Ättikssprit, Ättika

Ättikssprit
Den vanligaste sortern ättikssprit (12%) av märket Winborgs som finns i de flesta mataffärer.

pil Recept med Ättikssprit, Ättika

Ättika eller ättikssprit används som krydda i olika recept och som ingrediens i dressingar och såser när man vill ha syrlig smak. Ättika används ofta till olika inläggningar eftersom ättika har konserverande egenskaper som att den håller mögel och bakterier borta.

Ättika finns att köpa med olika styrkor så det är viktigt att använda rätt styrka. I recepten på recepten.se är det ättikssprit 12% som används, vilken är den vanligaste sorten och den som ofta avses när inget står angivet även i andra recept än våra recept.

Ättikor med olika styrkor

Nedan listas de ättikor som brukar finnas i affären.

Man kan alltid späda en starkare ättika med vatten för att få en svagare sort. T.ex. om du ska ha 2 dl inläggninsättika så tar du 1 dl ättikssprit och 1 dl vatten. Eller 0,5 dl ren ättika och 1,5 dl vatten.

Absolut ren ättika (24%)

Mycket skarp. Kan används som rengöringsmedel. I matlagning används den alltid utspädd.

Ättika, ättikssprit (12%)

Den vanligaste sorten och den som ofta avses när inget står angivet i recept.

Inläggningsättika (6%)

Används för inläggningar.

Matättika(3%)

Används i dressingar.

Grader

I en del äldre recept där lite större mängder ättika ingår används måttet grader.

1 grad motsvarar ungefär:

  • 1 dl ättikssprit (12%)
  • eller 0,5 dl ren ättika (24%)

Rena bestick med ättika

Ättika kan användas för att putsa rostfria bestick. Fukta en handduk med ren ättika och putsa besticken. Torka av med en torr handduk.

Innehållsinformation

grön flagga Tillsatsfritt:  Ja

grön flagga Laktosfritt:  Ja

grön flagga Glutenfritt:  Ja

grön flagga Vegetariskt:  Ja

Tips och info

Storbritaniens flagga Engelskt namn:

white distilled vinegar

Hitta Finns i affären:

Brukar finnas i närheten av oljor och vinäger.

Tummen upp GI tips:

Ättika är surt och har lågt GI.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Ättika håller sig i många år.

Byt ut Ersätt med:

Vinäger kan fungera ibland.

Kommentarer

Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Mats
Testa gärna sötsur dillsås till stekt makrill och färskpotatis när sommaren kommer. Jättegott!

Efter makrillstekning, gör en vanlig brunsås + 2 msk socker + 2 msk 12% ättiksprit + en näve (1-2 dl) grovhackad dill. Låt det puttra 5 min. Bon apetit!!
💬 Svar till Eva ✏️ Skrivet av Susanne
Vad är det för recept? Är nog lättare att gissa rätt utifrån hur receptet ser ut. Men annars gissar jag på 5%.
✏️ Skrivet av Eva
Hej!
Jag undrar: om det står i ett gammalt recept på senap att det ska vara 1 msk utspädd ättika, vilken procent ska jag tro att det är?
//Eva
💬 Svar till Lennart Nilsson ✏️ Skrivet av Susanne
Nu gissar jag bara, jag är ingen expert på detta. Kanske ta ut sillen och låta den ligga i bara kallt vatten något dygn? Testa och se om smaken blivit bättre? Sedan att späda ut inläggningen med vatten också och lägga tillbaka sillen där.
✏️ Skrivet av Lennart Nilsson
Hej! Jag råkade blanda 24% ättika i sillinläggningen (1dl). Sillen tog mycket ättikssmak. Hur gör jag för att neutralisera ättikan?
💬 Svar till Amel ✏️ Skrivet av Susanne
Rent matematiskt så borde du ta 33% mer ättika för att komma upp i 12% och minska vattenmängden motsvarande. Grunden är 1 dl ättika (12%), 2 dl strösocker och 3 dl vatten. Så det borde bli 1,33 dl ättika, 2 dl strösocker och 2,67 dl vatten antar jag, rent matematiskt. Rätta mig gärna om jag har fel.
✏️ Skrivet av Amel
Hej och tack för en fin blogg. Vad blir 1-2-3 lag med 9% ättika? En mer matematisk fråga kanske
💬 Svar till Carina Ohlsson ✏️ Skrivet av Susanne
Hej Carina! Ja om lagen är het blir ju sillen kokt och det ska den inte bli. Låt lagen kallna innan du häller den över sillen.
✏️ Skrivet av Carina Ohlsson
Hej Susanne! Har en fråga till dig om ättiksinläggning. Senaste inläggningen av sill så blev sillen alldeles lös och mjuk. Kan orsaken vara att lagen var het när den hälldes över sillen? Den var fast och fin innan. Har aldrig varit med om detta tidigare och kommer inte ihåg om lagen varit så avkyld tidigare heller. Hälsningar Carina
💬 Svar till susnet ✏️ Skrivet av Gunilla
Tack för tipset.

Liknande ingredienser

| Övrigt |


Citronsill

Citronsill

God citronsill med frisk och syrlig citronsmak. Gott som förrätt, buffé, till midsommar, eller på påskbordet. Enkelt recept.

klocka Tid: 1 timme (varav 20 min jobb) + minst 24 timmar i kylskåp
dillkött med dillsås

Dillkött

Klassiskt recept på dillkött som du kokar i en stor gryta med krondill eller vanlig dill och sedan gör en god dillsås på spadet. Enkelt och billigt storkok!

klocka Tid: 2 timmar och 15 min, varav ca 30 min jobb
inlagda rödbetor i glasburkar

Inlagda rödbetor

Att lägga in rödbetor själv är inte svårt. Man kokar rödbetorna och sedan gör man ett inläggningsspad. Mycket godare än köpta. Bilder steg för steg.

klocka Tid: 1 timme, varav 40 min kokning
pressgurka

Pressgurka

Klassisk pressgurka. Tunt skivad gurka inlagd i ättikslag. Ett klassiskt tillbehör till mat. Gott och enkelt.

klocka Tid: 15 minuters jobb + 1 timme i kylen