Saltgurka - färsksaltad

Recept på saltgurka - färsksaltad gurka från Östergötland. Denna gurka smakar salt och dill och är jättegod! Det innehåller ingen ättika eller socker. Mycket gott och enkelt att göra själv!
saltgurka
Färsksaltad gurka - saltgurka från Östergötland. Den godaste av alla gurkor! Smakar salt och dill. Ingen ättika.
Timglas Tid: 10 minuter + 1 dygn i kylskåp
Portioner 1 kg

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

  1. Häll upp vattnet i en glasburk eller plastburk som rymmer minst den dubbla mängden vatten.

    plastburk med vatten
    Plastburk med vatten.
  2. Tillsätt saltet. Rör om med en sked tills allt salt löst upp sig i vattnet. Det tar ca 1-2 minuter.

    rör tills saltet lösts upp
    Rör tills saltet lösts upp.
  3. Tvätta gurkorna och lägg dem i saltvattnet.

    gurkor i saltvatten
    Gurkor i saltvatten.
  4. Om du har tillgång till svartvinbärslöv och körsbärslöv så lägg gärna i sådana blad. Försök att trycka ner dem så mycket som möjligt under vattenytan, det kan vara bra att försöka få in dem under gurkorna för att lyckas med detta.

    • ev. 10-20 st svartvinbärsblad och körsbärslöv
    körsbärslöv och svartvinbärslöv
    Körsbärslöv och svartvinbärslöv.
  5. Klipp dillen i mindre bitar och lägg i. Försök att trycka ner allt under vattenytan. Lägg dillkronorna upp och ner och sätt sedan på locket som hjälper till att få ner det mesta av dillkronorna under vattenytan.

    Ställ in i kylskåpet. Efter ett dygn kan du börja äta av gurkorna.

    dillen ilagd
    Dillen ilagd.
  6. Servera den färdiga saltgurkan i t.ex. sallad eller som smörgåspålägg. Min favorit är leverpastej och saltgurka.

    en saltgurka
    En saltgurka.

glödlampa Tips:

För krispigare saltgurka - låt gurkorna ligga i kallt vatten i kylskåp över natten innan du lägger in dem. Saltgurka är inte onyttigt varken kalorimässigt eller enligt GI-metoden. Däremot innehåller de mycket salt som man inte ska äta för mycket av så ät saltgurka med måtta!

GI GI Tips:

Saltgurka har lågt GI eftersom de knappt innehåller några kolhydrater.

LCHF LCHF Tips:

Innehåller nästan inga kolhydrater.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Fritt från tillsatser!

byt ut Variationstips:

Fungerar även med squash. Picka gärna med provsticka, ca 10-15 stick per grönsak.

planera Planeringstips:

Passa på att göra saltgurka när det är säsong för smågurkor s.k. Västeråsgurka i augusti-september.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Håller sig ca 1 vecka i kylskåp.

Se även dessa recept

| Tillbehör |

Kommentarer till Saltgurka - färsksaltad

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Lise-Lotte Rudholm
"Lättsaltat slanggurka" åt min mamma som barn i Motala, hon älskade det.
💬 Svar till Agneta ✏️ Skrivet av Susanne
Nej tyvärr blir inte gurka bra att frysa. Generellt blir inte grönsaker som innehåller mycket vatten bra att frysa. Det beror på att när vatten fryser så blir volymen större och i en grönsak så sprängs den då sönder när vattnet fryser och därför blir det mosigt när man tinar den.
✏️ Skrivet av Agneta
Kan jag frysa insaltgurkan i sin lag?
💬 Svar till Magnus ✏️ Skrivet av Susanne
Jag brukar ha mina i hela tiden tills jag äter dem för de håller sig bäst då. 1-2 veckor har jag mina i spadet men de är godast första veckan tycker jag.
✏️ Skrivet av Magnus
Hur länge ska/kan man ha gurkorna kvar i saltlagen? Jag provar lite olika varianter och tycker att dillen snabbt "förstör" smaken.