Aioli

Den här goda aiolin är otroligt enkel att göra med en mixerstav. Den görs dessutom på ett helt ägg så man slipper att det blir äggvitor över. Aioli är en krämig, len och fin sås, det är en majonnäs smaksatt med vitlök.
aioli
God hemgjord, krämig och len aioli.
Tid: 5 minuter
ca 2,5 dl

Ingredienser:

Laktosfritt
Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Mät upp ägg, pressad limesaft, salt, vitpeppar, dijonsenap, matolja i en smal och avlång bunke (brukar följa med handmixern). Pressa vitlöksklyftorna och tillsätt dem också.

    Låt gärna detta stå framme en stund i rumstemperatur, gärna 30 minuter eller mer så att temperaturen på de olika livsmedlen utjämnas. Det är viktigt att ägg och matolja har ungefär samma temperatur för att inte aiolin ska skära sig.

    (Det går även med annan olja än matolja. Tänk dock på att välja en god olja med neutral smak. Undvik olivolja som kan ge en besk smak.)

    alla ingredienser
    Alla ingredienser.
  2. Sätt ner mixerstaven i botten och kör mixern på högsta effekt. Höj sakta. Det tar ca 5-10 sekunder totalt.

    Aiolin är nu klar att servera!

    mixerstaven i botten
    Mixerstaven i botten.
    aiolin är klar
    Aiolin är klar.

Näringsvärden

Näringsvärde för hela mängden (271 g): 1750 kalorier, 5 g kolhydrater, 192 g fett, 8 g protein, 0 g fibrer

Serveringstips

Servera gärna till fisk.

Tips & tricks

  • Det är viktigt att alla ingredienser har samma temperatur för att inte aiolin ska skära sig.
  • Om aiolin skär sig så kan man rädda den genom att lägga en äggula i en annan skål och sedan tillsätta den skurna aiolin matskedsvis under vispning.
  • Om du inte har någon stavmixer. Ta då 2 äggulor istället för 1 ägg. Mät upp alla ingredienser utom oljan i en skål. Tillsätt oljan droppvis och vispa kraftigt. (Det går även att använda vanlig mixer till detta.)

LCHF Tips

Aioli har mycket lågt GI.

Tips för att undvika tillsatser

Köp dijonsenap utan tillsatser så blir din aioli helt utan tillsatser.

Hållbarhet och förvaring

Överbliven aioli kan förvaras i kylskåp där den håller sig minst 1 månad.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Sven-Arne Björk
Ett perfekt sätt att fixa en aioli
Svar till Maria Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om det! :)
Skrivet av Maria
Kanonbra recept! riktigt god :)
Svar till Michael Skrivet av Susanne
Vad roligt att du gillar det! 😊 Tack för att du skrev! 🌸
Skrivet av Michael
Bästa receptet hittills 👍😄😊🥰
( blande i en tsk vitvinsvinäger oxå )

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest