Chicken nuggets

Chicken nuggets är saftiga kycklingbitar med en god knaprig yta. Servera gärna med en god kall sås som den enkla chilisåsen i receptet.
chicken nuggets
Chicken nuggets serverade med pommes frites och chilisås.
Timglas Tid: 40 minuter
Portioner 6 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion (265 g): 550 kalorier, 11 g kolhydrater, 35 g fett, 49 g protein
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Chilisås:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 10 minuter med över- och undervärme eller varmluftsfunktion

Gör så här:

  1. Blanda ströbröd, paprikapulver, chilipulver, salt och svartpeppar i en djup tallrik.

    instruktion steg 1.1 chicken nuggets
    Ströbröd och kryddor.
    instruktion steg 1.2 chicken nuggets
    Blanda.
  2. Skär kycklingfilé i mindre bitar, ca 8-10 bitar av en filé.

    instruktion steg 2 chicken nuggets
    Skär i mindre bitar.
  3. Vänd runt kycklingfilébitarna i ströbrödsblandningen så det fastnar på alla sidor.

    (Blir det ströbrödsblandning över kan du hälla det över kycklingbitarna innan de ska in i ugnen.)

    instruktion steg 3.1 chicken nuggets
    Vänd runt.
    instruktion steg 3.2 chicken nuggets
    Alla kycklingbitar redo att stekas.
  4. Hetta upp en stekpanna med en klick smör på medelhög värme. Stek bitarna runt om så de får fin färg. Tillsätt smör vartefter det behövs. Snåla inte med smöret.

    Eftersom inte alla kycklingbitar får plats i stekpannan på en gång, stek dem i omgångar på medelhög värme. Det går ganska snabbt när man steker på medelhög värme så vänd runt dem ganska snabbt så de inte blir brända. Bitarna behöver inte bli genomstekta eftersom de ska in i ugnen senare.

    Lägg över kycklingbitarna i en ugnsform. Om det blivit ströbrödsblandning över kan du hälla det över kycklingbitarna.

    • ca 50 g smör att steka i
    instruktion steg 4.1 chicken nuggets
    Stekpanna med smör.
    instruktion steg 4.2 chicken nuggets
    Stek kycklingbitarna.
    instruktion steg 4.3 chicken nuggets
    Stek till gyllene färg.
    instruktion steg 4.4 chicken nuggets
    Färdigstekta bitar. Redo för ugnen.
  5. Stek kycklingbitarna ca 10 min mitt i ugnen i 200°C så att köttsaften är genomskinlig och klar.

    instruktion steg 5.1 chicken nuggets
    Tillaga färdigt i ugnen.
    instruktion steg 5.2 chicken nuggets
    Färdiga chicken nuggets.
  6. Chilisås:

  7. Blanda crème fraîche och chilisås. Smaka av. Tillsätt eventuellt mer chilisås. Smaksätt ev. med fler kryddor efter behag. Här finns ett recept på chilisås med kryddor.

    instruktion steg 6.1 chicken nuggets
    Crème fraiche och chilisås.
    instruktion steg 6.2 chicken nuggets
    Färdig chilisås.

servera Serveringstips:

Servera gärna med pommes frites eller klyftpotatis eller kokt ris.

LCHF LCHF Tips:

Byt ut ströbröd mot mandelmjöl. Gör det här receptet på chilisås istället.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Ströbrödet kan innehålla tillsatser liksom chilisåsen men annars är det fritt från tillsatser.

byt ut Variationstips:

Servera med sötsur sås.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Chicken nuggets kan förvaras i kylskåp där de håller sig minst 5 dygn. Går även att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Se även dessa recept

| Fågel | Lunch |

Kommentarer och betyg

progress
Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
💬 Svar till Magnus ✏️ Skrivet av Susanne
Njae om vi ska vara petiga finns bara en filé på kycklingen och det är kycklingbröstfilé, på Kronfågels kycklingförpackningar brukar det bara stå "kycklingfilé" men har sett vissa andra märken som är övertydliga och skriver "kycklingbröstfilé". Kycklinglårfilé är ett påhittat försäljningsnamn på senare år. Kycklinglårfilé är urbenat lår. Det är samma sak med fläskytterfilé och nötytterfilé som är finare namn (också ganska nyligen påhittade) på andra styckdelar, det är egentligen ingen filé men man kallar det så i affären så säljer det bättre eftersom filé låter fint. Med det sagt så tror jag säkert det går bra att göra chicken nuggets även på kycklinglårfilé, kanske blir det ännu bättre, personligen tycker jag kycklinglårfilé är riktigt gott och saftigt kött som jag i många fall föredrar framför kycklingbröstfilé.
✏️ Skrivet av Magnus
Det står kycklingfilé det finns ju filé på både låren och bröstet på kycklingen det är ganska stor skillnad.
💬 Svar till Magnus ✏️ Skrivet av Susanne
Ja det är ju det som står i receptet och som du ser på bilderna. 😊
✏️ Skrivet av Magnus
Kan man använda kycklingbröstfilé?
💬 Svar till Gert ✏️ Skrivet av Susanne
Tack för jättebra tips!