
Ättikssprit, Ättika

Recept med Ättikssprit, Ättika
Näringsvärden
Vikt-Volym
Ättika eller ättikssprit används som krydda i olika recept och som ingrediens i dressingar och såser när man vill ha syrlig smak. Ättika används ofta till olika inläggningar eftersom ättika har konserverande egenskaper som att den håller mögel och bakterier borta.
Ättika finns att köpa med olika styrkor så det är viktigt att använda rätt styrka. I recepten på recepten.se är det ättikssprit 12% som används, vilken är den vanligaste sorten och den som ofta avses när inget står angivet även i andra recept än våra recept.
Ättikor med olika styrkor
Nedan listas de ättikor som brukar finnas i affären.
Man kan alltid späda en starkare ättika med vatten för att få en svagare sort. T.ex. om du ska ha 2 dl inläggninsättika så tar du 1 dl ättikssprit och 1 dl vatten. Eller 0,5 dl ren ättika och 1,5 dl vatten.
Absolut ren ättika (24%)
Mycket skarp. Kan används som rengöringsmedel. I matlagning används den alltid utspädd.
Ättika, ättikssprit (12%)
Den vanligaste sorten och den som ofta avses när inget står angivet i recept.
Inläggningsättika (6%)
Används för inläggningar.
Matättika(3%)
Används i dressingar.
Grader
I en del äldre recept där lite större mängder ättika ingår används måttet grader.
1 grad motsvarar ungefär:
- 1 dl ättikssprit (12%)
- eller 0,5 dl ren ättika (24%)
Rena bestick med ättika
Ättika kan användas för att putsa rostfria bestick. Fukta en handduk med ren ättika och putsa besticken. Torka av med en torr handduk.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt:
Ja
Laktosfritt:
Ja
Glutenfritt:
Ja
Vegetariskt:
Ja
Näringsvärde
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av ättikssprit.
Energi: | 49 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 12 g |
Protein: | 0 g |
Fett: | 0 g |
Tips och info
Engelskt namn:
Finns i affären:
GI tips:
Hållbarhet och förvaring:
Ersätt med:
Vad väger ättikssprit?
Måttomvandla ättikssprit mellan vikt och volym
Konvertera från valfri måttenhet till en annan.




Efter makrillstekning, gör en vanlig brunsås + 2 msk socker + 2 msk 12% ättiksprit + en näve (1-2 dl) grovhackad dill. Låt det puttra 5 min. Bon apetit!!

⭐ webmaster
| Övrigt |

Citronsill
God citronsill med frisk och syrlig citronsmak. Gott som förrätt, buffé, till midsommar, eller på påskbordet. Enkelt recept.


Dillkött
Klassiskt recept på dillkött som du kokar i en stor gryta med krondill eller vanlig dill och sedan gör en god dillsås på spadet. Enkelt och billigt storkok!


Inlagda rödbetor
Att lägga in rödbetor själv är inte svårt. Man kokar rödbetorna och sedan gör man ett inläggningsspad. Mycket godare än köpta. Bilder steg för steg.


Picklad rödlök
Picklad rödlök är jättegott som tillbehör och är superenkelt och går snabbt att göra. Perfekt recept.


Pressgurka
Klassisk pressgurka. Tunt skivad gurka inlagd i ättikslag. Ett klassiskt tillbehör till mat. Gott och enkelt.
