| GI Recept | LCHF | Nötkött |

Dillkött

Klassiskt recept på dillkött. Att koka dillkött är enkelt och passar särskilt bra på hösten när högrev och dill är billigt. Köttet blir mört och fint när det får koka länge. Enkelt recept som kräver liten arbetsinsats men lite planering då köttet ska koka länge. Gör gärna dubbel sats.
dillkött med dillsås
Servera gärna dillköttet med kokt potatis, morötter och så klart den goda dillsåsen.
Timglas Tid: 2 timmar och 15 min, varav ca 30 min jobb
Portioner 4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Dillsås (2-4 portioner):

Gör så här:

  1. Skär köttet i bitar. Lägg i en gryta.

    • ca 1 kg kalvkött med ben
    högrev i bitar
    Högrev i bitar.
    högrevsbitar i gryta
    Högrevsbitar i gryta.
  2. Häll på vattnet. Tillsätt salt och kryddpepparkorn.

    vatten, salt, kryddpepparkorn tillsatt
    Vatten, salt, kryddpepparkorn tillsatt.
  3. Skölj dillen. Om du använder krondill, skär eller klipp av toppdillen d.v.s. kronorna med fröna och spara till såsen. Om du använder vanlig dill, skär eller klipp bort kvistarna från stjälkarna och spara kvistarna till såsen.

    Lägg dill-stjälkarna i köttgrytan.

    • ca 5-10 stjälkar krondill
      • eller  ca 85 g (ca 10-15 stjälkar) dill
    dillstjälkar och dillkvistar
    Dillstjälkar och dillkvistar.
    dill i köttgrytan
    Dill i köttgrytan.
  4. Låt koka upp. Sänk sedan värmen och låt koka på svag värme under lock tills köttet lätt ramlar sönder (och lossnar från benet om det är kalvkött med ben). Jag sätter en timer på 2 timmar, det brukar bli bra.

    OBS! Var försiktig så det inte kokar över. Lägg locket på glänt och vakta i början när det skummar mycket.

    köttet kokar
    Köttet kokar.
    dillköttet klart efter 2 timmar
    Dillköttet klart efter 2 timmar.
  5. Dillsås:

  6. Såsen brukar ha en strykande åtgång hos oss så jag gör oftast dubbel sats av såsen. Det går utmärkt att göra dubbel eller tredubbel sats eller mer (så länge kokspadet räcker) så att man får så många portioner man önskar.

    Smält smör i en såskastrull.

    smör i en såskastrull
    Smör i en såskastrull.
    smält smör
    Smält smör.
  7. Tag bort från plattan och tillsätt vetemjöl. Vispa till en jämn sås utan klumpar.

    vetemjöl tillsatt
    Vetemjöl tillsatt.
    en jämn sås utan klumpar
    En jämn sås utan klumpar.
  8. Vispa ner köttspadet, lite i taget. Vispa ner grädden.

    • 2 dl köttspad från koket
    • 0.5 dl grädde
    köttspadet vispas ner
    Köttspadet vispas ner.
    grädden vispas ner
    Grädden vispas ner.
  9. Låt koka upp under vispning. Sänk värmen och låt koka ca 2-3 minuter.

    såsen kokar
    Såsen kokar.
  10. Tillsätt ättika. Tillsätt dillkvistarna som du gärna kan klippa fint. Smaka av. Tillsätt ev. strösocker och kanske mer salt. Tillsätt mera ättika om du vill ha mer syra.

    (Om du vill använda äggula så rör du ut fin klippt dill med äggulan i en kopp. Vispa sedan ner i såsen under omrörning. Låt endast koka upp och tag genast bort från plattan annars är det risk att såsen skär sig.)

    ättika tillsätts
    Ättika tillsätts.
    finklippt dill
    Finklippt dill.
    dillen tillsätts till såsen
    Dillen tillsätts till såsen.
  11. Låt koka någon minut (har du använt äggula, tag bort direkt från värmen när det börjar koka).

    Servera med köttet och t.ex. kokt potatis och morötter.

    färdig dillsås
    Färdig dillsås.

GI GI Tips:

Ät dillkött och sås (utan socker) och servera med grönsaker, uteslut potatis helt eller ät bara lite potatis.

LCHF LCHF Tips:

Gör såsen utan socker. Servera med t.ex. kokt blomkål istället för potatis.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överbliven mat i kylskåp där det håller sig minst 5 dygn.

Kommentarer till Dillkött

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Jenny
LCHF tipset.. inte bara socker man ska hoppa över. Man kan inte reda med vetemjöl heller.
penna Skrivet av Anki
En hel matsked är på tooook för mycket socker per sats sås! Fick göra ytterligare sås med köttspad som blev över för att späda. Det är ju en smaksak, men jag skulle rekommendera att ni provar er fram försiktigt med sockret. Och ha koll på styrkan på ättikan, förstås.

Annars tummen upp som vanligt. Världens bästa receptsajt.
penna Skrivet av Björn
Never mind, såg nu att stjälkarna används till köttet medan kvistarna används till såsen :)

Läs alla 13 kommentarer