Schweizernötstårta
Ingredienser:
Mandelbotten:
- 100 g smör
- 100 g sötmandel
- 2 st ägg
- 1 dl strösocker
- 1 dl farinsocker eller strösocker
- 1,25 dl vetemjöl
Tryffel:
- 1 dl vispgrädde
- 200 g schweizernötchoklad
- 2 tsk smör
Servering:
- ca 4-5 dl vispgrädde
Utrustning:
- mandelkvarn
- elvisp med vispar
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i 25 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
-
Smält smöret.
- 100 g smör
-
Mal mandeln.
- 100 g sötmandel
-
Smörj en rund form ca 22 cm i diameter och beströ den med ströbröd.
(Tips för kladdfri smörjning: Ta en klick smör och använd en slickepott för att smeta ut det.)
-
Knäck äggen i en bunke och tillsätt strösocker och farinsocker (eller bara strösocker).
Vispa till en jämn och fluffig smet med elvisp.
- 2 st ägg
- 1 dl strösocker
- 1 dl farinsocker eller strösocker
-
Tillsätt vetemjöl, smält smör och mald mandel. Vispa till en jämn smet.
- 1,25 dl vetemjöl
-
Häll i en smord rund form beströdd med ströbröd med löstagbar kant 22 cm i diameter.
Grädda i 175°C mitt i ugnen i 25 minuter till gyllene färg. Låt svalna i formen.
-
Låt grädden koka upp. Ta bort från värmen lägg i chokladbitarna i bitar och rör om tills det smält. Rör i smöret.
- 1 dl vispgrädde
- 200 g schweizernötchoklad
- 2 tsk smör
-
Bred ut tryffeln på kakan och ställ den i kylen så den stelnar.
-
Servera schweizernöttårtan med vispad grädde.
- ca 4-5 dl vispgrädde
Hållbarhet och förvaring:
| Efterrätter | Tårtor & bakelser |