
⭐ webmaster
Utrustning:
Smält smöret, tag bort kastrullen från värmen när drygt hälften av smöret smält och rör om tills allt smör har smält.
Hacka nötterna grovt. Använd en vass kniv.
Smörj en rund form ca 20 cm i diameter och beströ den med ströbröd.
Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker, kakao och salt. Vispa till en jämn smet, använd gärna elvispen (ca 30 sekunder).
Tillsätt vetemjölet.
Vispa försiktigt snabbt ihop till en jämn smet på lägsta hastigheten med elvispen eller med en sked.
(Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det eller väga det. Om du gräver i påsen med decilitermått packas mjölet och det blir för mycket vilket leder till en torrare kaka.)
Häll smeten i formen och bred ut den. Strö över de hackade nötterna.
Grädda i 175°C i ca 15 minuter i mitten av ugnen.
(Tiden i ugnen är avgörande för kladdigheten. För en kladdigare kladdkaka grädda kortare tid. Tänk även på att om du tar en större form så blir tiden i ugnen kortare.)
Låt nötkladdkakan svalna. Ställ den i kylskåp i minst en timme.
Flytta om du vill över kladdkakan till ett serveringsfat.
Servera med vispad grädde.
Serveringstips:
Servera med vispad grädde eller vaniljglass. Hallon är också gott till.
Tips:
Vill man ha en kladdigare kladdkaka tar man kortare tid i ugnen. Tänk också på att om du tar en mindre form så blir gräddningstiden något längre och tar du en större form blir gräddningstiden något kortare. Sedan är det förstås en smaksak hur kladdig man vill ha sin kladdkaka.
Planeringstips:
Gör gärna kladdkaka långt i förväg och frys in.
Hållbarhet och förvaring:
Kladdkakan kan förvaras i rumstemperatur några dagar om det mot förmodan skulle bli något över. Den håller sig minst 2 veckor i kylskåp. Den går även att frysa och håller sig minst 3 månader då.