Hel fågel är godare, men ibland kan jag komma undan riktigt billigt på det här sättet.
Kycklingsoppa
Ingredienser:
- 1 st (ca 1-1,5 kg) hel kyckling
- 2 st morötter
- 2 st palsternackor
- 1 st gul lök
- 2 liter vatten
- 1 st lagerblad
- ca 15 st svartpepparkorn
- ca 3 tsk salt
- 1 msk timjan
- 1 klyfta vitlök
- 1 krm malen vitpeppar
- ca 45 g persilja
Gör så här:
-
Lägg kycklingen i en stor gryta som rymmer minst 5 liter.
- 1 st (ca 1-1,5 kg) hel kyckling
-
Skala morötter, palsternackor och lök. Skär morötter och palsternackor i mindre bitar. Hacka löken.
- 2 st morötter
- 2 st palsternackor
- 1 st gul lök
-
Lägg i grönsakerna/rotfrukterna i grytan. Häll på vatten och tillsätt kryddorna; lagerblad, svartpepparkorn, salt, timjan, vitllök och vitpeppar.
- 2 liter vatten
- 1 st lagerblad
- ca 15 st svartpepparkorn
- ca 3 tsk salt
- 1 msk timjan
- 1 klyfta vitlök
- 1 krm malen vitpeppar
-
Låt koka upp. Innan eller under tiden det kokar upp kan du klippa bort bladen från persiljan och spara till senare. Lägg sedan stjälkarna i soppan och låt dem koka med.
- ca 45 g persilja
-
Sänk värme, lägg på locket och låt småkoka på svag värme 1,5 - 2 timmar.
-
Fiska upp lagerblad och persiljestjälkarna ur soppan och släng.
Lyft upp kycklingen ur buljongen och lägg på en skärbräda.
-
Rensa kycklingen och släng ben och knotor.
(Det här går förhållandevis fort eftersom köttet kokat så länge och lätt lossnar och ramlar sönder.)
-
Lägg tillbaka kycklingköttet utan ben i buljongen. Låt bli varm igen och smaka av med salt och peppar.
Klipp över persiljebladen du sparade och rör om.
GI Tips:
Tips för att undvika tillsatser:
Hållbarhet och förvaring:
Hel fågel är godare, men ibland kan jag komma undan riktigt billigt på det här sättet.