
Aioli
💬 23 kommentarer



Ingredienser:
- 1 st ägg
- 2 tsk pressad lime
- 1,5 krm salt
- 1 krm vitpeppar
- 1 tsk dijonsenap
- 2 dl (170 g) matolja
- 2 klyftor vitlök



Utrustning:
Gör så här:
-
Mät upp ägg, pressad limesaft, salt, vitpeppar, dijonsenap, matolja i en smal och avlång bunke (brukar följa med handmixern). Pressa vitlöksklyftorna och tillsätt dem också.
Låt gärna detta stå framme en stund i rumstemperatur, gärna 30 minuter eller mer så att temperaturen på de olika livsmedlen utjämnas. Det är viktigt att ägg och matolja har ungefär samma temperatur för att inte aiolin ska skära sig.
(Det går även med annan olja än matolja. Tänk dock på att välja en god olja med neutral smak. Undvik olivolja som kan ge en besk smak.)
- 1 st ägg
- 2 tsk pressad lime
- 1,5 krm salt
- 1 krm vitpeppar
- 1 tsk dijonsenap
- 2 dl (170 g) matolja
- 2 klyftor vitlök
Alla ingredienser. -
Sätt ner mixerstaven i botten och kör mixern på högsta effekt. Höj sakta. Det tar ca 5-10 sekunder totalt.
Aiolin är nu klar att servera!
Mixerstaven i botten. Aiolin är klar.
Serveringstips:
Tips & tricks:
- Det är viktigt att alla ingredienser har samma temperatur för att inte aiolin ska skära sig.
- Om aiolin skär sig så kan man rädda den genom att lägga en äggula i en annan skål och sedan tillsätta den skurna aiolin matskedsvis under vispning.
- Om du inte har någon stavmixer. Ta då 2 äggulor istället för 1 ägg. Mät upp alla ingredienser utom oljan i en skål. Tillsätt oljan droppvis och vispa kraftigt. (Det går även att använda vanlig mixer till detta.)
LCHF Tips:
Tips för att undvika tillsatser:
Hållbarhet och förvaring:
| Kalla såser | Kräftskiva | LCHF | Tillbehör |


⭐ webmaster


⭐ webmaster

( blande i en tsk vitvinsvinäger oxå )