Fantastiskt god béarnaisesås som mixas ihop på 5 minuter. Den är oljebaserad och blir precis som den man köper fast godare och helt utan tillsatser. Tänk på att använda en olja med neutral smak. Jag använder varmpressad rapsolja (om det inte står kallpressad på flaskan så är den varmpressad). Bara att mäta upp alla ingredienser och mixa ca 20 sekunder. Klart! Dessutom är den helt mjölkfri, glutenfri och vegetarisk (dock ej vegansk).
Knäck ägget i en hög avlång burk som passar att mixa. Tillsätt vitvinsvinäger, salt, vitpeppar, dragon, persilja och rapsolja. Låt stå framme minst 10 minuter så att temperaturerna jämnas ut.
(Det är viktigt att temperaturskillnaderna mellan de olika ingredienserna inte skiljer sig allt för mycket för då kan såsen skära sig.)
2 dl (186 g) rapsolja med neutral smak (ej kallpressad)
Mixa med en stavmixer. Placera den på botten av burken och kör på full effekt. Höj den sakta till toppen, totalt ca 20 sekunder brukar det ta. Det ska bli en fast sås.
Lägg upp såsen i en serveringsskål. Förvara i kylskåp.
Näringsvärde per portion (43 g): 289 kcal, 0 g kolhydrater, 32 g fett, 1 g protein, 0 g fibrer
Hållbarhet och förvaring
Förvara överbliven kall béarnaiseås i kylskåp där den håller sig minst 2 veckor.
Kommentarer och betyg
webmaster
Svar till
Stig
️ Skrivet av Susanne
Kallpressad olja har en smak som ofta är lite besk och den tar då över såsen så att såsen smakar mer besk än de kryddor som det ska vara i béarnaisesås. Ett tips är att lukta och smaka på den kallpressade oljan så vet man hur mycket den smakar och om man gillar smaken.
️ Skrivet av Stig
Vad händer om man använder kallpressad olja.
️ Skrivet av Siv
Åh, den var så god,så idag gör jag en ny. Tack för receptet
️ Skrivet av Tage
Det smakad inte bea som är gjort på smör.
️ Skrivet av Jonas Nyman
Hej Susanne.. Jonas här! Mycket enkel sås, hade färsk persilja å torkad dargon! Hade i en halv tsk citronjuice också.. BLEV DUNDER!! Tackar