Aioli

Den här goda aiolin är otroligt enkel att göra med en mixerstav. Den görs dessutom på ett helt ägg så man slipper att det blir äggvitor över. Aioli är en krämig, len och fin sås, det är en majonnäs smaksatt med vitlök.
aioli
God hemgjord, krämig och len aioli.
Timglas Tid: 5 minuter
Portioner ca 2,5 dl

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Mät upp ägg, pressad limesaft, salt, vitpeppar, dijonsenap, matolja i en smal och avlång bunke (brukar följa med handmixern). Pressa vitlöksklyftorna och tillsätt dem också.

    Låt gärna detta stå framme en stund i rumstemperatur, gärna 30 minuter eller mer så att temperaturen på de olika livsmedlen utjämnas. Det är viktigt att ägg och matolja har ungefär samma temperatur för att inte aiolin ska skära sig.

    (Det går även med annan olja än matolja. Tänk dock på att välja en god olja med neutral smak. Undvik olivolja som kan ge en besk smak.)

    alla ingredienser
    Alla ingredienser.
  2. Sätt ner mixerstaven i botten och kör mixern på högsta effekt. Höj sakta. Det tar ca 5-10 sekunder totalt.

    Aiolin är nu klar att servera!

    mixerstaven i botten
    Mixerstaven i botten.
    aiolin är klar
    Aiolin är klar.

servera Serveringstips:

Servera gärna till fisk.

glödlampa Tips:

  • Det är viktigt att alla ingredienser har samma temperatur för att inte aiolin ska skära sig.
  • Om aiolin skär sig så kan man rädda den genom att lägga en äggula i en annan skål och sedan tillsätta den skurna aiolin matskedsvis under vispning.
  • Om du inte har någon stavmixer. Ta då 2 äggulor istället för 1 ägg. Mät upp alla ingredienser utom oljan i en skål. Tillsätt oljan droppvis och vispa kraftigt. (Det går även att använda vanlig mixer till detta.)

LCHF LCHF Tips:

Aioli har mycket lågt GI.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Köp dijonsenap och vitvinsvinäger utan tillsatser så blir din aioli helt utan tillsatser.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Överbliven aioli kan förvaras i kylskåp där den håller sig minst 1 månad.

Kommentarer till Aioli

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Lars
God smak men väldigt lös i konsistensen
penna Skrivet av David
Simple, good, from now on, its the only aioli I will ever make
penna Skrivet av Låtta Stexå
Till och med jag lyckades att göra Aioli minsann!!
Ett superbra recept! Tack :-)

Läs alla 4 kommentarer

Se även dessa recept

| Kalla såser | LCHF | Tillbehör |