Baka en god mjuk sockerkaka med fin citronsmak. Allra bäst är citronsockerkakan efter 1-2 dygn för då kommer citronsmaken fram bättre och sockerkakan smular nästan inte alls. Vill man äta den nygräddad så är den lite mer smulig men det kan man stå ut med, några bitar måste man ju få provsmaka åtminstone.
Citronsockerkaka är en sockerkaka smaksatt med citron.
175 °C i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
Mät upp smöret. Smält smöret på svag värme. När drygt hälften av smöret smält, ta bort det från värmen och låt resten smälta av den redan befintliga värmen.
Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, pressad citron och citronarom. Vispa med elvisp så det blir blandat, ca 5 sekunder.
(Istället för färdigköpt pressad citron och citronarom kan man använda en citron. Tvätta först skalet och torka av så den inte är blöt. Riv det yttersta gula skalet på ett rivjärn. Dela sedan citronen på mitten och pressa ur saften. Använd allt skal men bara 2 msk av citronsaften till 1 sockerkaka. En del av det som blir över av citronsaften kan användas till glasyr om man vill ha det.)
Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 35 minuter tills kakan har fått fin färg. Känn gärna med en provsticka som ska vara torr.
Smeten i formen.Färdiggräddad citronsockerkaka.
Låt kakan svalna i formen och stjälp sedan upp den.
Man kan sikta över florsocker vid serveringen eller göra en glasyr genom att blanda florsocker med citronsaft och hälla över.
Citronsockerkakan är som godast, saftigast och som minst smulig efter 1-2 dygn.
Om en sockerkaka inte reser sig i ugnen så brukar det bero på något av följande: 1. Att man vispar smeten för länge efter man tillsatt vetemjöl. 2. Att man inte vispat ägg och socker tillräckligt. 3. Att man inte är tillräckligt snabb in i ugnen efter att man tillsatt bakpulver, särskilt om smöret inte har svalnat tillräckligt innan man tillsätter det eftersom värme och vätska sätter igång bakpulvrets effekt och det vill man inte ska ske innan kakan är i ugnen, några minuter gör inget men det är bra om man snabbar på så det inte blir mer än så för att få perfekt resultat. 4. Se också till att ugnen är varm på rätt temperatur när du stoppar in sockerkakan i ugnen. Hoppas dessa tips hjälper dig och de gäller alla sockerkakor generellt. 😊