| Kalla såser | LCHF |

Kall chilisås

Ett mycket enkelt recept på en god kall sås med få ingredienser och som passar bra till kött och fågel.
kall chilisås
Världens enklaste kalla sås får du med detta recept, godast blir den med kryddblandningen chili explosion.
Timglas Tid: 5 minuter
Portioner 3-4 portioner

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

  1. Mät upp crème fraiche eller turkisk yoghurt och den chilikrydda du vill ha. Jag rekommenderar äkta crème fraiche (34% fetthalt) och chili explosion, det blir allra godast tycker jag.

    Måtten i det här receptet är inte särskilt noga, det går alldeles utmärkt att "höfta" lite.

    Tänk på att om du väljer lätt crème fraiche eller turkisk yoghurt som har lägre fetthalt så känns hettan från chilin mera och man får vara lite mer försiktig med den än om man använder äkta crème fraiche med ca 34% fetthalt.

    Tips: För att spara disk om du använder crème fraiche så kan du blanda detta direkt i crème fraiche-burken.

    (Chili explosion är en kryddblandning som även innehåller salt så ev. kan du minska lite på saltet om du använder chili explosion.)

  2. Rör om ordentligt och smaka av. Tillsätt ev. mer salt och chili och rör om igen.

  3. Servera direkt eller låt stå i kylskåp fram till servering. Chilisåsen blir faktiskt lite godare om den får stå minst 10 minuter i kylen.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1 kall chilisås
1. Ingredienserna.
instruktion steg 2 kall chilisås
2. Rör om. Smaka av.

servera Serveringstips:

Såsen passar bra till griskött, nötkött och kyckling.

GI GI Tips:

Denna kalla sås har lågt GI.

byt ut Variationstips:

Vill man piffa till såsen ytterligare kan man även blanda ner chilisås i den, då blir dock GI högre och är ej lämplig för den som följer LCHF.

planera Planeringstips:

Låt gärna såsen stå i kylskåp en stund innan servering så sätter sig smaken bättre.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara såsen i kylskåp där den håller sig minst 5 dygn.

Kommentarer

Skriv en kommentarer

person Svar till Monica penna Skrivet av Susanne
Ja den passar jättebra till det. Brukar själv servera den till det. Generellt passar nog de flesta av mina kalla såser till grillat/stekt kött. De med citron och lime passar kanske bättre till kyckling/kalkon och fisk men går att äta till kött också. Kan även tipsa om såsen med soltorkade tomater, en av mina favoriter förutom den här såsen som är supergod och går snabbt att göra.
penna Skrivet av Monica
Kan man ha den till grillat/stekt kött? Har så svårt med vilken mat man kan ha till olika såser. Den ser god ut.
penna Skrivet av Susanne
Svar till Henke: Min ambition är att lägga ut recept som alla kan göra, en del med halvfabrikat och andra som man gör själv med vanliga råvaror så det finns både och. Om du kollar runt lite bland recepten så tror jag nog du hittar en hel del som inte bygger på färdiga kryddblandningar eller färdiga såser. Visst kanske man kan ha en kategori för recept där inte halvfabrikat ingår. Tack för dina synpunkter!

Läs alla 7 kommentarer