Majonnäs - Recept

Gör din egen supergoda och tillsatsfria majonnäs på 5 minuter utan att det blir några äggvitor över! Du behöver en stavmixer med tillhörande skål med höga kanter.
majonnäs
Egen hemgjord majonnäs. Mycket god och enkel att göra med detta recept och man slipper dessutom överblivna äggvitor.
Timglas Tid: 5 minuter
Portioner ca 2.5 dl

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

  • mixer - handmixer med hög burk

Gör så här:

  1. Mät upp alla ingredienser i den höga skålen som hör till mixerstaven.

    Om inte alla ingredienser har samma temperatur, låt mixerskålen med de uppmätta ingredienserna stå framme i rumstemperatur ca 30-60 minuter så temperaturerna jämnar ut sig. Annars är risken stor att majonnäsen skär sig.

    alla ingredienser till majonnäs
    Alla ingredienser.
  2. Stoppa ner stavmixern längst ner i botten och kör på högsta effekt, höj sakta stavmixern upp mot ytan under ca 5-15 sekunder så att krämig majonnäs bildas under stavmixern. När man är klar ska hela blandningen bestå av krämig majonnäs, fortsätt annars mixa.

    Nu är majonnäsen klar!

    mixa majonnäs
    Mixa majonnäs.
    färdigmixad majonnäs
    Färdigmixad majonnäs.

glödlampa Tips:

  • Det är viktigt att alla ingredienser har samma temperatur för att inte majonnäsen ska skära sig.
  • Om majonnäsen skär sig så kan man rädda den genom att lägga en äggula i en annan skål och sedan tillsätta den skurna majonnäsen matskedsvis under vispning.
  • Använd en olja med neutral smak, undvik olivolja och kallpressad rapsolja.
  • Om du inte har någon stavmixer. Ta då 2 äggulor istället för 1 ägg. Mät upp alla ingredienser utom oljan i en skål. Tillsätt oljan droppvis och vispa kraftigt. (Det går även att använda vanlig mixer till detta.)

LCHF LCHF Tips:

Majonnäs har mycket lågt GI.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Köp dijonsenap och vitvinsvinäger utan tillsatser så blir din majonnäs helt utan tillsatser.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Minst 1 månad i kylskåp.

Se även dessa recept

| GI Recept | LCHF | Tillbehör |

Kommentarer till Majonnäs

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
💬 Svar till Richard ✏️ Skrivet av Susanne
Tack för bra tips!! Ah, herr Omar, bästa julkalendern jag sett var den med Ture Sventon. ;) Det som händer om du använder en kallpressad olja är att majonnäsen får smak från oljan som oftast är en besk smak som inte blir så god.
✏️ Skrivet av Richard
Toppen!
Enklare än att hålla på o separera ägg innan, blir utmärkt gott om man tillsätter med en tsk Sambal Olek. Enligt min ringa mening, som herr Omar sa.
Men en fråga - du skriver att det inte ska vara kallpressad rapsolja? Har tänkt vara lite obstinat o testa det men vad händer då?
💬 Svar till Magnus ✏️ Skrivet av Susanne
Vad bra! Tack för att du skrev!
✏️ Skrivet av Magnus
Följde råden och tänkte speciellt på detta med att alla ingredienser skulle ha samma temperatur. Allt gick perfekt! Tack för bra recept.
PS Märkte att då våran mixerstav har ett stänkskydd blev det ett litet undertryck som jag fick arbeta bort genom att lyfta mixerstaven för att få in lite luft. DS
💬 Svar till Pia ✏️ Skrivet av Susanne
Härligt! 😊