Det är första gången jag kommenterar nåt här men nog vart här många gånger. Fina recept med super detaljerade bilder. Tusen tack 😊 mvh Stefan
Dillkött
Klassiskt recept på dillkött. Att koka dillkött är enkelt och passar särskilt bra på hösten när högrev och dill är billigt. Köttet blir mört och fint när det får koka länge. Enkelt recept som kräver liten arbetsinsats men lite planering då köttet ska koka länge. Gör gärna dubbel sats.
Tid: 2 timmar och 15 min, varav ca 30 min jobb
4 portioner
Ingredienser:
- ca 1 kg kalvkött med ben
- eller ca 1 kg högrev
- 5 dl vatten
- 1,5 tsk salt
- 10 st kryddpepparkorn
- ca 5-10 stjälkar krondill
- eller ca 85 g (ca 10-15 stjälkar) dill
Dillsås (2-4 portioner):
- ca 2 msk smör
- 1,5 msk vetemjöl
- 2 dl köttspad från koket
- 0,5 dl grädde
- 1 tsk ättikssprit
- ev. 1 msk strösocker
- ev. 1 st äggula
Gör så här:
Matlåda
Denna rätt är lämplig för matlådor.
GI Tips
Ät dillkött och sås (utan socker) och servera med grönsaker, uteslut potatis helt eller ät bara lite potatis.
LCHF Tips
Gör såsen utan socker. Servera med t.ex. kokt blomkål istället för potatis. (Det är vetemjöl i såsen men det blir väldigt lite vetemjöl per portion men om man kör strikt LCHF får man ta bort vetemjölet.)
Hållbarhet och förvaring
Förvara överbliven mat i kylskåp där det håller sig minst 5 dygn.
️ Skrivet av
Hejsan. Prövade ditt recept idag. Mycket gott. Det är nog ganska lika som min mor o mormor gjort. Jag fick ärva en kokbok som Martha förbundet i Finland utgivit med recept då från gamla tider. Idag finns dom på nätet naturligtvis där alla kan gå in och kolla. Märkväl på svenska. Men mycket trevligt att följa dig här på din sida.
Det är första gången jag kommenterar nåt här men nog vart här många gånger. Fina recept med super detaljerade bilder. Tusen tack 😊 mvh Stefan
Det är första gången jag kommenterar nåt här men nog vart här många gånger. Fina recept med super detaljerade bilder. Tusen tack 😊 mvh Stefan
webmaster
Svar till
Lena Lif
️ Skrivet av
Ja du kan använda fryst dill till köttet. Om du ska koka dillkött behöver du dill till köttet eftersom den ger dillsmak till köttet. Men du måste ju inte göra dillkött utan du kan ju bara göra ett långkok genom att utesluta dillen och servera med dillsås. Det går också bra och blir säkert gott men jag skulle då inte kalla det för dillkött. 😊Kul att du tycker om min matblogg! Välkommen åter! 😊
️ Skrivet av
Hej,
Tycker om dillkött men har inte lagat det själv. Just nu finns ju inte färska dillkvistar här i vår lilla stad i södra Norrland. Till såsen kan jag ju använda frusen dill men kan jag använda den till koket av köttet också? Eller ska jag strunta i att ha dill vid kokningen köttet?
Tack för en trevlig matblogg. Jag är ofta här letar recept.
Mvh/ Lena
Tycker om dillkött men har inte lagat det själv. Just nu finns ju inte färska dillkvistar här i vår lilla stad i södra Norrland. Till såsen kan jag ju använda frusen dill men kan jag använda den till koket av köttet också? Eller ska jag strunta i att ha dill vid kokningen köttet?
Tack för en trevlig matblogg. Jag är ofta här letar recept.
Mvh/ Lena
webmaster
Svar till
Elin
️ Skrivet av
Det ska vara 12% ättika. Gäller alla recept på recepten.se om jag inte angivit något annat. (Det står om du klickar på ättika i ingredienslistan.)
️ Skrivet av
Ska det vara 12- eller 24% ättika? Eller spelar det ingen större roll?