Gör din egen supergoda och tillsatsfria hemgjorda majonnäs på 5 minuter utan att det blir några äggvitor över! Du behöver en stavmixer med tillhörande skål med höga kanter. Världens enklaste och snabbaste hemlagade majonnäs.
Egen hemgjord majonnäs. Mycket god och enkel att göra med detta recept och man slipper dessutom överblivna äggvitor.
Mät upp alla ingredienser i den höga skålen som hör till mixerstaven.
Om inte alla ingredienser har samma temperatur, låt mixerskålen med de uppmätta ingredienserna stå framme i rumstemperatur ca 30-60 minuter så temperaturerna jämnar ut sig. Annars är risken stor att majonnäsen skär sig.
Stoppa ner stavmixern längst ner i botten och kör på högsta effekt, höj sakta stavmixern upp mot ytan under ca 5-15 sekunder så att krämig majonnäs bildas under stavmixern. När man är klar ska hela blandningen bestå av krämig majonnäs, fortsätt annars mixa.
Näringsvärde för hela mängden (263 g): 1733 kcal, 2 g kolhydrater, 192 g fett, 7 g protein, 0 g fibrer
Tips & tricks
Det är viktigt att alla ingredienser har samma temperatur för att inte majonnäsen ska skära sig.
Om majonnäsen skär sig p.g.a. temperaturskillnader, testa ställ in i kylen minst 3 timmar så att allt blivit ordentligt kylskåpskallt och mixa igen.
Ett annat räddningstips om majonnäsen skär sig är att lägga en äggula i en annan skål och sedan tillsätta den skurna majonnäsen matskedsvis under vispning. Tänk dock på att om du tar äggulan direkt från kylen så är den kylskåpskall och det är kanske inte dina övriga ingredienser och då kan det skära sig igen.
Använd en olja med neutral smak, undvik olivolja och kallpressad rapsolja.
Om du inte har någon stavmixer. Ta då 2 äggulor istället för 1 ägg. Mät upp alla ingredienser utom oljan i en skål. Tillsätt oljan droppvis och vispa kraftigt. (Det går även att använda vanlig mixer till detta.)
LCHF Tips
Majonnäs har mycket lågt GI.
Tips för att undvika tillsatser
Köp dijonsenap och vitvinsvinäger utan tillsatser så blir din majonnäs helt utan tillsatser.
Hej, jag har gjort detta receptet flera gånger, kanske 6-7 gånger, första gången blev det perfekt och jag var så glad att jag hittat ett bra recept för majonäs.
Men resten av gångerna har det fullständigt misslyckats, det blir en rinnig sörja och inte alls krämigt som det blev första gången.
Jag använder en glasburk och vispar i den med mixern, har även provat vanlig elvisp men samma rinniga resultat.
Det är så tråkigt att hälla ut det varje gång, så onödigt, men jag vill inte ha rinnig majonäs. Har även provat att låta burken med färdiga majonäsen vara i kylen men det hjälper inte. Jag har vispat längre, det hjälper inte, jag har haft alla ingredienser i samma temperatur, både kall och i rumstemperatur, det hjälper inte.
Jag gör enligt receptet till punkt och pricka. Vad gör jag för fel?
webmaster
Svar till
Christian
️ Skrivet av Susanne
Vad roligt att du är så nöjd med receptet! Låter gott med olika örter! Tack för att du skrev! 😊
️ Skrivet av Christian
Följt det här receptet ett dussintal gånger nu och är mer än nöjd. Brukar ha i aningens färska örter ibland.
webmaster
Svar till
Per
️ Skrivet av Susanne
Tack för superbra tips!! Alltid bra när man kan rädda upp det! 👍 Jag ska skriva in det i receptet! 👍
️ Skrivet av Per
Har inte luslläst varenda kommentar (det var många!) Men! Jag slarvade med temperaturen och fick en sås. Ville inte slänga så ställde in burken i kylen tills vidare. Dan efter ser jag att såsen skiktat sig lite. Jag tar burken ur kylen och testar att mixa igen. Majonäs uppstod!!
Kankse ett bra tips då: att ställa burken i kylen en stund om man slarvat med tempen så kanske det går bra ändå.
webmaster
Svar till
Emeli
️ Skrivet av Susanne
Tråkigt, ibland tar det längre tid än man tror att uppnå samma temperatur på allt. När du försökte rädda den, tog du en äggula från kylen så är ju även den kylskåpskall och det var kanske inte dina övriga ingredienser?
️ Skrivet av Emeli
Skar sig tyvärr. Även räddningen skar sig, trots samma temperatur på allt!
️ Skrivet av Tomas Terje
Jättebra recept som är bra som det är men som går att smaksätta efter behag. 10 sekunders mixning så blev konsistensen perfekt! Ingen mer fabriksmajonäs.
