Saltgurka - färsksaltad
Recept på saltgurka - färsksaltad gurka från Östergötland. Denna gurka smakar salt och dill och är jättegod! Det innehåller ingen ättika eller socker. Mycket gott och enkelt att göra själv!
Tid: 10 minuter + 1 dygn i kylskåp
Mängd: 1 kg
Ingredienser:
- 1 liter kallt vatten
- 0,75 dl salt
- 1 kg västeråsgurka
- ev. 10-20 st svartvinbärsblad och körsbärslöv
- 1 knippe krondill
- eller 1-2 krukor dill
Laktosfritt
Glutenfritt
Vegetariskt
Tips & tricks
För krispigare saltgurka - låt gurkorna ligga i kallt vatten i kylskåp över natten innan du lägger in dem.
Saltgurka är inte onyttigt varken kalorimässigt eller enligt GI-metoden. Däremot innehåller de mycket salt som man inte ska äta för mycket av så ät saltgurka med måtta!
GI Tips
Saltgurka har lågt GI eftersom de knappt innehåller några kolhydrater.
LCHF Tips
Innehåller nästan inga kolhydrater.
Tips för att undvika tillsatser
Fritt från tillsatser!
Variationstips
Fungerar även med squash. Picka gärna med provsticka, ca 10-15 stick per grönsak.
Planeringstips
Passa på att göra saltgurka när det är säsong för smågurkor s.k. Västeråsgurka i augusti-september.
Hållbarhet och förvaring
Håller sig ca 1 vecka i kylskåp.
️ Skrivet av
Smakar denna variant liknande den man köper färdigsaltad i butikens ”tunnor” ?
️ Skrivet av
Hur länge håller det i kylen?
️ Skrivet av
Röda vinbärsblad helt fel?
️ Skrivet av
Jätte-enkelt att följa och blev dundergott!
️ Skrivet av
jättegod och snabb att göra