| Efterrätter | Muffins & Mjuka Kakor |

Kladdkaka med nötter

Recept på en mycket god kladdkaka som blir extra god med nötter. De hackade nötterna blir som rostade ovanpå. Servera med vispad grädde eller glass. Jättegott till fika eller efterrätt.
Kladdkaka med nötter
Kladdkaka med nötter - en god variant på vanlig kladdkaka.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 45 minuter varav 20 min i ugnen
Portioner 6-8 bitar

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Smält smöret och låt det svalna.

  2. Hacka nötterna grovt. Använd en vass kniv.

  3. Vispa ägg och socker till en ljusgul pösig smet med elvisp.

  4. Tillsätt vaniljsocker och kakao. Vispa snabbt ihop till en jämn smet, använd gärna elvispen.

  5. Tillsätt vetemjölet. Häll på det smälta smöret.

    Vispa försiktigt snabbt ihop till en jämn smet på lägsta hastigheten med elvispen (ca 20 sekunder).

  6. Häll smeten i formen.  (Du kan om du vill smörja och bröa formen först men det behövs oftast inte. Jag smörjer aldrig och det brukar inte vara några problem alls.)

    Strö över de hackade nötterna.

  7. Grädda i 175°C i ca 20 minuter i mitten av ugnen.

  8. Låt kladdkakan svalna och servera med glass eller vispad grädde.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1.1 kladdkaka med nötter
1.1. Smält smöret.
instruktion steg 1.2 kladdkaka med nötter
1.2. Färdigsmält smör.
instruktion steg 2.1 kladdkaka med nötter
2.1. Hasselnötter.
instruktion steg 2.2 kladdkaka med nötter
2.2. Hackade hasselnötter.
instruktion steg 3.1 kladdkaka med nötter
3.1. Ägg och strösocker.
instruktion steg 3.2 kladdkaka med nötter
3.2. Ljusgul, pösig smet.
instruktion steg 4.1 kladdkaka med nötter
4.1. Tillsätt vaniljsocker och kakao.
instruktion steg 4.2 kladdkaka med nötter
4.2. Blanda.
instruktion steg 5.1 kladdkaka med nötter
5.1. Tillsätt vetemjöl och smält smör.
instruktion steg 5.2 kladdkaka med nötter
5.2. Blanda.
instruktion steg 6.1 kladdkaka med nötter
6.1. Hälls smeten i formen.
instruktion steg 6.2 kladdkaka med nötter
6.2. Strö över nötterna.
instruktion steg 7 kladdkaka med nötter
7. Grädda i ugnen.
instruktion steg 8.1 kladdkaka med nötter
8.1. Låt kladdkakan svalna.
instruktion steg 8.2 kladdkaka med nötter
8.2. Servera kladdkakan.

servera Serveringstips:

Servera med vispad grädde eller vaniljglass. Hallon är också gott till.

glödlampa Tips:

Vill man ha en kladdigare kladdkaka tar man kortare tid i ugnen. Tänk också på att om du tar en mindre form så blir gräddningstiden något längre och tar du en större form blir gräddningstiden något kortare. Sedan är det förstås en smaksak hur kladdig man vill ha sin kladdkaka.

planera Planeringstips:

Gör gärna kladdkaka långt i förväg och frys in.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Kladdkakan kan förvaras i rumstemperatur några dagar om det mot förmodan skulle bli något över. Den håller sig minst 2 veckor i kylskåp. Den går även att frysa och håller sig minst 3 månader då.