| GI Recept | LCHF | Tillbehör |

Majonnäs

Gör din egen supergoda och tillsatsfria majonnäs på 5 minuter utan att det blir några äggvitor över! Du behöver en stavmixer med tillhörande skål med höga kanter.
majonnäs
Egen hemgjord majonnäs. Mycket god och enkel att göra med detta recept och man slipper dessutom överblivna äggvitor.
Timglas Tid: 5 minuter
Portioner ca 2.5 dl

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

  • mixer - handmixer med hög burk

Gör så här:

  1. Mät upp alla ingredienser i den höga skålen som hör till mixerstaven.

    Om inte alla ingredienser har samma temperatur, låt mixerskålen med de uppmätta ingredienserna stå framme i rumstemperatur ca 30-60 minuter så temperaturerna jämnar ut sig. Annars är risken stor att majonnäsen skär sig.

    alla ingredienser till majonnäs
    Alla ingredienser.
  2. Stoppa ner stavmixern längst ner i botten och kör på högsta effekt, höj sakta stavmixern upp mot ytan under ca 5-15 sekunder så att krämig majonnäs bildas under stavmixern. När man är klar ska hela blandningen bestå av krämig majonnäs, fortsätt annars mixa.

    Nu är majonnäsen klar!

    mixa majonnäs
    Mixa majonnäs.
    färdigmixad majonnäs
    Färdigmixad majonnäs.

glödlampa Tips:

  • Det är viktigt att alla ingredienser har samma temperatur för att inte majonnäsen ska skära sig.
  • Om majonnäsen skär sig så kan man rädda den genom att lägga en äggula i en annan skål och sedan tillsätta den skurna majonnäsen matskedsvis under vispning.
  • Använd en olja med neutral smak, undvik olivolja och kallpressad rapsolja.
  • Om du inte har någon stavmixer. Ta då 2 äggulor istället för 1 ägg. Mät upp alla ingredienser utom oljan i en skål. Tillsätt oljan droppvis och vispa kraftigt. (Det går även att använda vanlig mixer till detta.)

LCHF LCHF Tips:

Majonnäs har mycket lågt GI.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Köp dijonsenap och vitvinsvinäger utan tillsatser så blir din majonnäs helt utan tillsatser.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Minst 1 månad i kylskåp.

Kommentarer till Majonnäs

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Jörgen
Har gjort denna majonnäs flera ggr nu alltid med lyckat resultat,
blir verkligen god. Kan man dubbla receptet? Ska det alltid vara 1 ägg till 2 dl olja? Om jag vill ha 3 dl olja hur mycket ägg? (1,5 ägg blir svårt, kanske 1 ägg + 1 äggula?)
Tack för en riktigt bra sajt!
penna Skrivet av Patrik
Riktigt god! köper inte en majonnäs till 😉 Fick en aning av dom färdiga bearnaise-krämerna som finns att köpa, och kunde nästa gång inte låta bli att hälla i dragon i en del av majonnäsen. Blev klockrent som Jesses bea-sås i smak😊
person Svar till Anders penna Skrivet av Susanne
Trevligt!! Tack själv för att du skrev!

Läs alla 30 kommentarer