webmaster
Mät upp smöret. Smält smöret på svag värme. När drygt hälften av smöret smält, ta bort det från värmen och låt resten smälta av den redan befintliga värmen.
Smörj en sockerkaksform med smör och beströ den med kokosflingor.
(Jag använder en liten slickepott för att breda ut smöret, då går det snabbt och enkelt.)
Ta fram en bunke. Knäck äggen och häll i dem och tillsätt strösocker. Vispa med elvisp med vispar till en nästan vit och pösig smet.
Tillsätt bakpulver och vaniljsocker. Vispa med elvisp så det blir blandat.
Tillsätt kokosflingor, vetemjöl, mjölk och det smälta smöret som ska ha svalnat av. Vispa snabbt ihop till en jämn smet med elvisp på lägsta hastighet.
(När man mäter upp mjölet, väg det eller häll upp det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket.)
Häll smeten i sockerkaksformen. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 40 minuter till sockerkakan fått fin färg. Testa gärna med en provsticka som ska vara torr.
Låt kakan svalna en stund i formen och stjälp sedan upp den och lägg formen över och låt den svalna helt.
Kokossockerkakan är lite smulig när den är nygräddad. Men den smular nästan inte alls om man väntar 1 dygn och då kommer också smakerna fram bättre.
Om man vill kan man sikta över florsocker vid serveringen eller göra en glasyr med florsocker, lite vatten och strö över kokosflingor.