 10 bitar

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

Ev: Serveringsförslag:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

    Pajdeg:

  1. Mät upp ingredienserna till pajdegen: smör, vetemjöl, strösocker, kakao, vatten och salt.

    Låt stå framme i rumstemperatur en stund så att smöret blir mjukt.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermåttet i mjölpåsen så att mjölet packas. Då tar du för mycket mjöl. Häll istället upp mjölet i litermått eller väg det.)

  2. Arbeta ihop till en pajdeg. Jag använder elvisp med vispar.

    (Om du inte får ihop degen beror det på att du antingen tagit för mycket mjöl eller att smöret inte är rumsvarmt eller att du inte arbetat degen tillräckligt länge. Om du tagit för mycket mjöl så kan du tillsätta 1 msk extra vatten.)

  3. Tryck ut pajdegen i en pajform ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel ca 20 ggr (för att undvika luftbubblor).

    Ställ in i kylen minst 30 minuter eller frysen minst 5 minuter.

    (Om du vill kan du börja förbereda fyllningen redan nu.)

  4. Grädda pajskalet mitt i ugnen i 225°C i ca 10 min.

    Låt pajskalet svalna.

  5. Fyllning:

  6. Bryt chokladen i bitar.

    Koka upp grädden i en kastrull. Tag direkt bort från värmen när det börjar koka. Det är annars lätt att det kokar över så gå inte ifrån kastrullen.

  7. Lägg i chokladbitarna, smör och florsocker i den varma grädden.

    (Kastrullen är nu borttagen från värmen, chokladen får inte koka.)

  8. Rör till en jämn blank fin chokladsmet.

    (I början ser det geggigt ut men allt eftersom chokladen smälter blir det till slut en blank fin chokladsmet.)

  9. Låt chokladsmeten svalna i rumstemperatur tills den är ljummen. Känn med ett finger.

  10. Häll chokladsmeten i pajskalet.

    Låt stå i kylskåp minst 2 timmar eller frysen minst 30 minuter så att chokladsmeten stelnar.

  11. Servera gärna med vispad grädde och/eller hallon.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1 chokladpaj med tryffel
1. Ingredienserna till pajdegen.
instruktion steg 2 chokladpaj med tryffel
2. Pajdegen klar.
instruktion steg 3.1 chokladpaj med tryffel
3.1. Pajdegen uttryckt.
instruktion steg 3.2 chokladpaj med tryffel
3.2. Nagga med en gaffel.
instruktion steg 4.1 chokladpaj med tryffel
4.1. Grädda pajskalet i ugnen.
instruktion steg 4.2 chokladpaj med tryffel
4.2. Färdiggräddat och avsvalnat pajskal.
instruktion steg 5.1 chokladpaj med tryffel
5.1. Grädde i kastrull.
instruktion steg 5.2 chokladpaj med tryffel
5.2. Uppkokad grädde.
instruktion steg 6 chokladpaj med tryffel
6. Lägg i chokladbitar, smör, florsocker.
instruktion steg 7.1 chokladpaj med tryffel
7.1. Rör med en sked.
instruktion steg 7.2 chokladpaj med tryffel
7.2. Fortsätt röra.
instruktion steg 7.3 chokladpaj med tryffel
7.3. Färdig chokladsmet.
instruktion steg 8 chokladpaj med tryffel
8. Avsvalnad chokladtryffelsmet.
instruktion steg 9.1 chokladpaj med tryffel
9.1. Chokladsmeten i pajskalet.
instruktion steg 9.2 chokladpaj med tryffel
9.2. Chokladsmeten har stelnat - färdig att servera!
instruktion steg 10 chokladpaj med tryffel
10. Serverad med vispad grädde.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Chokladpajen kan förvaras minst 1 vecka i kylskåp eller minst 2 månader i frysen.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
   kommentar  Skrivet av  Stina Fister  
Bakade pajen idag. Utsökt ! Tack för ett genuint tecept. Jag följde det strikt. Serverade med några hallon och vispad grädde.
 svar  Svar till  Martin von Hansen    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Hej Martin! Tack för en intressant fråga och God fortsättning! Detta är chokladtryffel och innehåller ingen svamp. Från Wikipedia: "Namnet härrör sig till bollarnas form, som påminner om tryffelsvampen."
   kommentar  Skrivet av  Martin von Hansen  
Hej Susanne
Jeg læste din recept på Chokladpaj med tryffel.
Lækkert kaffebrød.
Men der var noget jeg ikke forstod.
der står:"med tryffel", og det ville jo også være tokigt at skrive:"utan tryffel". Så kunne man jo også skrive uden potatis/ bacon/tomater/...Så jeg tror at du virkelig mener "med tryffel"
Men alligevel bliver jeg lidt forvirret når jeg læser recepten, fordi jeg troede at tryffel er en svamp (https://sv.wikipedia.org/wiki/Tryffel)
Så nu det store spørgsmål: Hvor er tryfflarna?
Ønsker dig en fin fortsättning.
Her i Norra Skåne är det inte vinter, -1C och 1cm sne.
Hälsning
Martin
 svar  Svar till  Anonym    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Ja du kan ta vilken choklad du vill.
   kommentar  Skrivet av  Anonym  
Kan man använda en annan sorts chocklad för mörk chocklad?
   kommentar  Skrivet av  Gunnar  
Aina m fl, obs att det inte går att koka gräddfil för då skär den sig. Om du vill ha syrlig grädde så använd fullfet crème fraiche eller ännu hellre smetana.
 svar  Svar till  Khalid    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Kul att du tycker om mina recept med bilder! Tack för att du skrev!
   kommentar  Skrivet av  Khalid  
Hej. Jag är en runt 20 årig kille som älskar att laga mat och varierande ska det vara då. Era recept med BILDER är lätt å följa samtidigt som det smakar himmelskt. Tack för det.
 svar  Svar till  Aina    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Jag tror inte det. Jag har inte provat dock.
   kommentar  Skrivet av  Aina  
Kan man använda gräddfil istället för vispgrädde?

Skriv och läs alla 14 kommentarer