
Det är första gången jag kommenterar nåt här men nog vart här många gånger. Fina recept med super detaljerade bilder. Tusen tack 😊 mvh Stefan
Skär köttet i bitar. Lägg i en gryta.
Häll på vattnet. Tillsätt salt och kryddpepparkorn.
Skölj dillen. Om du använder krondill, skär eller klipp av toppdillen d.v.s. kronorna med fröna och spara till såsen. Om du använder vanlig dill, skär eller klipp bort kvistarna från stjälkarna och spara kvistarna till såsen.
Lägg dill-stjälkarna i köttgrytan.
Låt koka upp. Sänk sedan värmen och låt koka på svag värme under lock tills köttet lätt ramlar sönder (och lossnar från benet om det är kalvkött med ben). Jag sätter en timer på 2 timmar, det brukar bli bra.
OBS! Var försiktig så det inte kokar över. Lägg locket på glänt och vakta i början när det skummar mycket.
Såsen brukar ha en strykande åtgång hos oss så jag gör oftast dubbel sats av såsen. Det går utmärkt att göra dubbel eller tredubbel sats eller mer (så länge kokspadet räcker) så att man får så många portioner man önskar.
Smält smör i en såskastrull.
Tag bort från plattan och tillsätt vetemjöl. Vispa till en jämn sås utan klumpar.
Vispa ner köttspadet, lite i taget. Vispa ner grädden.
Låt koka upp under vispning. Sänk värmen och låt koka ca 2-3 minuter.
Tillsätt ättika. Tillsätt dillkvistarna som du gärna kan klippa fint. Smaka av. Tillsätt ev. strösocker och kanske mer salt. Tillsätt mera ättika om du vill ha mer syra.
(Om du vill använda äggula så rör du ut fin klippt dill med äggulan i en kopp. Vispa sedan ner i såsen under omrörning. Låt endast koka upp och tag genast bort från plattan annars är det risk att såsen skär sig.)
Låt koka någon minut (har du använt äggula, tag bort direkt från värmen när det börjar koka).
Servera med köttet och t.ex. kokt potatis och morötter.
GI Tips:
LCHF Tips:
Hållbarhet och förvaring: