Linfrö

Linfrö är fröet från en ettårig ört med blå blommor. Linfrö är rik på fibrer och fleromättat fett.
Linfrö är giftigt
Linfrö innehåller vätecyanidproducerande glykosider som kan vara direkt farligt vid för hög konsumtion. Hela frön ger mindre mängder cyanid än krossade linfrön.
Rekommenderat maxintag per dag och person är 1-2 matskedar hela linfrö.
Vid gräddning av bröd med krossat linfrö eller hela linfrön verkar cyanidinnehållet reduceras. Användning av linfrö syftar mest till sin laxerande verkan.
Läs alla svar från Livsmedelsverket.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt:
Ja
Laktosfritt:
Ja
Glutenfritt:
Ja
Vegetariskt:
Ja
Näringsvärden
Dessa näringsvärden gäller 100 gram av linfrö.
Energi: | 506 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 2 g |
Protein: | 18 g |
Fett: | 42 g |
Fibrer: | 27 g |
Tips och info
Engelskt namn:
Finns i affären:
Hållbarhet och förvaring:
Ersätt med:
Måttomvandla linfrö mellan vikt och volym
Konvertera linfrö från en måttenhet till en annan. Måttomvandla fler ingredienser.
| Nötter, frön |
Läs gärna:
- Krossat linfrö är giftigt - Frågor och svar från Livsmedelsverket - Linfrön är giftigt i ganska små mängder, särskilt krossat linfrö avråder Livsmedelsverket från att äta.

Morotsbröd
Ett recept som ger dig gott och nyttigt morotsbröd som bakas ut till morotsbullar eller morotslimpor.


Mörkt bröd
Mycket enkelt recept på jättegoda mörka grova limpor med solrosfrön och annat gott som inte kräver jäsning. Blanda bara ingredienserna och grädda i ugnen!


Yoghurtbröd till bakmaskin
Recept på yoghurtbröd. Bröd till bakmaskin med yoghurt och mjölk. Lantbrödsmjöl, rågmjöl och vetemjöl.
