Rapsolja

Rapsolja är en vegetabilisk olja som framställs genom att man pressar rapsfrön.
Kallpressad och varmpressad
Kallpressad rapsolja har ofta en nötig och mer eller mindre fyllig smak. Färgen är också gulaktig. Varmpressad rapsolja har en neutral smak och en ljusare färg. Kallpressad rapsolja går oftast bra att använda till stekning och bakning men bör undvikas då en neutral smak önskas som t.ex. till majonnäs och aioli. Då bör man istället använda varmpressad rapsolja som har en neutral smak och kan användas till det mesta.
Till vad kan man använda rapsolja?
Rapsolja går bra att använda till bakning och stekning i temperaturer upp till 180°C. Men när temperaturen överstiger 200°C under en längre tid uppstår bismaker så undvik att använda rapsolja vid t.ex. fritering. (Bismakerna beror på att fleromättade fettsyror bryts ner vid högre temperaturer.)
Innehållsinformation
Tillsatsfritt:
Ja
Laktosfritt:
Ja
Glutenfritt:
Ja
Vegetariskt:
Ja
Näringsvärden
Dessa näringsvärden gäller 100 gram av rapsolja.
Energi: | 884 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 0 g (varav sockerarter: 0.0 g) |
Protein: | 0 g |
Fett: | 100 g (varav mättat fett: 7.6 g, enkelomättat fett: 62 g, fleromättat fett: 30 g) |
Fibrer: | 0 g |
Tips och info
Finns i affären:
Pris:
Ersätt med:
Måttomvandla rapsolja mellan vikt och volym
Konvertera rapsolja från en måttenhet till en annan. Måttomvandla fler ingredienser.
| Matfett |

Kall bearnaise
Jättegod kall béarnaisesås, precis som den man köper i kyldisken fast godare. Utan tillsatser. Superenkelt recept som man bara mixar ihop!


Kall chilibéarnaisesås
Fantastiskt god kall chilibéarnaisesås som enkelt mixas ihop på 2 minuter. Gott och enkelt recept som passar perfekt till grillat!


Korv i pinnbröd
Jättegod korv i pinnbröd. Grilla eller ugnsstek. Tillaga hemma eller på utflykten. Roligt och uppskattat av barnen. Enkelt recept.


Majonnäs
Recept på majonnäs, fri från tillsatser. Superenkel utan några överblivna äggvitor. Klar på 5 min. Bilder steg för steg.
