Majonnäs - Recept

Gör din egen supergoda och tillsatsfria majonnäs på 5 minuter utan att det blir några äggvitor över! Du behöver en stavmixer med tillhörande skål med höga kanter.
majonnäs
Egen hemgjord majonnäs. Mycket god och enkel att göra med detta recept och man slipper dessutom överblivna äggvitor.
Timglas Tid: 5 minuter
Portioner ca 2.5 dl
Näringsvärde Näringsvärde för hela mängden: 1733 kcal

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

  • mixer - handmixer med hög burk

Gör så här:

  1. Mät upp alla ingredienser i den höga skålen som hör till mixerstaven.

    Om inte alla ingredienser har samma temperatur, låt mixerskålen med de uppmätta ingredienserna stå framme i rumstemperatur ca 30-60 minuter så temperaturerna jämnar ut sig. Annars är risken stor att majonnäsen skär sig.

    alla ingredienser till majonnäs
    Alla ingredienser.
  2. Stoppa ner stavmixern längst ner i botten och kör på högsta effekt, höj sakta stavmixern upp mot ytan under ca 5-15 sekunder så att krämig majonnäs bildas under stavmixern. När man är klar ska hela blandningen bestå av krämig majonnäs, fortsätt annars mixa.

    Nu är majonnäsen klar!

    mixa majonnäs
    Mixa majonnäs.
    färdigmixad majonnäs
    Färdigmixad majonnäs.

glödlampa Tips:

  • Det är viktigt att alla ingredienser har samma temperatur för att inte majonnäsen ska skära sig.
  • Om majonnäsen skär sig så kan man rädda den genom att lägga en äggula i en annan skål och sedan tillsätta den skurna majonnäsen matskedsvis under vispning.
  • Använd en olja med neutral smak, undvik olivolja och kallpressad rapsolja.
  • Om du inte har någon stavmixer. Ta då 2 äggulor istället för 1 ägg. Mät upp alla ingredienser utom oljan i en skål. Tillsätt oljan droppvis och vispa kraftigt. (Det går även att använda vanlig mixer till detta.)

LCHF LCHF Tips:

Majonnäs har mycket lågt GI.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Köp dijonsenap och vitvinsvinäger utan tillsatser så blir din majonnäs helt utan tillsatser.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Minst 1 månad i kylskåp.

Se även dessa recept

| GI Recept | LCHF | Tillbehör |

Kommentarer till Majonnäs

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av P-G Lindau
Varför ha äggen i kylen
✏️ Skrivet av Linda
Såg väldigt lätt ut men funkade inte alls. Gjorde exakt så som i receptet men blev bara en tunn "sås", smakar som majonäs såklart men var helt flytande. Lade undan stavmixern efter fem minuter och testade med vispen istället men funkade inte med den heller, tjocknade aldrig.
✏️ Skrivet av Karin Bohlin
Gör denna majo regelbundet. Problemet med olika temperatur på ingredienserna löser man enkelt genom att lägga allt i en skål och sen vänta 5-10 min. De kalla äggen och den rumsvarma oljan har då fått samma temperatur.
💬 Svar till Pjudr ✏️ Skrivet av Susanne
Det här receptet är väl beprövat både av mig och många andra vilket du ser om du läser alla kommentarer. Så om ditt resultat inte blev bra så har du med största sannolikhet gjort fel. Läs instruktionerna igen och återkom gärna om du har frågor och förklara också exakt vad som gick fel om du vill ha hjälp. Om något är otydligt i instruktionerna så ska jag fixa det. Jag vill givetvis att alla ska lyckas varje gång.
✏️ Skrivet av Pjudr
Uruselt recept. Felaktiga proportioner.