Nötkladdkaka

Recept på nötkladdkaka - en mycket god kladdkaka som blir extra god med nötter. De hackade nötterna blir som rostade ovanpå. Servera med vispad grädde eller glass. Jättegott till fika eller efterrätt.
Nötkladdkaka
En bit nötkladdkaka serverad med vispad grädde.
Timglas Tid: 45 minuter varav 20 min i ugnen
Portioner 8-10 bitar
Näringsvärde Näringsvärde per portion, beräknat på 10 portioner : 436 kcal

Ingredienser:

Servering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Smält smöret, tag bort kastrullen från värmen när drygt hälften av smöret smält och rör om tills allt smör har smält.

    smält smör
    Smält smör.
  2. Hacka nötterna grovt. Använd en vass kniv.

    hackade nötter
    Hackade nötter.
  3. Smörj en rund form ca 20 cm i diameter och beströ den med ströbröd.

    smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  4. Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker, kakao och salt. Vispa till en jämn smet, använd gärna elvispen (ca 30 sekunder).

    ägg, socker, kakao och salt tillsatt
    Ägg, socker, kakao och salt tillsatt.
    smeten ihopvispad
    Smeten ihopvispad.
  5. Tillsätt vetemjölet.

    Vispa försiktigt snabbt ihop till en jämn smet på lägsta hastigheten med elvispen eller med en sked.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det eller väga det. Om du gräver i påsen med decilitermått packas mjölet och det blir för mycket vilket leder till en torrare kaka.)

    vetemjöl tillsatt
    Vetemjöl tillsatt.
    kladdkakesmeten blandad
    Kladdkakesmeten blandad.
  6. Häll smeten i formen och bred ut den. Strö över de hackade nötterna.

    smeten i formen
    Smeten i formen.
    nötter överströdda
    Nötter överströdda.
  7. Grädda i 175°C i ca 15 minuter i mitten av ugnen.

    (Tiden i ugnen är avgörande för kladdigheten. För en kladdigare kladdkaka grädda kortare tid. Tänk även på att om du tar en större form så blir tiden i ugnen kortare.)

    färdiggräddad nötkladdkaka
    Färdiggräddad nötkladdkaka.
  8. Låt nötkladdkakan svalna. Ställ den i kylskåp i minst en timme.

    Flytta om du vill över kladdkakan till ett serveringsfat.

    Servera med vispad grädde.

    nötkladdkakan serveras
    Nötkladdkakan serveras.
    en bit nötkladdkaka med vispad grädde
    En bit nötkladdkaka med vispad grädde.

servera Serveringstips:

Servera med vispad grädde eller vaniljglass. Hallon är också gott till.

glödlampa Tips:

Vill man ha en kladdigare kladdkaka tar man kortare tid i ugnen. Tänk också på att om du tar en mindre form så blir gräddningstiden något längre och tar du en större form blir gräddningstiden något kortare. Sedan är det förstås en smaksak hur kladdig man vill ha sin kladdkaka.

planera Planeringstips:

Gör gärna kladdkaka långt i förväg och frys in.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Kladdkakan kan förvaras i rumstemperatur några dagar om det mot förmodan skulle bli något över. Den håller sig minst 2 veckor i kylskåp. Den går även att frysa och håller sig minst 3 månader då.

Kommentarer till Nötkladdkaka

Kontrollord:  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
besökare Svar till Fatima penna Skrivet av Susanne
Nej det har jag inte gjort. Man smälter smöret och sedan tillsätter man de övriga ingredienserna till kastrullen med det smälta smöret. Oerhört smidigt! 😊
penna Skrivet av Fatima
Hej!
Är det bara jag som märker att du har glömt tillsätta smält smör i nötkladdkaka.
Mvh
penna Skrivet av resin
kakan var god och det blev som jag ville
penna Skrivet av tuva
bra och enkelt recept, den blev jätte god! :-)
penna Skrivet av susanne$
en gö go kaka..tog även mandelflan på.. Kram
besökare Svar till Abir penna Skrivet av Susanne
Kanske tog du en större form? Större form betyder att kakan gräddas fortare och därmed behövs kortare tid. Att den blev hård i kanten betyder att den gräddats för lång tid så prova att grädda den kortare tid nästa gång.
penna Skrivet av Abir
Jag gjorde exakt som det står men kakan blev hård på kanterna varför.? Annars vår den god men fick äta i mitten av kakan tråkigt.
besökare Svar till mohammed penna Skrivet av Susanne
Ja du får följa receptet. Dessutom blir det mycket godare med smör! Ett tips till alla är alltid köpa smör istället för margarin. Både godare och hälsosammare!
penna Skrivet av mohammed
hej den var jette äklig borde jag säga blää ska aldrig göra den mer la nog för mycket margarin typ 500g margarin !!
penna Skrivet av kalle
jätte god femte gången under veckan, super recept

Läs alla 34 kommentarer

Se även dessa recept

| Efterrätter | Muffins & Mjuka Kakor |