Recepten.se – Recept> Tillbehör> Saltgurka - färsksaltad

Saltgurka - färsksaltad

Recept på saltgurka - färsksaltad gurka från Östergötland. Denna gurka smakar salt och dill och är jättegod! Det innehåller ingen ättika eller socker. Mycket gott och enkelt att göra själv!
saltgurka
Färsksaltad gurka - saltgurka från Östergötland. Den godaste av alla gurkor! Smakar salt och dill. Ingen ättika.
Skriv ut   Mejla
Tid: 10 minuter + 1 dygn i kylskåp
Mängd: 1 kg

Ingredienser:

Laktosfritt
Glutenfritt
Vegetariskt

Gör så här:

  1. Häll upp vattnet i en glasburk eller plastburk som rymmer minst den dubbla mängden vatten.

    plastburk med vatten
    Plastburk med vatten.
  2. Tillsätt saltet. Rör om med en sked tills allt salt löst upp sig i vattnet. Det tar ca 1-2 minuter.

    rör tills saltet lösts upp
    Rör tills saltet lösts upp.
  3. Tvätta gurkorna och lägg dem i saltvattnet.

    gurkor i saltvatten
    Gurkor i saltvatten.
  4. Om du har tillgång till svartvinbärslöv och körsbärslöv så lägg gärna i sådana blad. Försök att trycka ner dem så mycket som möjligt under vattenytan, det kan vara bra att försöka få in dem under gurkorna för att lyckas med detta.

    • ev. 10-20 st svartvinbärsblad och körsbärslöv
    körsbärslöv och svartvinbärslöv
    Körsbärslöv och svartvinbärslöv.
  5. Klipp dillen i mindre bitar och lägg i. Försök att trycka ner allt under vattenytan. Lägg dillkronorna upp och ner och sätt sedan på locket som hjälper till att få ner det mesta av dillkronorna under vattenytan.

    Ställ in i kylskåpet. Efter ett dygn kan du börja äta av gurkorna.

    dillen ilagd
    Dillen ilagd.
  6. Servera den färdiga saltgurkan i t.ex. sallad eller som smörgåspålägg. Min favorit är leverpastej och saltgurka.

    en saltgurka
    En saltgurka.

Kategorier

Information och tips

Tips & tricks

För krispigare saltgurka - låt gurkorna ligga i kallt vatten i kylskåp över natten innan du lägger in dem. Saltgurka är inte onyttigt varken kalorimässigt eller enligt GI-metoden. Däremot innehåller de mycket salt som man inte ska äta för mycket av så ät saltgurka med måtta!

GI Tips

Saltgurka har lågt GI eftersom de knappt innehåller några kolhydrater.

LCHF Tips

Innehåller nästan inga kolhydrater.

Tips för att undvika tillsatser

Fritt från tillsatser!

Variationstips

Fungerar även med squash. Picka gärna med provsticka, ca 10-15 stick per grönsak.

Planeringstips

Passa på att göra saltgurka när det är säsong för smågurkor s.k. Västeråsgurka i augusti-september.

Hållbarhet och förvaring

Håller sig ca 1 vecka i kylskåp.

Kommentarer och betyg

  1   2   nästa sida
Svar till Sofie Skrivet av Susanne
Ja det blir säkert bra. Håller med om det, otroligt gott med dill, liknande smak som kräftor. 😊 Kul att läsa att fler än jag tycker det! 😉
Skrivet av Sofie
Jag prövade lägga in med torkad dill och dillfrö då det inte finns krondill denna tiden på året. Hoppas det funkar. Älskar smaken av dill, nästan så att det smakar kräftor mums
Svar till Bengt-Åke Johnsson Skrivet av Susanne
Vad roligt, det här receptet är också från min farmor. Tack för tipset med pepparrot!
Skrivet av Bengt-Åke Johnsson
Jag fick ung. Samma recept av min farmor för 50 år sedan och har alltid saltat in när dillkronorna är tillgängliga.
Jag lägger i en bit pepparrot för längre hållbarhet
Skrivet av Lena
Perfekt
Svar till Anki Nilsson Skrivet av Susanne
Ja.
Skrivet av Anki Nilsson
Smakar denna variant liknande den man köper färdigsaltad i butikens ”tunnor” ?
Svar till Catharina Björkman Skrivet av Susanne
Ungefär en vecka. (Det står i receptet, ganska långt ner.)
Skrivet av Catharina Björkman
Hur länge håller det i kylen?
Svar till Theresia.bergsten Skrivet av Susanne
Jag har inte provat det men det kan säkert gå bra. Man tager vad man haver. 😊
Skrivet av Theresia.bergsten
Röda vinbärsblad helt fel?
Skrivet av Olle
Jätte-enkelt att följa och blev dundergott!
Skrivet av madde
jättegod och snabb att göra
Svar till Kjell Johansson Skrivet av Susanne
Det du kan göra är att lägga in i omgångar så mycket som du äter på en vecka kan du lägga in varje vecka och sedan äta under veckan. Annars får man göra andra recept där det ingår ättika, socker m.m. som har konserverande effekt och därmed ger längre hållbarhet. Den här sortens färsksaltad saltgurka äts färsk och så är det ju även om man köper i affären - dels säljs den bara i juli-augusti när gurkorna skördas och den håller sig också bara ca 1 vecka, kanske lite längre om man köper en hink för de har nog tillsatt något konserveringsmedel men det tillför nog inte mer än ytterligare någon vecka.
Skrivet av Kjell Johansson
Jag vill förvara mina inlagda hela västeråsgurkor enl receptet i min kalla källare vad kan jag göra mer för att få hållbarheten längre
Svårt glufsa i sig allt på kort tid
MVH Kjell
Svar till Jonas Näslund Skrivet av Susanne
Vad roligt! 🤩
Skrivet av Jonas Näslund
Otroligt bra och enkelt recept. Sprider detta i Finland just nu! 😊
Svar till Birgit sjöblom Skrivet av Susanne
Jag brukar lägga in även stora gurkor. De kanske behöver ligga någon dag extra för att bli lagom salta. Jag tycker gurkan håller sig bättre både i konsistens och att den inte blir för salt om man lägger in den hel. Delar man den blir den salt snabbare och sedan får man vara snabbare med att äta upp den.
Skrivet av Birgit sjöblom
Hej ! Om gurkorna är stora kan man skiva dom eller dela dom.? Har lyckats få så stora västeråsgurkor!
Svar till Arne Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om receptet och tack för att du skrev!
Skrivet av Arne
Mycket fint recept, Åt en jädrans massa av denna saltgurka tillsammans med ett par glas av min trogna whisky. Livet är härligt!
Arne Nilsson, Borås
Svar till Uffe Johansson Skrivet av Susanne
Det finns olika sorters dill som man kan så själv, de flesta sorter ger både blad och kronor. Hur bladen och kronorna ser ut varierar med sorten. Vissa sorter som ger fler kronor kallas krondill och de sorter som ger tätare blad kallas bladdill. Men de flesta sorter ger som sagt både blad och kronor.
Skrivet av Uffe Johansson
Måste bara nämna: Jag kan inte finna någon skillnad mellan bladdill och krondill, förutom att man låter den senare växa mer.
Svar till Per-Göran Lindau Skrivet av Susanne
En funktion för det kommer så småningom.
Svar till Per-Göran Lindau Skrivet av Susanne
Ja inlagd gurka brukar innehålla ättika m.m. Då håller sig gurkorna mycket längre tid och kan även förvaras i temperaturer upp till rumstemperatur. Men det blir inte lika gott som detta. :)
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl