
Majonnäs - Recept
💬 61 kommentarerGör din egen supergoda och tillsatsfria hemgjorda majonnäs på 5 minuter utan att det blir några äggvitor över! Du behöver en stavmixer med tillhörande skål med höga kanter. Världens enklaste och snabbaste hemlagade majonnäs.




Ingredienser:
- 1 st ägg
- 2 tsk vitvinsvinäger
- 2-3 krm salt
- 1 krm vitpeppar
- 1 tsk dijonsenap
- 2 dl (170 g) matolja (eller annan olja med neutral smak)
- eller 2 dl (170 g) rapsolja (ej kallpressad)



Utrustning:
- mixer - handmixer med hög burk
Gör så här:
-
Mät upp alla ingredienser i den höga skålen som hör till mixerstaven.
Om inte alla ingredienser har samma temperatur, låt mixerskålen med de uppmätta ingredienserna stå framme i rumstemperatur ca 30-60 minuter så temperaturerna jämnar ut sig. Annars är risken stor att majonnäsen skär sig.
- 1 st ägg
- 2 tsk vitvinsvinäger
- 2-3 krm salt
- 1 krm vitpeppar
- 1 tsk dijonsenap
- 2 dl (170 g) matolja (eller annan olja med neutral smak)
- eller 2 dl (170 g) rapsolja (ej kallpressad)
Alla ingredienser. -
Stoppa ner stavmixern längst ner i botten och kör på högsta effekt, höj sakta stavmixern upp mot ytan under ca 5-15 sekunder så att krämig majonnäs bildas under stavmixern. När man är klar ska hela blandningen bestå av krämig majonnäs, fortsätt annars mixa.
Nu är majonnäsen klar!
Mixa majonnäs. Färdigmixad majonnäs.
Tips & tricks:
- Det är viktigt att alla ingredienser har samma temperatur för att inte majonnäsen ska skära sig.
- Om majonnäsen skär sig så kan man rädda den genom att lägga en äggula i en annan skål och sedan tillsätta den skurna majonnäsen matskedsvis under vispning.
- Använd en olja med neutral smak, undvik olivolja och kallpressad rapsolja.
- Om du inte har någon stavmixer. Ta då 2 äggulor istället för 1 ägg. Mät upp alla ingredienser utom oljan i en skål. Tillsätt oljan droppvis och vispa kraftigt. (Det går även att använda vanlig mixer till detta.)
LCHF Tips:
Majonnäs har mycket lågt GI.
Tips för att undvika tillsatser:
Köp dijonsenap och vitvinsvinäger utan tillsatser så blir din majonnäs helt utan tillsatser.
Hållbarhet och förvaring:
Minst 1 månad i kylskåp.

✏️ Skrivet av
Snabbt enkelt och god och fin konsistens

✏️ Skrivet av
Blev perfekt, i både smak och konsistens.

✏️ Skrivet av
Jag var lite sen med att ta fram ingredienser så ägget och senapen var lite kalla. 5 sekunder i micron, på med olja och vips var den klar.

✏️ Skrivet av
Brukar göra majonnäs ofta, har aldrig misslyckts hitills, men nån gång ska väl vara den första? :) Har samma ingredienser som i receptet utom vitvänsvinäger. Allt står framme för att ha rumstemperatur. Den här gången hade jag i vitvinsvinägern och det blev bara slask hur mycket olja jag än tillsatte. Slängde och gjorde om utan vinägern - hur bra som helst.

✏️ Skrivet av
Funkar hur bra som helst. Hemligheten ligger i att allt ska ha samma temperatur
,som det står. Sen kan man smaksätta hur man vill bara att prova. Tack för receptet
,som det står. Sen kan man smaksätta hur man vill bara att prova. Tack för receptet