️ Skrivet av Mats
Superenkelt och bra recept.
Jag köper aldrig färdig majonnäs sedan jag började med detta för flera flera år sedan. Även utmärkt som bas för aioli och hamburgerdressing etc. Särkilt god och nyttig med varmpressad rapsolja!
️ Skrivet av Therese
Jag skulle rekommendera att byta ut 0,5 dl till kallpressad rapsolja. Jag tycker det ger nötig god smak.
webmaster
Svar till
Anna
️ Skrivet av Susanne
Problemet med kallpressad rapsolja är att den har en besk smak som gör att majonnäsen också får en besk smak, samma sak med kallpressad olivolja. Jag har provat det men det blev tyvärr inte gott. Men kan du hitta en kallpressad olja som inte har någon smak så kan du givetvis använda den. Varmpressade vegetabiliska oljor är mindre hälsosamma än kallpressade men de är inte hälsofarliga. Däremot försvinner ju en del av det som är nyttigt när man hettar upp fröna till ca 90°C vid tillverkningen. Jag tror dock du förväxlar detta med när man hettar upp vegetabiliska oljor i ugn, fritös, stekpanna till mycket högre temperaturer. Då kan cancerogena ämnen bildas, men det gör det även för kallpressade oljor. Därför är det bättre att använda smör i större utsträckning vid upphettning eftersom smör tål värme mycket bättre.
️ Skrivet av Anna
Upphettade vegetabiliska oljor är ju något av det mest hälsofarliga man kan äta. Varför kan man inte använda kallpressad rapsolja?
webmaster
Svar till
Ewa
️ Skrivet av Susanne
Ja det tror jag. Jag har haft min längre än så. Det som händer är mest att det börjar separera lite men det blir inte oätligt. Så länge den smakar bra och inte har möglat så kan du äta den.
️ Skrivet av Ewa
Hej, jag har gjort egen majonnäs på det här sättet men utan kryddor eller tillsatser Den är helt neutral håller den fortfarande en månad i kylen. Tacksam för svar
️ Skrivet av Maud Andersson
Väldigt lätt att göra. Bara välja styrkan på majjon. Superbra! Och jättebra recept. Tack 🙏 Med vänlig hälsning Maud
webmaster
Svar till
MartinB
️ Skrivet av Susanne
Tack för bra tips!
️ Skrivet av MartinB
Jag har gjort detta flera gånger och brukar ha i vitlök o koriander. Det blir helt underbart gott!
webmaster
Svar till
PB
️ Skrivet av Susanne
Vad roligt att du tyckte om receptet och tack för dina tips!
️ Skrivet av PB
Vad enkelt!, smakar bättre än köpt majonnäs och dessutom inget socker, konserveringsmedel eller andra tillsatser förutom senapen som innehåller konserveringsmedel. Lägger man till en äggula blir det lite med sting men det är en smaksak, man kan laborera lite. Det blir, billigare, nyttigare och mer miljövänligt. Köper nog inte någon färdig majonnäs nu, den sista tuben är köpt. För vitlöksälskare så funkar det med att mixa ner vitlök (vitlöksmajonnäs).
webmaster
Svar till
Per Fagerli
️ Skrivet av Susanne
Du får givetvis ha din egen åsikt. Men om rapsolja inte hade varit mänsklig föda eller giftigt hade det knappast fått säljas eller användas som ingrediens i mängder av halv- och helfabrikat.
️ Skrivet av Per Fagerli
Hur fan kan ni uppmana folk att använda rapsolja i ert recept? Vad jag vet så är det inte mänsklig föda, det är giftigt. Mvh Per Fagerli
webmaster
Svar till
Leif
️ Skrivet av Susanne
Vad bra att du hittade en variant som passade dig! Det låter som den smakar lite mer som remouladsås och det är ju gott.
️ Skrivet av Leif
Mycket enkel att göra och blev bra krämighet. Däremot tycker jag att den blev för blek i smaken så jag testade att lägga till en äggula, lite mer senap och salt. Då passade den min smak bättre.
️ Skrivet av Sisi
Väldigt gott och enkelt, efter detta kommer jag aldrig mer köpa majonnäs 🤩👍🏼
webmaster
Svar till
Malin
️ Skrivet av Susanne
Läs gärna instruktionerna i receptet en gång till. Ingredienserna måste ha samma temperatur och man ska använda den avlånga burken avsedd för stavmixer. Jag har gjort det här receptet massor med gånger så jag vågar lova att receptet är rätt. Läs gärna alla kommentarer också från andra som gjort receptet, det finns en del bra tips och kanske kan det ge någon ledtråd till vad som gick snett. Hoppas du vill prova igen och skriv gärna och berätta hur det gick.