Citronkyckling

Citronkyckling är en god och enkel kycklingrätt där kycklingfilé smaksätts med citron, vitlök och persilja i en god sås.
citronkyckling
Citronkyckling serverad med kokt potatis, citronklyfta, sallad och tomater.
Tid: 30 minuter
4-6 portioner

Ingredienser:

Glutenfritt
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Skär kycklingfiléerna i ganska stora bitar som är ungefär lika stora, om man delar en kycklingfilé i 3 bitar blir det lagom.

    Hetta upp en stekpanna med smör. Stek kycklingbitarna på ganska hög värme så de får färg (de ska inte bli genomstekta för det blir de sen), salta och peppra, vänd och stek andra sidan så den också får färg.

    Lägg över kycklingbitarna i en gryta.

    kycklingbitar steks så de får färg
    Kycklingbitar steks så de får färg.
    stekta kycklingbitar i gryta
    Stekta kycklingbitar i gryta.
  2. Hacka vitlöken.

    Riv av det yttersta (det gula, ej vita) av skalet på citronen och spara till senare. Pressa sedan ur saften.

    hackad vitlök och rivet citronskal
    Hackad vitlök och rivet citronskal.
    pressad citronsaft
    Pressad citronsaft.
  3. Häll grädde, kycklingfond, honung, rosmarin, den hackade vitlöken och den pressade citronsaften över kycklingen.

    Låt koka upp, sänk värmen och låt koka på svag värme under lock i ca 5 minuter.

    kyckling i sås och vitlök
    Kyckling i sås och vitlök.
    kycklingen färdigkokt
    Kycklingen färdigkokt.
  4. Tillsätt rivet citronskal och persilja. Blanda. Smaka av med salt.

    Servera gärna med citronskivor, kokt potatis och grönsaker.

    • 0,5 dl hackad persilja (färsk eller fryst)
    rivet citronskal och persilja tillsatt
    Rivet citronskal och persilja tillsatt.
    citronkycklingen klar
    Citronkycklingen klar.

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

Serveringstips

Servera gärna med kokt potatis eller ris, citronklyftor och grönsaker.

LCHF Tips

Servera med endast grönsaker. Uteslut honungen, ta ev. lite mindre citronsaft om det blir för syrligt.

Hållbarhet och förvaring

Förvara överbliven citronkyckling i kylskåpet där den håller sig minst 5 dygn.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Svar till Viola Skrivet av Susanne
Tack så mycket, det är nu tillagt i texten!
Skrivet av Viola
Du har glömt att skriva dit när vitlöken ska in i grytan. Det är tur att jag såg på bilden, för det höll jag på att missa totalt
Svar till Eva Skrivet av Susanne
Ja man kan värma maten dagen efter eller senare. Man kan även äta den kall om man tycker det är gott.
Skrivet av Eva
Kan man värma maten dagen efter,eller kan man äta den kall ?
Skrivet av Jan
Vitlöken skall väl också hänga med i koket för det känns kanske lite onödigt att hacka vitlöken men låta den ligga kvar på skärbrädan.

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest