| Efterrätter |

Chokladpaj med tryffel

Mycket god chokladpaj med tryffel som fyllning. Fantastiskt god och en lagom söt chokladdessert.
Chokladpaj med tryffel
Chokladpaj med tryffelfyllning. Man kan om man vill servera med vispad grädde och/eller hallon.
Timglas Tid: 2 timmar, 15 min
Portioner 10 bitar

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

Ev: Serveringsförslag:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

    Pajdeg:

  1. Mät upp ingredienserna till pajdegen: smör, vetemjöl, strösocker, kakao, vatten och salt.

    Låt stå framme i rumstemperatur en stund så att smöret blir mjukt.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermåttet i mjölpåsen så att mjölet packas. Då tar du för mycket mjöl. Häll istället upp mjölet i litermått eller väg det.)

  2. Arbeta ihop till en pajdeg. Jag använder elvisp med vispar.

    (Om du inte får ihop degen beror det på att du antingen tagit för mycket mjöl eller att smöret inte är rumsvarmt eller att du inte arbetat degen tillräckligt länge. Om du tagit för mycket mjöl så kan du tillsätta 1 msk extra vatten.)

  3. Tryck ut pajdegen i en pajform ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel ca 20 ggr (för att undvika luftbubblor).

    Ställ in i kylen minst 30 minuter eller frysen minst 5 minuter.

    (Om du vill kan du börja förbereda fyllningen redan nu.)

  4. Grädda pajskalet mitt i ugnen i 225°C i ca 10 min.

    Låt pajskalet svalna.

  5. Fyllning:

  6. Bryt chokladen i bitar.

    Koka upp grädden i en kastrull. Tag direkt bort från värmen när det börjar koka. Det är annars lätt att det kokar över så gå inte ifrån kastrullen.

  7. Lägg i chokladbitarna, smör och florsocker i den varma grädden.

    (Kastrullen är nu borttagen från värmen, chokladen får inte koka.)

  8. Rör till en jämn blank fin chokladsmet.

    (I början ser det geggigt ut men allt eftersom chokladen smälter blir det till slut en blank fin chokladsmet.)

  9. Låt chokladsmeten svalna i rumstemperatur tills den är ljummen. Känn med ett finger.

  10. Häll chokladsmeten i pajskalet.

    Låt stå i kylskåp minst 2 timmar eller frysen minst 30 minuter så att chokladsmeten stelnar.

  11. Servera gärna med vispad grädde och/eller hallon.

Bilder steg för steg

instruktion steg 1 chokladpaj med tryffel
1. Ingredienserna till pajdegen.
instruktion steg 2 chokladpaj med tryffel
2. Pajdegen klar.
instruktion steg 3.1 chokladpaj med tryffel
3.1. Pajdegen uttryckt.
instruktion steg 3.2 chokladpaj med tryffel
3.2. Nagga med en gaffel.
instruktion steg 4.1 chokladpaj med tryffel
4.1. Grädda pajskalet i ugnen.
instruktion steg 4.2 chokladpaj med tryffel
4.2. Färdiggräddat och avsvalnat pajskal.
instruktion steg 5.1 chokladpaj med tryffel
5.1. Grädde i kastrull.
instruktion steg 5.2 chokladpaj med tryffel
5.2. Uppkokad grädde.
instruktion steg 6 chokladpaj med tryffel
6. Lägg i chokladbitar, smör, florsocker.
instruktion steg 7.1 chokladpaj med tryffel
7.1. Rör med en sked.
instruktion steg 7.2 chokladpaj med tryffel
7.2. Fortsätt röra.
instruktion steg 7.3 chokladpaj med tryffel
7.3. Färdig chokladsmet.
instruktion steg 8 chokladpaj med tryffel
8. Avsvalnad chokladtryffelsmet.
instruktion steg 9.1 chokladpaj med tryffel
9.1. Chokladsmeten i pajskalet.
instruktion steg 9.2 chokladpaj med tryffel
9.2. Chokladsmeten har stelnat - färdig att servera!
instruktion steg 10 chokladpaj med tryffel
10. Serverad med vispad grädde.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Chokladpajen kan förvaras minst 1 vecka i kylskåp eller minst 2 månader i frysen.

Kommentarer

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Diana
Hej! Du skriver i nästan alla recept att man inte ska gräva med dl-måttet utan helst väga. Så min undran är om du inte kan ange vikten också i receptet så man slipper gå in i det förvisso väldigt användbara måttomvandlingsverktyget? Det blir lite enklare så.
Tack annars för en underbar blogg, den enda mat/bakhjälpen jag använder numera!
penna Skrivet av Stina Fister
Bakade pajen idag. Utsökt ! Tack för ett genuint tecept. Jag följde det strikt. Serverade med några hallon och vispad grädde.
person Svar till Martin von Hansen penna Skrivet av Susanne
Hej Martin! Tack för en intressant fråga och God fortsättning! Detta är chokladtryffel och innehåller ingen svamp. Från Wikipedia: "Namnet härrör sig till bollarnas form, som påminner om tryffelsvampen."

Läs alla 15 kommentarer