
Att använda ordet tryffel i namnet är bara för att folk ska klicka på receptet!
Utrustning:
Mät upp ingredienserna till pajdegen: smör, vetemjöl, strösocker, kakao, vatten och salt.
Låt stå framme i rumstemperatur en stund så att smöret blir mjukt.
(Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermåttet i mjölpåsen så att mjölet packas. Då tar du för mycket mjöl. Häll istället upp mjölet i litermått eller väg det.)
Arbeta ihop till en pajdeg. Jag använder elvisp med vispar.
(Om du inte får ihop degen beror det på att du antingen tagit för mycket mjöl eller att smöret inte är rumsvarmt eller att du inte arbetat degen tillräckligt länge. Om du tagit för mycket mjöl så kan du tillsätta 1 msk extra vatten.)
Tryck ut pajdegen i en pajform ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel ca 20 ggr (för att undvika luftbubblor).
Ställ in i kylen minst 30 minuter eller frysen minst 5 minuter.
(Om du vill kan du börja förbereda fyllningen redan nu.)
Grädda pajskalet mitt i ugnen i 225°C i ca 10 min.
Låt pajskalet svalna.
Bryt chokladen i bitar.
Koka upp grädden i en kastrull. Tag direkt bort från värmen när det börjar koka. Det är annars lätt att det kokar över så gå inte ifrån kastrullen.
Lägg i chokladbitarna, smör och florsocker i den varma grädden.
(Kastrullen är nu borttagen från värmen, chokladen får inte koka.)
Rör till en jämn blank fin chokladsmet.
(I början ser det geggigt ut men allt eftersom chokladen smälter blir det till slut en blank fin chokladsmet.)
Låt chokladsmeten svalna i rumstemperatur tills den är ljummen. Känn med ett finger.
Häll chokladsmeten i pajskalet.
Låt stå i kylskåp minst 2 timmar eller frysen minst 30 minuter så att chokladsmeten stelnar.
Servera gärna med vispad grädde och/eller hallon.
Hållbarhet och förvaring:
| Efterrätter |