Recepten.se – Recept> GI> Majonnäs

Majonnäs - Recept

Gör din egen supergoda och tillsatsfria hemgjorda majonnäs på 5 minuter utan att det blir några äggvitor över! Du behöver en stavmixer med tillhörande skål med höga kanter. Världens enklaste och snabbaste hemlagade majonnäs.
majonnäs
Egen hemgjord majonnäs. Mycket god och enkel att göra med detta recept och man slipper dessutom överblivna äggvitor.
Skriv ut   Mejla
Tid: 5 minuter
Mängd: ca 2.5 dl

Ingredienser:

Laktosfritt
Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

  • mixer - handmixer med hög burk

Gör så här:

  1. Mät upp alla ingredienser i den höga skålen som hör till mixerstaven.

    Om inte alla ingredienser har samma temperatur, låt mixerskålen med de uppmätta ingredienserna stå framme i rumstemperatur ca 30-60 minuter så temperaturerna jämnar ut sig. Annars är risken stor att majonnäsen skär sig.

    alla ingredienser till majonnäs
    Alla ingredienser.
  2. Stoppa ner stavmixern längst ner i botten och kör på högsta effekt, höj sakta stavmixern upp mot ytan under ca 5-15 sekunder så att krämig majonnäs bildas under stavmixern. När man är klar ska hela blandningen bestå av krämig majonnäs, fortsätt annars mixa.

    Nu är majonnäsen klar!

    mixa majonnäs
    Mixa majonnäs.
    färdigmixad majonnäs
    Färdigmixad majonnäs.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde för hela mängden (263 g): 1733 kcal, 1 g kolhydrater, 192 g fett, 7 g protein, 0 g fibrer

Tips & tricks

  • Det är viktigt att alla ingredienser har samma temperatur för att inte majonnäsen ska skära sig.
  • Om majonnäsen skär sig så kan man rädda den genom att lägga en äggula i en annan skål och sedan tillsätta den skurna majonnäsen matskedsvis under vispning.
  • Använd en olja med neutral smak, undvik olivolja och kallpressad rapsolja.
  • Om du inte har någon stavmixer. Ta då 2 äggulor istället för 1 ägg. Mät upp alla ingredienser utom oljan i en skål. Tillsätt oljan droppvis och vispa kraftigt. (Det går även att använda vanlig mixer till detta.)

LCHF Tips

Majonnäs har mycket lågt GI.

Tips för att undvika tillsatser

Köp dijonsenap och vitvinsvinäger utan tillsatser så blir din majonnäs helt utan tillsatser.

Hållbarhet och förvaring

Minst 1 månad i kylskåp.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Svar till Anna Skrivet av Susanne
Problemet med kallpressad rapsolja är att den har en besk smak som gör att majonnäsen också får en besk smak, samma sak med kallpressad olivolja. Jag har provat det men det blev tyvärr inte gott. Men kan du hitta en kallpressad olja som inte har någon smak så kan du givetvis använda den. Varmpressade vegetabiliska oljor är mindre hälsosamma än kallpressade men de är inte hälsofarliga. Däremot försvinner ju en del av det som är nyttigt när man hettar upp fröna till ca 90°C vid tillverkningen. Jag tror dock du förväxlar detta med när man hettar upp vegetabiliska oljor i ugn, fritös, stekpanna till mycket högre temperaturer. Då kan cancerogena ämnen bildas, men det gör det även för kallpressade oljor. Därför är det bättre att använda smör i större utsträckning vid upphettning eftersom smör tål värme mycket bättre.
Skrivet av Anna
Upphettade vegetabiliska oljor är ju något av det mest hälsofarliga man kan äta. Varför kan man inte använda kallpressad rapsolja?
Svar till Ewa Skrivet av Susanne
Ja det tror jag. Jag har haft min längre än så. Det som händer är mest att det börjar separera lite men det blir inte oätligt. Så länge den smakar bra och inte har möglat så kan du äta den.
Skrivet av Ewa
Hej, jag har gjort egen majonnäs på det här sättet men utan kryddor eller tillsatser Den är helt neutral håller den fortfarande en månad i kylen. Tacksam för svar
Skrivet av Maud Andersson
Väldigt lätt att göra. Bara välja styrkan på majjon. Superbra! Och jättebra recept.
Tack 🙏 Med vänlig hälsning Maud
Recept och foto: Susanne Jarl