| Efterrätter | Muffins & Mjuka Kakor |

Nötkladdkaka

Recept på nötkladdkaka - en mycket god kladdkaka som blir extra god med nötter. De hackade nötterna blir som rostade ovanpå. Servera med vispad grädde eller glass. Jättegott till fika eller efterrätt.
Nötkladdkaka
En bit nötkladdkaka serverad med vispad grädde.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 45 minuter varav 20 min i ugnen
Portioner 8-12 bitar

Ingredienser:

Servering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Smält smöret, tag bort kastrullen från värmen när drygt hälften av smöret smält och rör om tills allt smör har smält.

  2. Hacka nötterna grovt. Använd en vass kniv.

  3. Smörj en rund form ca 20 cm i diameter och beströ den med ströbröd.

  4. Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker, kakao och salt. Vispa till en jämn smet, använd gärna elvispen (ca 30 sekunder).

  5. Tillsätt vetemjölet.

    Vispa försiktigt snabbt ihop till en jämn smet på lägsta hastigheten med elvispen eller med en sked.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det eller väga det. Om du gräver i påsen med decilitermått packas mjölet och det blir för mycket vilket leder till en torrare kaka.)

  6. Häll smeten i formen och bred ut den. Strö över de hackade nötterna.

  7. Grädda i 175°C i ca 15 minuter i mitten av ugnen.

    (Tiden i ugnen är avgörande för kladdigheten. För en kladdigare kladdkaka grädda kortare tid. Tänk även på att om du tar en större form så blir tiden i ugnen kortare.)

  8. Låt nötkladdkakan svalna. Ställ den i kylskåp i minst en timme.

    Flytta om du vill över kladdkakan till ett serveringsfat.

    Servera med vispad grädde.

Beskrivande bilder

smält smör
1. Smält smör.
hackade nötter
2. Hackade nötter.
smord och bröad form
3. Smord och bröad form.
ägg, socker, kakao och salt tillsatt
4.1. Ägg, socker, kakao och salt tillsatt.
smeten ihopvispad
4.2. Smeten ihopvispad.
vetemjöl tillsatt
5.1. Vetemjöl tillsatt.
kladdkakesmeten blandad
5.2. Kladdkakesmeten blandad.
smeten i formen
6.1. Smeten i formen.
nötter överströdda
6.2. Nötter överströdda.
färdiggräddad nötkladdkaka
7. Färdiggräddad nötkladdkaka.
nötkladdkakan serveras
8.1. Nötkladdkakan serveras.
en bit nötkladdkaka med vispad grädde
8.2. En bit nötkladdkaka med vispad grädde.

servera Serveringstips:

Servera med vispad grädde eller vaniljglass. Hallon är också gott till.

glödlampa Tips:

Vill man ha en kladdigare kladdkaka tar man kortare tid i ugnen. Tänk också på att om du tar en mindre form så blir gräddningstiden något längre och tar du en större form blir gräddningstiden något kortare. Sedan är det förstås en smaksak hur kladdig man vill ha sin kladdkaka.

planera Planeringstips:

Gör gärna kladdkaka långt i förväg och frys in.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Kladdkakan kan förvaras i rumstemperatur några dagar om det mot förmodan skulle bli något över. Den håller sig minst 2 veckor i kylskåp. Den går även att frysa och håller sig minst 3 månader då.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
   kommentar  Skrivet av  resin  
kakan var god och det blev som jag ville
   kommentar  Skrivet av  tuva  
bra och enkelt recept, den blev jätte god! :-)
   kommentar  Skrivet av  susanne$  
en gö go kaka..tog även mandelflan på.. Kram
 svar  Svar till  Abir    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Kanske tog du en större form? Större form betyder att kakan gräddas fortare och därmed behövs kortare tid. Att den blev hård i kanten betyder att den gräddats för lång tid så prova att grädda den kortare tid nästa gång.
   kommentar  Skrivet av  Abir  
Jag gjorde exakt som det står men kakan blev hård på kanterna varför.? Annars vår den god men fick äta i mitten av kakan tråkigt.

Skriv och läs alla 32 kommentarer