webmaster
Mät upp smöret. Smält smöret på svag värme. När drygt hälften av smöret smält, ta bort det från värmen och låt resten smälta av den redan befintliga värmen.
Smörj en sockerkaksform med smör och beströ den med ströbröd.
(Jag använder en liten slickepott för att breda ut smöret, då går det snabbt och enkelt.)
Knäck äggen i en bunke och tillsätt strösocker. Vispa till en nästan vit och pösig smet , använd elvisp med vispar.
Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, pressad citron och citronarom. Vispa med elvisp så det blir blandat, ca 5 sekunder.
(Istället för färdigköpt pressad citron och citronarom kan man använda en citron. Tvätta först skalet och torka av så den inte är blöt. Riv det yttersta gula skalet på ett rivjärn. Dela sedan citronen på mitten och pressa ur saften. Använd allt skal men bara 2 msk av citronsaften till 1 sockerkaka. En del av det som blir över av citronsaften kan användas till glasyr om man vill ha det.)
Tillsätt vetemjöl, mjölk och det smälta smöret som ska ha svalnat. Vispa snabbt ihop till en jämn smet på lägsta hastighet med elvisp.
Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 35 minuter tills kakan har fått fin färg. Känn gärna med en provsticka som ska vara torr.
Låt kakan svalna i formen och stjälp sedan upp den.
Man kan sikta över florsocker vid serveringen eller göra en glasyr genom att blanda florsocker med citronsaft och hälla över.
Citronsockerkakan är som godast, saftigast och som minst smulig efter 1-2 dygn.