| Tillbehör |

Inlagda rödbetor

Att göra egna inlagd rödbetor är mycket enkelt och blir både godare än köpta och man slipper dessutom onödiga tillsatser. Först kokar man rödbetorna (på samma sätt som man kokar potatis). Därefter tar man bort skalet och kokar sedan upp inläggningslagen och häller över.
inlagda rödbetor i glasburkar
Det är mycket enkelt att göra egna inlagda rödbetor. Förvara dem i glasburkar i kylskåpet.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 timme, varav 40 min kokning
Portioner 1 kg

Ingredienser:

Kokning:

Inläggningslag:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

  1. Skölj och skär av eventuell blast från rödbetorna men låt skalen och rotspets var kvar. Lägg rödbetorna i en kastrull. Häll på vatten så det täcker rödbetorna.

  2. Låt koka upp och koka sedan 20-50 minuter beroende på rödbetornas storlek. Känn med en provsticka när de är klara, när rödbetorna är mjuka rakt igenom (på samma sätt som man känner att kokt potatis är klar). Om det är olika storlekar kan du plocka upp de små när de är klara och låta resten koka vidare.

    (Rödbetor kokas alltså på samma sätt som potatis och man känner på samma sätt när den är klar.)

  3. Skölj de färdigkokta rödbetorna i kallt vatten. OBS! Häll inte bort kokspadet, du ska använda det senare.

    Gnid av skalet med händerna eller använd potatisskalare. Skalet lossnar lätt.

  4. Lägg de färdigskalade rödbetorna på en skärbräda. Skär de större rödbetorna i grova skivor, ca 2 cm tjocka. Låt de små rödbetorna vara som de är.

    Lägg dem sedan i glasburkar med lufttätt lock.

  5. Mät upp rätt mängd kokspad och sila det genom kaffefilter så att jorden inte följer med och häll det silade kokspadet i en kastrull.

    (Om du har kastrull med måttskala så kan du hälla genom filter direkt ner i kastrullen.)

  6. Häll i strösocker, ättikssprit och vitpepparkorn i kokspadet.

    Låt lagen koka upp och koka 3-4 minuter.

  7. Om det blir mycket rosa skum så ta bort det mesta av det med en sked. (Detta förlänger hållbarheten.)

    Häll den varma lagen över rödbetorna i glasburken/glasburkarna så att rödbetorna täcks av lagen. Sätt på locken och ställ kallt. De är färdiga att äta efter 1 dygn.

    Förvara de inlagda rödbetorna i kylskåp eller sval i lufttäta glasburkar så håller de sig 6-12 månader.

Beskrivande bilder

rödbetor i vatten
1. Rödbetor i vatten.
rödbetor som kokar
2. Rödbetorna kokar.
rödbetorna sköljs med kallt vatten
3.1. Rödbetorna sköljs med kallt vatten.
skalet tas bort från rödbetorna
3.2. Skalet tas bort.
stor rödbeta skärs i skivor
4.1. Stora rödbetor skärs i skivor.
kokta rödbetor i glasburk
4.2. Kokta rödbetor i glasburk.
kokt rödbetsspad filtreras genom kaffefilter
5. Kokt rödbetsspad filtreras genom kaffefilter.
tillsätter strösocker
6.1. Tillsätt strösocker, vitpepparkorn, ättikssprit.
inläggningsspadet kokar
6.2. Inläggningsspadet kokar.
rödbetorna i lagen
7. Rödbetorna i lagen.

servera Serveringstips:

Servera till pytt i panna eller andra passande maträtter. Man kan också använda inlagda rödbetor till andra recept som t.ex. rödbetssallad.

glödlampa Tips:

Receptet går bra att dubbla.

byt ut Variationstips:

Krydda med kryddnejlikor.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara svalt. Hållbarhet 6-12 månader.