Majonnäs - Recept




Ingredienser:
- 1 st ägg
- 2 tsk vitvinsvinäger
- 2-3 krm salt
- 1 krm vitpeppar
- 1 tsk dijonsenap
- 2 dl (170 g) matolja (eller annan olja med neutral smak)
- eller 2 dl (170 g) rapsolja (ej kallpressad)



Utrustning:
- mixer - handmixer med hög burk
Gör så här:
-
Mät upp alla ingredienser i den höga skålen som hör till mixerstaven.
Om inte alla ingredienser har samma temperatur, låt mixerskålen med de uppmätta ingredienserna stå framme i rumstemperatur ca 30-60 minuter så temperaturerna jämnar ut sig. Annars är risken stor att majonnäsen skär sig.
- 1 st ägg
- 2 tsk vitvinsvinäger
- 2-3 krm salt
- 1 krm vitpeppar
- 1 tsk dijonsenap
- 2 dl (170 g) matolja (eller annan olja med neutral smak)
- eller 2 dl (170 g) rapsolja (ej kallpressad)
Alla ingredienser. -
Stoppa ner stavmixern längst ner i botten och kör på högsta effekt, höj sakta stavmixern upp mot ytan under ca 5-15 sekunder så att krämig majonnäs bildas under stavmixern. När man är klar ska hela blandningen bestå av krämig majonnäs, fortsätt annars mixa.
Nu är majonnäsen klar!
Mixa majonnäs. Färdigmixad majonnäs.
Tips:
- Det är viktigt att alla ingredienser har samma temperatur för att inte majonnäsen ska skära sig.
- Om majonnäsen skär sig så kan man rädda den genom att lägga en äggula i en annan skål och sedan tillsätta den skurna majonnäsen matskedsvis under vispning.
- Använd en olja med neutral smak, undvik olivolja och kallpressad rapsolja.
- Om du inte har någon stavmixer. Ta då 2 äggulor istället för 1 ägg. Mät upp alla ingredienser utom oljan i en skål. Tillsätt oljan droppvis och vispa kraftigt. (Det går även att använda vanlig mixer till detta.)
LCHF Tips:
Majonnäs har mycket lågt GI.
Tips för att undvika tillsatser:
Köp dijonsenap och vitvinsvinäger utan tillsatser så blir din majonnäs helt utan tillsatser.
Hållbarhet och förvaring:
Minst 1 månad i kylskåp.
,som det står. Sen kan man smaksätta hur man vill bara att prova. Tack för receptet