Kall citronsås

Mycket god kall citronsås som man gör snabbt och lätt! Jättegod till grillat kött, kyckling eller fisk! Har man riktigt bråttom kan man utesluta citronen och bara blanda crème fraiche med citronpeppar och pressad citron som man kan köpa på flaska samt salt.
kall citronsås
Kall citronsås är både god och enkel att göra! Gott till det mesta.
Timglas Tid: 10 minuter + minst en timme i kylen
Portioner 4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfri crème fraiche
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Tvätta citronen noga. Jag brukar ta diskmedel och diskborste. Torka av så det verkligen är torrt.

    Riv skalet av citronen på rivjärn. Var noga så du bara tar det yttersta och inte det vita som ger en besk smak. Pressa ur saften.

    instruktion steg 1.1 kall citronsås
    Riv av citronskalet.
    instruktion steg 1.2 kall citronsås
    Pressa ur citronsaften.
  2. Blanda crème fraiche med rivet citronskal, citronsaft, salt och citronpeppar.

    Smaka och korrigera om det behövs. Om det smakar för mycket citron eller salt så ta mera crème fraiche.

    Låt stå en timme i kylen (eller mer) före servering!

    instruktion steg 2 kall citronsås
    Blanda ihop citronsåsen.

byt ut Variationstips:

Ta lime istället för citron.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i kylskåp. Håller sig minst 5 dygn. Rör om ifall den separerar.

Se även dessa recept

| GI | Grillat | Kalla såser | LCHF |

Kommentarer och betyg

progress
Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
💬 Svar till Heike ✏️ Skrivet av Susanne
Hoppas det smakar!
✏️ Skrivet av Heike
Ah, jag har citronpeppar. En bra idé. Jag ska prova det med laxen. Tack!!!
💬 Svar till Catrin ✏️ Skrivet av Susanne
Tack för tips!
✏️ Skrivet av Catrin
Jag gör denna sås, har dock inte haft med rivet skal vilket jag skall prova, och skedar över laxen innan den ställs i ugnen. Riv gärna lite ost över innan. Mkt gott.
💬 Svar till Gun Werner ✏️ Skrivet av Susanne
Det kanske går, men det blir inte riktigt samma sak när såsen flyter ut när den blir varm. Kanske blir det godare att göra en citronsås med vispgrädde istället? Skriv gärna och berätta hur det blev om du provar! Kul att du gillar såsen! :)