| Tillbehör |

Saltgurka - färsksaltad

Recept på saltgurka - färsksaltad gurka från Östergötland. Denna gurka smakar salt och dill och är jättegod! Det innehåller ingen ättika eller socker. Mycket gott och enkelt att göra själv!
saltgurka
Färsksaltad gurka - saltgurka från Östergötland. Den godaste av alla gurkor! Smakar salt och dill. Ingen ättika.
Timglas Tid: 10 minuter + 1 dygn i kylskåp
Portioner 1 kg

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

  1. Häll upp vattnet i en glasburk eller plastburk som rymmer minst den dubbla mängden vatten.

  2. Tillsätt saltet. Rör om med en sked tills allt salt löst upp sig i vattnet. Det tar ca 1-2 minuter.

  3. Tvätta gurkorna och lägg dem i saltvattnet.

  4. Om du har tillgång till svartvinbärslöv och körsbärslöv så lägg gärna i sådana blad. Försök att trycka ner dem så mycket som möjligt under vattenytan, det kan vara bra att försöka få in dem under gurkorna för att lyckas med detta.

  5. Klipp dillen i mindre bitar och lägg i. Försök att trycka ner allt under vattenytan. Lägg dillkronorna upp och ner och sätt sedan på locket som hjälper till att få ner det mesta av dillkronorna under vattenytan.

    Ställ in i kylskåpet. Efter ett dygn kan du börja äta av gurkorna.

  6. Servera den färdiga saltgurkan i t.ex. sallad eller som smörgåspålägg. Min favorit är leverpastej och saltgurka.

Beskrivande bilder

plastburk med vatten
1. Plastburk med vatten.
rör tills saltet lösts upp
2. Rör tills saltet lösts upp.
gurkor i saltvatten
3. Gurkor i saltvatten.
körsbärslöv och svartvinbärslöv
4. Körsbärslöv och svartvinbärslöv.
dillen ilagd
5. Dillen ilagd.
en saltgurka
6. En saltgurka.

glödlampa Tips:

För krispigare saltgurka - låt gurkorna ligga i kallt vatten i kylskåp över natten innan du lägger in dem. Saltgurka är inte onyttigt varken kalorimässigt eller enligt GI-metoden. Däremot innehåller de mycket salt som man inte ska äta för mycket av så ät saltgurka med måtta!

GI GI Tips:

Saltgurka har lågt GI eftersom de knappt innehåller några kolhydrater.

LCHF LCHF Tips:

Innehåller nästan inga kolhydrater.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Fritt från tillsatser!

byt ut Variationstips:

Fungerar även med squash. Picka gärna med provsticka, ca 10-15 stick per grönsak.

planera Planeringstips:

Passa på att göra saltgurka när det är säsong för smågurkor s.k. Västeråsgurka i augusti-september.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Håller sig ca 1 vecka i kylskåp.

Kommentarer

Skriv en kommentarer

penna Skrivet av Kenneth Karlström
Jag har använt Susannes recept för färsksaltad gurka i åratal - Tack Susanne! Sedan dess har jag experimenterat en del på egen hand med Brinks färsksaltade gurka som mål. Nu vill jag dela med mig av mina egna erfarenheter och resultatet, törs jag säga, kommer mycket nära Brinks färsksaltade gurka. Mitt recept är för 2 kg färska små gurkor, helst Västeråsgurkor, men utanför säsong använder jag turkiska dito (jag bor i Stockholmsområdet - gott om mellanöstern livsmedelsbutiker).

2 kg Små, krispiga gurkor
1,5 l Vatten
6,5 msk Salt (utan Jod)
2 msk Kalciumklorid (Kan köpas här, livsmedelskvalitet: http://allt-fraktfritt.se/catalogsearch/result/?cat=0&q=kalciumklorid)
3tsk Citronsyra
3-4 kronor av Krondill. Utanför säsong kan man ersätta Krondill med stjälkar av vanlig Dill, men, frestas inte att klippa ner kronorna från vanlig Dill i det här receptet - ger helt fel smak.
2 krm Natriumsorbat (vanligt konserveringsmedel i sylt m.m.)

Vänliga hälsningar

//Kenneth Karlström
person Svar till Lars penna Skrivet av Susanne
Jag håller helt med, saltgurka, helst då den den vita (gärna då Brinks men Kinda går också bra) med en god leverpastej är min favorit också! Tyvärr har inte resten av landet förstått saltgurkans storhet så den är svårare att hitta där jag bor numera (i Stockholm). I Östergötland finns den ju i varenda affär. Så du har det bra du som bor så nära Kimstad! :)
penna Skrivet av Lars
Hej

Vet att det är en gammal tråd men saltgurka är en delikatess.
Jag bor nära ett samhälle i Östergötland som heter Kimstad och där tillverkas Brinks vita saltgurka, den med en god leverpastej och sitt favorit knäcke, mitt är Leksands brungräddade, slår alla Chips, ostbågar med mera som snacks....alla dagar i veckan.

Läs alla 9 kommentarer