Citronrutor

Baka dessa goda sötsyrliga citronrutor när du vill bjuda dina gäster på något riktigt gott. De består av en mördegsbotten med citronkräm ovanpå. I USA kallas dessa godingar lemon bars.
citronrutor
Timglas Tid: ca 3 timmar varav 1 timmes jobb
Portioner 30 kakor

Ingredienser:

Mördeg:

Citronkräm:

Servering:

Utrustning:

utskrift Skriv ut   länk Kopiera länk   e-posta länk Mejla

Gör så här:

    Mördeg:

  1. Mät upp smöret och skär i mindre bitar. Låt ligga framme i rumstemperatur så det blir mjukt.

    citronrutor steg 1: smör i bitar
    Smör i bitar.
  2. Ta fram en ugnsform ca 25x30 cm eller motsvarande yta och lägg i ett bakplåtspapper.

    citronrutor steg 2: ugnsform med bakplåtspapper
    Ugnsform med bakplåtspapper.
  3. Mät upp vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och salt i en bunke. Blanda.

    (Mät upp vetemjölet genom att hälla upp det eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då tar man automatiskt alldeles för mycket eftersom mjölet packas.)

    citronrutor steg 3: vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och salt
    Vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och salt.
    citronrutor steg 3: blandade torra ingredienser
    Blandade torra ingredienser.
  4. Tillsätt smöret skuret i bitar. Blanda till en deg. Det går snabbast och enklast med elvisp med vispar eller köksmaskin med mördegsvisp.

    (Degen kan vara svår att få ihop om smöret inte är rumsvarmt eller om du tagit för mycket mjöl. Har man tagit för mycket mjöl så tillsätt mer rumsvarmt smör eller vatten.)

    citronrutor steg 4: tillsatt smör
    Tillsatt smör.
    citronrutor steg 4: mördegen
    Mördegen.
  5. Tryck ut degen i ett jämnt lager på bakplåtspappret i formen.

    citronrutor steg 5: mördegen i formen
    Mördegen i formen.
  6. Grädda i 175°C i mitten av ugnen. Mördegen ska få aningens lite färg. Förbered under tiden citronkrämen till fyllningen.

    citronrutor steg 6: gräddad mördegsbotten
    Gräddad mördegsbotten.
  7. Citronkräm:

  8. Tvätta citronerna. Jag brukar använda diskmedel och vatten. Torka av dem. Riv av det yttersta gula skalet med ett rivjärn.

    (Undvik att riva det vita innanför det gula skalet eftersom det ger en besk smak.)

    citronrutor steg 7: rivet citronskal
    Rivet citronskal.
  9. Skär citronerna i halvor och pressa ur saften i en citruspress.

    citronrutor steg 8: pressar citronsaft
    Pressar citronsaft.
  10. Mät upp ägg, strösocker, vetemjöl och vaniljsocker en bunke. Tillsätt rivet citronskal och pressad citronsaft.

    citronrutor steg 9: ingredienser till citronkrämen
    Ingredienser till citronkrämen.
    citronrutor steg 9: tillsatt citronsaft och rivet citronskal
    Tillsatt citronsaft och rivet citronskal.
  11. Blanda försiktigt ihop citronkrämen till en jämn blandning. (Det blir en rinnande blandning som blir en fast kräm först efter att den gräddats.)

    (Jag använder elvisp på lägsta hastighet och kör inte längre tid än att det är blandat.)

    citronrutor steg 10: citronkrämen blandad
    Citronkrämen blandad.
  12. Häll citronkrämen ovanpå den gräddade mördegen.

    (Det spelar ingen roll om mördegen kommer direkt från ugnen eller om den stått och svalnat en liten stund.)

    citronrutor steg 11: citronkrämen på mördegsbotten
    Citronkrämen på mördegsbotten.
  13. Grädda i 175°C i mitten av ugnen ca 15-20 minuter tills citronkrämen stelnat ovanpå.

    citronrutor steg 12: gräddade citronrutor
    Gräddade citronrutor.
  14. Låt kakan svalna och stelna i kylskåp ca 2 timmar. Skär i rutor med en vass kniv.

    citronrutor steg 13: citronkakan skuren i rutor
    Citronkakan skuren i rutor.
  15. Sikta över florsocker vid servering. Passar även utmärkt att servera som en dessert med vispad grädde till.

    citronrutor steg 14: citronruta med vispad grädde
    Citronruta med vispad grädde.

Näringsvärde Näringsvärden

Näringsvärde per kaka (49 g): 153 kalorier, 21 g kolhydrater, 7 g fett, 2 g protein, 1 g fibrer

servera Serveringstips

Gott att servera som dessert med vispad grädde eller vaniljglass till.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring

Förvara i kylskåp där de håller sig minst 2 veckor eller frys in kakorna och då håller de sig minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest