Pressgurka

Pressgurka är tunt skivad gurka inlagd i ättikslag. Det är både enkelt och går snabbt att göra. Pressgurka är ett klassiskt tillbehör som är väldigt gott att servera till t.ex. en köttgryta.
pressgurka
Pressgurka är gott och enkelt att göra. Ett klassiskt tillbehör till mat.
Timglas Tid: 15 minuters jobb + 1 timme i kylen
Portioner 4-6 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion, beräknat på 6 portioner (91 g): 28 kalorier, 6 g kolhydrater, 0 g fett, 1 g protein

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

  1. Mät upp vatten, strösocker, ättika och salt i en lagom stor serveringsskål.

    Rör runt med en gaffel tills sockret lösts upp.

    vatten, socker, ättika, salt
    Vatten, socker, ättika, salt.
    lagen blandad och klar
    Lagen blandad och klar.
  2. Skala gurkan om du vill och skiva den sedan i tunna skivor med en osthyvel. Lägg skivorna i lagen. Rör om.

    (Man måste inte skala gurkan, om skalet är krispigt och gott kan man behålla det, annars brukar jag skala bort det.)

    • 1 st gurka (slanggurka)
    skala och skiva gurkan med en osthyvel
    Skala och skiva gurkan med en osthyvel.
    gurkskivor i lagen
    Gurkskivor i lagen.
  3. Lägg i hackad persilja och rör om.

    tillsätt hackad persilja
    Tillsätt hackad persilja.
  4. Sätt på plastfolie och lägg något som väger tillräckligt för att pressa ner gurkan under vätskenivån. Jag tog en tekopp. Låt stå i press i kylskåp 1 timme (eller längre tid, dock behövs inte tyngden efter det då gurkan ändå ligger under vätskenivån).

    Klart att servera! (Det går bra att servera direkt efter en timme men det går också bra att servera inom 1-2 dygn.)

    gurkan i press
    Gurkan i press.
    pressgurkan klar att servera
    Pressgurkan klar att servera.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Pressgurka är en färskvara som håller sig minst 5 dygn i kylskåp.

Se även dessa recept

| Tillbehör |

Kommentarer och betyg

progress
Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Inger Johansson
Tack duktiga Susanne, så glad att jag hittat din matblogg, där recepten är såväl enkla som fantastiskt goda. Gurkan blev perfekt liksom banankakan mm.
💬 Svar till Anette Lundström ✏️ Skrivet av Susanne
Nej det är ett väldigt gammalt recept som jag fått av min mormor. Däremot är det nytt på min receptsida. 😊 Jag lägger kontinuerligt ut nya recept men det betyder ju inte att receptet i sig behöver vara nytt. 😊 Tack för tipset om socker! 👍
✏️ Skrivet av Anette Lundström
vill bara tala om att det inte är nytt recept ..min mormor Elsa gjorde den här för 60 år sen o jag gör alltid så här när jag lägger in gurka ...man kan ta hälften sockerersättning också så den inte blir så söt om man har diabetes ..kram Anette
💬 Svar till Magnus ✏️ Skrivet av Susanne
Nej, man måste inte skala gurkan. Jag har uppdaterat receptet! Tack för att du uppmärksammade mig på det!
✏️ Skrivet av Magnus
Varför måste man skala gurkan? Det sitter ju mycket nyttiga ämnen i skalet .