| GI Recept | LCHF | Nötkött |

Dillkött

Klassiskt recept på dillkött. Att koka dillkött är enkelt och passar särskilt bra på hösten när högrev och dill är billigt. Köttet blir mört och fint när det får koka länge. Enkelt recept som kräver liten arbetsinsats men lite planering då köttet ska koka länge. Gör gärna dubbel sats.
dillkött med dillsås
Servera gärna dillköttet med kokt potatis, morötter och så klart den goda dillsåsen.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 2 timmar och 15 min, varav ca 30 min jobb
Portioner 4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Dillsås (2-4 portioner):

Vintips:

Marqués de Cáceres (nr 2734)

Gör så här:

  1. Skär köttet i bitar. Lägg i en gryta.

  2. Häll på vattnet. Tillsätt salt och kryddpepparkorn.

  3. Skölj dillen. Om du använder krondill, skär eller klipp av toppdillen d.v.s. kronorna med fröna och spara till såsen. Om du använder vanlig dill, skär eller klipp bort kvistarna från stjälkarna och spara kvistarna till såsen.

    Lägg dill-stjälkarna i köttgrytan.

  4. Låt koka upp. Sänk sedan värmen och låt koka på svag värme under lock tills köttet lätt ramlar sönder (och lossnar från benet om det är kalvkött med ben). Jag sätter en timer på 2 timmar, det brukar bli bra.

    OBS! Var försiktig så det inte kokar över. Lägg locket på glänt och vakta i början när det skummar mycket.

  5. Dillsås:

  6. Såsen brukar ha en strykande åtgång hos oss så jag gör oftast dubbel sats av såsen. Det går utmärkt att göra dubbel eller tredubbel sats eller mer (så länge kokspadet räcker) så att man får så många portioner man önskar.

    Smält smör i en såskastrull.

  7. Tag bort från plattan och tillsätt vetemjöl. Vispa till en jämn sås utan klumpar.

  8. Vispa ner köttspadet, lite i taget. Vispa ner grädden.

  9. Låt koka upp under vispning. Sänk värmen och låt koka ca 2-3 minuter.

  10. Tillsätt ättika. Tillsätt dillkvistarna som du gärna kan klippa fint. Smaka av. Tillsätt ev. strösocker och kanske mer salt. Tillsätt mera ättika om du vill ha mer syra.

    (Om du vill använda äggula så rör du ut fin klippt dill med äggulan i en kopp. Vispa sedan ner i såsen under omrörning. Låt endast koka upp och tag genast bort från plattan annars är det risk att såsen skär sig.)

  11. Låt koka någon minut (har du använt äggula, tag bort direkt från värmen när det börjar koka).

    Servera med köttet och t.ex. kokt potatis och morötter.

Beskrivande bilder

högrev i bitar
1.1. Högrev i bitar.
högrevsbitar i gryta
1.2. Högrevsbitar i gryta.
vatten, salt, kryddpepparkorn tillsatt
2. Vatten, salt, kryddpepparkorn tillsatt.
dillstjälkar och dillkvistar
3.1. Dillstjälkar och dillkvistar.
dill i köttgrytan
3.2. Dill i köttgrytan.
köttet kokar
4.1. Köttet kokar.
dillköttet klart efter 2 timmar
4.2. Dillköttet klart efter 2 timmar.
smör i en såskastrull
5.1. Smör i en såskastrull.
smält smör
5.2. Smält smör.
vetemjöl tillsatt
6.1. Vetemjöl tillsatt.
en jämn sås utan klumpar
6.2. En jämn sås utan klumpar.
köttspadet vispas ner
7.1. Köttspadet vispas ner.
grädden vispas ner
7.2. Grädden vispas ner.
såsen kokar
8. Såsen kokar.
ättika tillsätts
9.1. Ättika tillsätts.
finklippt dill
9.2. Finklippt dill.
dillen tillsätts till såsen
9.3. Dillen tillsätts till såsen.
färdig dillsås
10. Färdig dillsås.

GI GI Tips:

Ät dillkött och sås (utan socker) och servera med grönsaker, uteslut potatis helt eller ät bara lite potatis.

LCHF LCHF Tips:

Gör såsen utan socker. Servera med t.ex. kokt blomkål istället för potatis.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överbliven mat i kylskåp där det håller sig minst 5 dygn.