Tzatziki

Tzatziki är en god kall sås, gjord på yoghurt med riven gurka och vitlök som härstammar från det grekiska och turkiska köket. Tzatziki är enkelt att göra och gott till det mesta, t.ex. grillat kött.
Tzatziki
Tzatziki är en god kall sås gjord på yoghurt, riven gurka och smaksatt med vitlök.
Timglas Tid: 15 minuter
Portioner 6 portioner

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Gör tzatziki så här:

  1. Riv gurkan grovt på rivjärn. Krama ur vattnet.

    (Krama ur vattnet genom att ta gurkrivet i handen och krama så att vattnet rinner bort. Man behöver inte krama ur allt vatten men kramar man ur för dåligt blir tzatzikin rinnig.)

    instruktion steg 1 tzatziki
    Riven gurka.
  2. Mät upp yoghurt, lägg på den rivna och urkramade gurkan. Pressa över vitlöksklyftor. Tillsätt salt och peppar. Rör om och smaka av.

    Förvara i kylskåp fram till servering. Låt tzatzikin helst stå minst 1 timme före servering.

    instruktion steg 2.1 tzatziki
    Yoghurt, gurkrivet, pressad vitlök, salt och peppar.
    instruktion steg 2.2 tzatziki
    Blanda.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i kylskåp.

Kommentarer till Tzatziki

Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
💬 Svar till Ida ✏️ Skrivet av Susanne
Tack! Vad kul att du tycker om receptet och att du uppskattar jobbet jag lägger ner, kryddning är ju alltid individuellt men jag försöker skriva ner de mängder jag själv använt för att man åtminstone ska ha något att utgå från. Tack för att du skrev!
✏️ Skrivet av Ida
Jätte enkelt recept på tzatziki! Mega gillas!! Jag gillar också hur du skriver ut mängd av salt och peppar och inte bara skriver krydda efter smak! Ibland gör man ju maträtter till andra som man själv kanske är allergisk mot eller överkänslig för och då kan man ju inte smaka av. Stort tack!
✏️ Skrivet av Christoffer
mynta eller oregano brukar funka bra, i synnerhet mynta, blir smaskens
✏️ Skrivet av Ylva Adra
Förutom övriga ingredienser ;en gnutta citron/citronrasp/citronolivolja + en nypa dragon i ztaztikin blir kalas!
Ylva
✏️ Skrivet av Patrik
+ 1 pressad lime... Mmmmm
✏️ Skrivet av Daniel
Tzatziki ska, liksom all annan grekisk mat, vara berörd av olivolja. även en gnutta vit-vinäger förekommer. dekorera med två svarta oliver och en kvist persilja - för lite finare tillfällen.
✏️ Skrivet av Ellas
tzatziki ska smaka vitlök... mer vitlök... plus att konsistensen e nästan a och o (efter vitlöken) så rinnav naturell youghurt ca 2,5 timmar... 1-2 vitlöksklyftor till 1 liter avrunnen youghurt...
✏️ Skrivet av rerewf
Jag brukar använda 5 dl yoghurt (turkisk), 2 vitlöksklyftor, 1 stor gurka (som jag silar rejält), 1 msk olivolja, 1 tsk rödvinsvinäger, salt och vitpeppar. Jag är i Aten flera gånger och brukar äta på en restaurang som gör på exakt samma vis.
✏️ Skrivet av Ingrid i Siljansnäs
Tzatziki är gott till allting. Jag brukar ha det till spagetti och köttbullar. Bättre än ketchup.
✏️ Skrivet av Yngve Granath
Tzatzikin smakade alldeles utmärkt till skinkschnitzel, stekt potatis och gröna ärtor.

Se även dessa recept

| GI Recept | Grillat | Kalla såser | LCHF |