Att använda ordet tryffel i namnet är bara för att folk ska klicka på receptet!
Chokladpaj med tryffel




Ingredienser:
Pajdeg:
Fyllning:
- 2,5 dl vispgrädde
- 250 g mörk choklad
- 50 g smör
- 0,5 dl florsocker
Ev: Serveringsförslag:

Utrustning:
- 1 st pajform ca 24 cm i diameter
Ugn:
- 225 °C i mitten av ugnen i ca 10 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
-
Mät upp ingredienserna till pajdegen: smör, vetemjöl, strösocker, kakao, vatten och salt.
Låt stå framme i rumstemperatur en stund så att smöret blir mjukt.
(Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermåttet i mjölpåsen så att mjölet packas. Då tar du för mycket mjöl. Häll istället upp mjölet i litermått eller väg det.)
Ingredienserna till pajdegen. -
Arbeta ihop till en pajdeg. Jag använder elvisp med vispar.
(Om du inte får ihop degen beror det på att du antingen tagit för mycket mjöl eller att smöret inte är rumsvarmt eller att du inte arbetat degen tillräckligt länge. Om du tagit för mycket mjöl så kan du tillsätta 1 msk extra vatten.)
Pajdegen klar. -
Tryck ut pajdegen i en pajform ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel ca 20 ggr (för att undvika luftbubblor).
Ställ in i kylen minst 30 minuter eller frysen minst 5 minuter.
(Om du vill kan du börja förbereda fyllningen redan nu.)
Pajdegen uttryckt. Nagga med en gaffel. -
Grädda pajskalet mitt i ugnen i 225°C i ca 10 min.
Låt pajskalet svalna.
Grädda pajskalet i ugnen. Färdiggräddat och avsvalnat pajskal. -
Bryt chokladen i bitar.
Koka upp grädden i en kastrull. Tag direkt bort från värmen när det börjar koka. Det är annars lätt att det kokar över så gå inte ifrån kastrullen.
- 2,5 dl vispgrädde
- 250 g mörk choklad
Grädde i kastrull. Uppkokad grädde. -
Lägg i chokladbitarna, smör och florsocker i den varma grädden.
(Kastrullen är nu borttagen från värmen, chokladen får inte koka.)
- 50 g smör
- 0,5 dl florsocker
Lägg i chokladbitar, smör, florsocker. -
Rör till en jämn blank fin chokladsmet.
(I början ser det geggigt ut men allt eftersom chokladen smälter blir det till slut en blank fin chokladsmet.)
Rör med en sked. Fortsätt röra. Färdig chokladsmet. -
Låt chokladsmeten svalna i rumstemperatur tills den är ljummen. Känn med ett finger.
Avsvalnad chokladtryffelsmet. -
Häll chokladsmeten i pajskalet.
Låt stå i kylskåp minst 2 timmar eller frysen minst 30 minuter så att chokladsmeten stelnar.
Chokladsmeten i pajskalet. Chokladsmeten har stelnat - färdig att servera! -
Servera gärna med vispad grädde och/eller hallon.
Serverad med vispad grädde.
Pajdeg:
Fyllning:
Hållbarhet och förvaring:
Chokladpajen kan förvaras minst 1 vecka i kylskåp eller minst 2 månader i frysen.
| Efterrätter |
Att använda ordet tryffel i namnet är bara för att folk ska klicka på receptet!

⭐ webmaster

⭐ webmaster
Tack annars för en underbar blogg, den enda mat/bakhjälpen jag använder numera!