| Tillbehör |

Saltgurka - färsksaltad

Recept på saltgurka - färsksaltad gurka från Östergötland. Denna gurka smakar salt och dill och är jättegod! Det innehåller ingen ättika eller socker. Mycket gott och enkelt att göra själv!
saltgurka
Färsksaltad gurka - saltgurka från Östergötland. Den godaste av alla gurkor! Smakar salt och dill. Ingen ättika.
Timglas Tid: 10 minuter + 1 dygn i kylskåp
Portioner 1 kg

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

 1. Häll upp vattnet i en glasburk eller plastburk som rymmer minst den dubbla mängden vatten.

  plastburk med vatten
  Plastburk med vatten.
 2. Tillsätt saltet. Rör om med en sked tills allt salt löst upp sig i vattnet. Det tar ca 1-2 minuter.

  rör tills saltet lösts upp
  Rör tills saltet lösts upp.
 3. Tvätta gurkorna och lägg dem i saltvattnet.

  gurkor i saltvatten
  Gurkor i saltvatten.
 4. Om du har tillgång till svartvinbärslöv och körsbärslöv så lägg gärna i sådana blad. Försök att trycka ner dem så mycket som möjligt under vattenytan, det kan vara bra att försöka få in dem under gurkorna för att lyckas med detta.

  • ev. 10-20 st svartvinbärsblad och körsbärslöv
  körsbärslöv och svartvinbärslöv
  Körsbärslöv och svartvinbärslöv.
 5. Klipp dillen i mindre bitar och lägg i. Försök att trycka ner allt under vattenytan. Lägg dillkronorna upp och ner och sätt sedan på locket som hjälper till att få ner det mesta av dillkronorna under vattenytan.

  Ställ in i kylskåpet. Efter ett dygn kan du börja äta av gurkorna.

  dillen ilagd
  Dillen ilagd.
 6. Servera den färdiga saltgurkan i t.ex. sallad eller som smörgåspålägg. Min favorit är leverpastej och saltgurka.

  en saltgurka
  En saltgurka.

glödlampa Tips:

För krispigare saltgurka - låt gurkorna ligga i kallt vatten i kylskåp över natten innan du lägger in dem. Saltgurka är inte onyttigt varken kalorimässigt eller enligt GI-metoden. Däremot innehåller de mycket salt som man inte ska äta för mycket av så ät saltgurka med måtta!

GI GI Tips:

Saltgurka har lågt GI eftersom de knappt innehåller några kolhydrater.

LCHF LCHF Tips:

Innehåller nästan inga kolhydrater.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Fritt från tillsatser!

byt ut Variationstips:

Fungerar även med squash. Picka gärna med provsticka, ca 10-15 stick per grönsak.

planera Planeringstips:

Passa på att göra saltgurka när det är säsong för smågurkor s.k. Västeråsgurka i augusti-september.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Håller sig ca 1 vecka i kylskåp.

Kommentarer till Saltgurka - färsksaltad

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Kenneth Karlstöm
Till Ingela:

För att ge den färsksaltade gurkan en betydligt längre hållbarhet kan man tillsätta konserveringsmedel.

De kommersiella producenterna använder antingen Natriumbensoat eller Kaliumsorbat, eller en kombination av båda. Du hittar båda dessa i mataffärens kryddhylla. Själv har jag hittills bara använt Natriumbensoat som tycks ha fungerat bra. Mina färsksaltade gurkor håller i åtskilliga veckor utan mögel eller annan ohyra.

När man förlänger hållbarheten med konserveringsmedel på det som egentligen ska vara "färsksaltad" saltgurka så har jag märkt att Krondillen har en tendens att bidra med en svagt bitter smak efter ett par veckor. Jag har löst det så att jag byter ut Krondillen c:a var annan vecka. Jag använder en ganska liten mängd Krondill i varje inläggning då jag märkt att inte krävs så mycket för att ge en påtaglig arom och smak av dill.

Om du går tillbaka några steg i denna tråd om färsksaltad gurka så kan du se ett recept som jag la upp för en tid sedan som innefattar inte bara konserveringsmedel utan även tillsats för att öka och bevara knaprigheten under längre tid. I det receptet anger jag "Natriumsorbat" som konserveringsmedel. Det visade sig att Natriumsorbat sedan några år inte längre tillåts av EU - Jag måtte ha haft någon gammal påse kvar i skafferiet. Numera är det ovanstående Natriumbensoat och Kaliumsorbat som används i stället.


Vänliga hälsningar

//Kenneth Karlström
penna Skrivet av Ingela
Vad kan man använda för att få en längre hållbarhet på saltgurkan än en vecka.
Jag la in mina den 2/8 och idag när vi skulle ta in en, var det fullt av mögel i burkarna.
penna Skrivet av Kenneth Karlstöm
Ja, Kalciumklorid ger en något annorlunda smak än vanligt salt. Det är det saltaste saltet som finns. Det ger en intensiv sälta men har också en svagt bitter eftersmak varför den större delen av salt i inläggningar är vanligt salt.

Den viktigaste anledningen till att kommersiella producenter använder Kalciumklorid i sina inläggningar är dock inte smaken utan det är Kalciumkloridens förmåga att öka och bevara knaprigheten i inlagda grönsaker under en längre tid. Kalciumkloriden reagerar med den minimala mängd Kalcium som finns i allt som växer och får Kalciumet i växten att härda vilket vi uppfattar som knaprigt och krispigt när vi äter det inlagda. Det finns inte en rad att hitta på hela Internet om dosering så mitt recept är baserat på experiment på köksbänken. Ironiskt nog använder inte Brinks Kalciumklorid i sin färsksaltade gurka, i.af. enligt innehållsdeklarationen. Jag gillar att använda det då det bevarar knaprigheten under lång tid vilket som sagt är orsaken till att kommersiella producenter använder det.

Att tillsätta Citronsyra i inläggningen har jag lånat från Brinks. Det ger en lätt och frisk syrlighet som jag tycker är mycket smaklig. Det motverkar också smaken av bitterhet som ev. smugit sig in inläggningen


Vänliga hälsningar

//Kenneth

Läs alla 15 kommentarer