Chokladpaj med tryffel

Mycket god chokladpaj med tryffel som fyllning. Fantastiskt god och en lagom söt chokladdessert.
Chokladpaj med tryffel
Chokladpaj med tryffelfyllning. Man kan om man vill servera med vispad grädde och/eller hallon.
Timglas Tid: 2 timmar, 15 min
Portioner 10 bitar
Näringsvärde Näringsvärde per bit: 454 kcal

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

Ev: Serveringsförslag:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

    Pajdeg:

  1. Mät upp ingredienserna till pajdegen: smör, vetemjöl, strösocker, kakao, vatten och salt.

    Låt stå framme i rumstemperatur en stund så att smöret blir mjukt.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermåttet i mjölpåsen så att mjölet packas. Då tar du för mycket mjöl. Häll istället upp mjölet i litermått eller väg det.)

    instruktion steg 1 chokladpaj med tryffel
    Ingredienserna till pajdegen.
  2. Arbeta ihop till en pajdeg. Jag använder elvisp med vispar.

    (Om du inte får ihop degen beror det på att du antingen tagit för mycket mjöl eller att smöret inte är rumsvarmt eller att du inte arbetat degen tillräckligt länge. Om du tagit för mycket mjöl så kan du tillsätta 1 msk extra vatten.)

    instruktion steg 2 chokladpaj med tryffel
    Pajdegen klar.
  3. Tryck ut pajdegen i en pajform ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel ca 20 ggr (för att undvika luftbubblor).

    Ställ in i kylen minst 30 minuter eller frysen minst 5 minuter.

    (Om du vill kan du börja förbereda fyllningen redan nu.)

    instruktion steg 3.1 chokladpaj med tryffel
    Pajdegen uttryckt.
    instruktion steg 3.2 chokladpaj med tryffel
    Nagga med en gaffel.
  4. Grädda pajskalet mitt i ugnen i 225°C i ca 10 min.

    Låt pajskalet svalna.

    instruktion steg 4.1 chokladpaj med tryffel
    Grädda pajskalet i ugnen.
    instruktion steg 4.2 chokladpaj med tryffel
    Färdiggräddat och avsvalnat pajskal.
  5. Fyllning:

  6. Bryt chokladen i bitar.

    Koka upp grädden i en kastrull. Tag direkt bort från värmen när det börjar koka. Det är annars lätt att det kokar över så gå inte ifrån kastrullen.

    instruktion steg 5.1 chokladpaj med tryffel
    Grädde i kastrull.
    instruktion steg 5.2 chokladpaj med tryffel
    Uppkokad grädde.
  7. Lägg i chokladbitarna, smör och florsocker i den varma grädden.

    (Kastrullen är nu borttagen från värmen, chokladen får inte koka.)

    instruktion steg 6 chokladpaj med tryffel
    Lägg i chokladbitar, smör, florsocker.
  8. Rör till en jämn blank fin chokladsmet.

    (I början ser det geggigt ut men allt eftersom chokladen smälter blir det till slut en blank fin chokladsmet.)

    instruktion steg 7.1 chokladpaj med tryffel
    Rör med en sked.
    instruktion steg 7.2 chokladpaj med tryffel
    Fortsätt röra.
    instruktion steg 7.3 chokladpaj med tryffel
    Färdig chokladsmet.
  9. Låt chokladsmeten svalna i rumstemperatur tills den är ljummen. Känn med ett finger.

    instruktion steg 8 chokladpaj med tryffel
    Avsvalnad chokladtryffelsmet.
  10. Häll chokladsmeten i pajskalet.

    Låt stå i kylskåp minst 2 timmar eller frysen minst 30 minuter så att chokladsmeten stelnar.

    instruktion steg 9.1 chokladpaj med tryffel
    Chokladsmeten i pajskalet.
    instruktion steg 9.2 chokladpaj med tryffel
    Chokladsmeten har stelnat - färdig att servera!
  11. Servera gärna med vispad grädde och/eller hallon.

    instruktion steg 10 chokladpaj med tryffel
    Serverad med vispad grädde.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Chokladpajen kan förvaras minst 1 vecka i kylskåp eller minst 2 månader i frysen.

Kommentarer till Chokladpaj med tryffel

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Diana
Hej! Du skriver i nästan alla recept att man inte ska gräva med dl-måttet utan helst väga. Så min undran är om du inte kan ange vikten också i receptet så man slipper gå in i det förvisso väldigt användbara måttomvandlingsverktyget? Det blir lite enklare så.
Tack annars för en underbar blogg, den enda mat/bakhjälpen jag använder numera!
penna Skrivet av Stina Fister
Bakade pajen idag. Utsökt ! Tack för ett genuint tecept. Jag följde det strikt. Serverade med några hallon och vispad grädde.
besökare Svar till Martin von Hansen penna Skrivet av Susanne
Hej Martin! Tack för en intressant fråga och God fortsättning! Detta är chokladtryffel och innehåller ingen svamp. Från Wikipedia: "Namnet härrör sig till bollarnas form, som påminner om tryffelsvampen."
penna Skrivet av Martin von Hansen
Hej Susanne
Jeg læste din recept på Chokladpaj med tryffel.
Lækkert kaffebrød.
Men der var noget jeg ikke forstod.
der står:"med tryffel", og det ville jo også være tokigt at skrive:"utan tryffel". Så kunne man jo også skrive uden potatis/ bacon/tomater/...Så jeg tror at du virkelig mener "med tryffel"
Men alligevel bliver jeg lidt forvirret når jeg læser recepten, fordi jeg troede at tryffel er en svamp (https://sv.wikipedia.org/wiki/Tryffel)
Så nu det store spørgsmål: Hvor er tryfflarna?
Ønsker dig en fin fortsättning.
Her i Norra Skåne är det inte vinter, -1C och 1cm sne.
Hälsning
Martin
besökare Svar till Anonym penna Skrivet av Susanne
Ja du kan ta vilken choklad du vill.
penna Skrivet av Anonym
Kan man använda en annan sorts chocklad för mörk chocklad?
penna Skrivet av Gunnar
Aina m fl, obs att det inte går att koka gräddfil för då skär den sig. Om du vill ha syrlig grädde så använd fullfet crème fraiche eller ännu hellre smetana.
besökare Svar till Khalid penna Skrivet av Susanne
Kul att du tycker om mina recept med bilder! Tack för att du skrev!
penna Skrivet av Khalid
Hej. Jag är en runt 20 årig kille som älskar att laga mat och varierande ska det vara då. Era recept med BILDER är lätt å följa samtidigt som det smakar himmelskt. Tack för det.
besökare Svar till Aina penna Skrivet av Susanne
Jag tror inte det. Jag har inte provat dock.

Läs alla 15 kommentarer

Se även dessa recept

| Efterrätter |