| Matfett |

Rapsolja

rapsolja
Rapsolja, till vänster varmpressad rapsolja som har en ljusare färg och till höger kallpressad rapsolja som har en mörkare färg.

pil Recept med Rapsolja

Rapsolja är en vegetabilisk olja som framställs genom att man pressar rapsfrön.

Kallpressad och varmpressad

Kallpressad rapsolja har ofta en nötig och mer eller mindre fyllig smak. Färgen är också gulaktig. Varmpressad rapsolja har en neutral smak och en ljusare färg. Kallpressad rapsolja går oftast bra att använda till stekning och bakning men bör undvikas då en neutral smak önskas som t.ex. till majonnäs och aioli. Då bör man istället använda varmpressad rapsolja som har en neutral smak och kan användas till det mesta.

Till vad kan man använda rapsolja?

Rapsolja går bra att använda till bakning och stekning i temperaturer upp till 180°C. Men när temperaturen överstiger 200°C under en längre tid uppstår bismaker så undvik att använda rapsolja vid t.ex. fritering. (Bismakerna beror på att fleromättade fettsyror bryts ner vid högre temperaturer.)

Innehållsinformation

grön flagga Tillsatsfritt:  Ja

grön flagga Laktosfritt:  Ja

grön flagga Glutenfritt:  Ja

grön flagga Vegetariskt:  Ja

Tips och info

Hitta Finns i affären:

Bland andra matoljor.

Sedlar Pris:

Från 30 kr/l och uppåt

Byt ut Ersätt med:

Matolja, olivolja, smör.

Måttomvandla rapsolja mellan vikt och volym

Konvertera rapsolja från en måttenhet till en annan. Måttomvandla fler ingredienser.

Från till Visa även utländska enheter

Kommentarer

Skriv en kommentar

Liknande ingredienser


majonnäs

Majonnäs

Recept på majonnäs, fri från tillsatser. Superenkel utan några överblivna äggvitor. Klar på 5 min. Bilder steg för steg.

klocka Tid: 5 minuter