Schweizernötkladdkaka

Baka snabbt och enkelt denna lyxiga kladdkaka toppad med schweizernötchoklad och servera som dessert eller lyxigt fika. Så otroligt god och så liten arbetsinsats - med andra ord ett perfekt recept! Kakan är dessutom glutenfri.
schweizernötkladdkaka
Tid: ca 30 minuter + minst en timme att svalna och stelna
10 bitar

Ingredienser:

Servering:

Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull som rymmer minst en liter. Tag bort från värmen när drygt hälften av smöret smält och rör om då och då tills allt smör smält.

    schweizernötkladdkaka steg 1: smält smör
    Smält smör.
  2. Smörj en rund form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Beströ den med lite mandelmjöl.

    schweizernötkladdkaka steg 2: smord form beströdd med mandelmjöl
    Smord form beströdd med mandelmjöl.
  3. Hacka schweizernötchokladen med en vass kniv.

    schweizernötkladdkaka steg 3: hackad schweizernötchoklad
    Hackad schweizernötchoklad.
  4. När smöret smält och inte är varmare än rumstemperatur: Tillsätt ägg, strösocker, mandelmjöl, kakao, vaniljsocker och salt. Rör ihop till en jämn smet. Jag använder elvisp på lägsta hastighet.

    schweizernötkladdkaka steg 3: ingredienser tillsatta till det smälta smöret
    Ingredienser tillsatta till det smälta smöret.
    schweizernötkladdkaka steg 3: smeten blandad och klar
    Smeten blandad och klar.
  5. Häll smeten i formen. Strö över den hackade schweizernötchokladen.

    schweizernötkladdkaka steg 4: smeten i formen
    Smeten i formen.
    schweizernötkladdkaka steg 5: hackad schweizernötchoklad ovanpå smeten
    Hackad schweizernötchoklad ovanpå smeten.
  6. Grädda kladdkakan mitt i ugnen i 175°C i ca 18 minuter.

    Observera att tiden i ugnen är helt avgörande för att få kladdkakan lagom kladdig. Testa om kladdkakan är färdig genom att öppna ugnsluckan och försiktigt skaka formen. Då ska hela smeten förutom några centimeter i kanten dallra för att den ska vara perfekt.

    schweizernötkladdkaka steg 6: gräddad schweizernötkladdkaka
    Gräddad schweizernötkladdkaka.
  7. Låt kladdkakan svalna, ställ den kallt eller ovanpå frysklampar så går det snabbare. Ställ sedan in den i kylskåp. Den är godast att servera kylskåpskall.

    Tag av kanten på formen och servera, gärna med vispad grädde.

    schweizernötkladdkaka steg 7: schweizernötkladdkakan kylskåpskall
    Schweizernötkladdkakan kylskåpskall.

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (78 g): 370 kalorier, 25 g kolhydrater, 27 g fett, 6 g protein

Variationstips

Ta hasselnötsmjöl istället för mandelmjöl.

Hållbarhet och förvaring

I kylskåp håller den sig minst 2 veckor. Kan även frysas och håller sig då minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest