| Tillbehör |

Saltgurka - färsksaltad

Recept på saltgurka - färsksaltad gurka från Östergötland. Denna gurka smakar salt och dill och är jättegod! Det innehåller ingen ättika eller socker. Mycket gott och enkelt att göra själv!
saltgurka
Färsksaltad gurka - saltgurka från Östergötland. Den godaste av alla gurkor! Smakar salt och dill. Ingen ättika.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 10 minuter + 1 dygn i kylskåp
Portioner 1 kg

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

  1. Häll upp vattnet i en glasburk eller plastburk som rymmer minst den dubbla mängden vatten.

  2. Tillsätt saltet. Rör om med en sked tills allt salt löst upp sig i vattnet. Det tar ca 1-2 minuter.

  3. Tvätta gurkorna och lägg dem i saltvattnet.

  4. Om du har tillgång till svartvinbärslöv och körsbärslöv så lägg gärna i sådana blad. Försök att trycka ner dem så mycket som möjligt under vattenytan, det kan vara bra att försöka få in dem under gurkorna för att lyckas med detta.

  5. Klipp dillen i mindre bitar och lägg i. Försök att trycka ner allt under vattenytan. Lägg dillkronorna upp och ner och sätt sedan på locket som hjälper till att få ner det mesta av dillkronorna under vattenytan.

    Ställ in i kylskåpet. Efter ett dygn kan du börja äta av gurkorna.

  6. Servera den färdiga saltgurkan i t.ex. sallad eller som smörgåspålägg. Min favorit är leverpastej och saltgurka.

Beskrivande bilder

plastburk med vatten
1. Plastburk med vatten.
rör tills saltet lösts upp
2. Rör tills saltet lösts upp.
gurkor i saltvatten
3. Gurkor i saltvatten.
körsbärslöv och svartvinbärslöv
4. Körsbärslöv och svartvinbärslöv.
dillen ilagd
5. Dillen ilagd.
en saltgurka
6. En saltgurka.

glödlampa Tips:

För krispigare saltgurka - låt gurkorna ligga i kallt vatten i kylskåp över natten innan du lägger in dem. Saltgurka är inte onyttigt varken kalorimässigt eller enligt GI-metoden. Däremot innehåller de mycket salt som man inte ska äta för mycket av så ät saltgurka med måtta!

GI GI Tips:

Saltgurka har lågt GI eftersom de knappt innehåller några kolhydrater.

LCHF LCHF Tips:

Innehåller nästan inga kolhydrater.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Fritt från tillsatser!

byt ut Variationstips:

Fungerar även med squash. Picka gärna med provsticka, ca 10-15 stick per grönsak.

planera Planeringstips:

Passa på att göra saltgurka när det är säsong för smågurkor s.k. Västeråsgurka i augusti-september.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Håller sig ca 1 vecka i kylskåp.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
 svar  Svar till  Lars    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Jag håller helt med, saltgurka, helst då den den vita (gärna då Brinks men Kinda går också bra) med en god leverpastej är min favorit också! Tyvärr har inte resten av landet förstått saltgurkans storhet så den är svårare att hitta där jag bor numera (i Stockholm). I Östergötland finns den ju i varenda affär. Så du har det bra du som bor så nära Kimstad! :)
   kommentar  Skrivet av  Lars  
Hej

Vet att det är en gammal tråd men saltgurka är en delikatess.
Jag bor nära ett samhälle i Östergötland som heter Kimstad och där tillverkas Brinks vita saltgurka, den med en god leverpastej och sitt favorit knäcke, mitt är Leksands brungräddade, slår alla Chips, ostbågar med mera som snacks....alla dagar i veckan.
 svar  Svar till  Bitte    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Jag tror jag förtydligade det i receptet när jag uppdaterade det förra året, tidigare stod det nog bara som ett tips om jag inte minns fel.
 svar  Svar till  Christer    kommentar  Skrivet av  Bitte  
Christer, har du verkligen läst receptet?
   kommentar  Skrivet av  Christer  
Hej ! Ni har glömt det klassiska i receptet.
Det skall ligga med 3-4 vinbärsblad med i lagen.
 svar  Svar till  Monica    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Tack för bra tips!
   kommentar  Skrivet av  Monica  
Tillsätt 0,5 tsk ättika så håller sig gurkorna lite längre.
Jag varierar också med att ibland lägga ner ett par skivade vitlöksklyftor istället för dill.
   kommentar  Skrivet av  Ankie  
Tack för detta bra receptet!!
Det är lite festligt därför att häromdagen blev jag så himla sugen på inlagd gurka, just sån här som jag måste ha ätit nån gång för länge länge sen.
Vips! Hittar jag då ett recept här hos dig.:-) Facebook är bra fantastiskt tycker jag.
Försöker hålla kolhydraterna nere då jag har typ 2 diabetes så tack även för att du skrev om det också!!!