Baka en mjuk och saftig sockerkaka med kokosflingor. Kokossockerkakan är som bäst efter 1-2 dygn för då blir den både saftigare och godare - smakerna kommer fram bättre. Dessutom blir kakan mycket mindre smulig. Så det är ganska stor skillnad om man nu kan vänta så länge. Sockerkakan är mer smulig när den är nygräddad, men det kan man stå ut med, alla gäster jag bjudit på nybakad kokossockerkaka har blivit nöjda de också.
175 °C i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
Mät upp smöret. Smält smöret på svag värme. När drygt hälften av smöret smält, ta bort det från värmen och låt resten smälta av den redan befintliga värmen.
Bakpulver och vaniljsocker tillsatt.Smeten blandad.
Tillsätt kokosflingor, vetemjöl, mjölk och det smälta smöret som ska ha svalnat av. Vispa snabbt ihop till en jämn smet med elvisp på lägsta hastighet.
(När man mäter upp mjölet, väg det eller häll upp det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket.)
Kokosflingor, vetemjöl, mjölk och smält smör tillsatt.Smeten är klar.
Häll smeten i sockerkaksformen. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 40 minuter till sockerkakan fått fin färg. Testa gärna med en provsticka som ska vara torr.
Smeten i formen.Färdiggräddad kokossockerkaka.
Låt kakan svalna en stund i formen och stjälp sedan upp den och lägg formen över och låt den svalna helt.
Kokossockerkakan är lite smulig när den är nygräddad. Men den smular nästan inte alls om man väntar 1 dygn och då kommer också smakerna fram bättre.
Om man vill kan man sikta över florsocker vid serveringen eller göra en glasyr med florsocker, lite vatten och strö över kokosflingor.