| Fågel | GI Recept | Soppor |

Kycklingsoppa

En riktigt god "äkta" kycklingsoppa som görs på hel kyckling och där den fina smaken kommer från kycklingbenen samt kryddorna, vilket ger oss en mycket god äkta buljong utan tillsatser. Soppan tar inte så lång tid att göra heller, när du lagt i alla ingredienser i grytan sköter den sig själv. När man sedan tar upp kycklingen och tar bort benen så går det väldigt fort eftersom köttet ramlar sönder och lossnar väldigt lätt.
kycklingsoppa
Fantastiskt god kycklingsoppa som får sin goda smak genom att den görs på hel kyckling som får koka länge.
Timglas Tid: 10 minuter + 2 timmar kokning + 15 minuter
Portioner 6 portioner

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt

Gör så här:

  1. Lägg kycklingen i en stor gryta som rymmer minst 5 liter.

    instruktion steg 1 kycklingsoppa
    Kycklingen i en stor gryta.
  2. Skala morötter, palsternackor och lök. Skär morötter och palsternackor i mindre bitar. Hacka löken.

    instruktion steg 2.1 kycklingsoppa
    Skala.
    instruktion steg 2.2 kycklingsoppa
    Skär i mindre bitar.
  3. Lägg i grönsakerna/rotfrukterna i grytan. Häll på vatten och tillsätt kryddorna; lagerblad, svartpepparkorn, salt, timjan, vitllök och vitpeppar.

    instruktion steg 3.1 kycklingsoppa
    Lägg i grönsaker/rotfrukter.
    instruktion steg 3.2 kycklingsoppa
    Tillsätt vatten och kryddor.
  4. Låt koka upp. Innan eller under tiden det kokar upp kan du klippa bort bladen från persiljan och spara till senare. Lägg sedan stjälkarna i soppan och låt dem koka med.

    instruktion steg 4.1 kycklingsoppa
    Spara persiljebladen.
    instruktion steg 4.2 kycklingsoppa
    Lägg i persiljestjälkarna.
  5. Sänk värme, lägg på locket och låt småkoka på svag värme 1,5 - 2 timmar.

  6. Fiska upp lagerblad och persiljestjälkarna ur soppan och släng.

    Lyft upp kycklingen ur buljongen och lägg på en skärbräda.

    instruktion steg 6.1 kycklingsoppa
    Soppan har kokat klart.
    instruktion steg 6.2 kycklingsoppa
    Fiska upp och släng.
    instruktion steg 6.3 kycklingsoppa
    Lägg kycklingen på en skärbräda.
  7. Rensa kycklingen och släng ben och knotor.

    (Det här går förhållandevis fort eftersom köttet kokat så länge och lätt lossnar och ramlar sönder.)

    instruktion steg 7.1 kycklingsoppa
    Rensa kycklingen.
    instruktion steg 7.2 kycklingsoppa
    Färdigrensat.
  8. Lägg tillbaka kycklingköttet utan ben i buljongen. Låt bli varm igen och smaka av med salt och peppar.

    Klipp över persiljebladen du sparade och rör om.

    instruktion steg 8.1 kycklingsoppa
    Lägg tillbaka kycklingköttet.
    instruktion steg 8.2 kycklingsoppa
    Klipp över persilja.
    instruktion steg 8.3 kycklingsoppa
    Färdig kycklingsoppa.

GI GI Tips:

Kycklingsoppan har lågt GI.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Fritt från tillsatser.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överbliven kycklingsoppa i kylskåp där den håller sig minst 5 dygn.

Kommentarer till Kycklingsoppa

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Viktoria
Nu har jag fått chansen att göra om denna soppa och den blev lika god igen! Den här gången lade jag pepparkornen och lagerbladet i flytande tesilar (från IKEA), eftersom jag inte vill äta upp dem. Det fungerade jättebra, men istället fick jag ett lårben som lyckades slinka med ner i en portion.... 😉 Lite lurigt med den sönderfallande kycklingen alltså, men soppan är helt klart värt det!
penna Skrivet av sevada
Otroligt god soppa. Min dotter älskar den. Hon brukar säga: pappa hoppas jag blir sjuk snart så du kan laga den goda kycklingsoppan igen.
Väldigt enkel.
person Svar till Viktoria penna Skrivet av Susanne
Jag tror det går väldigt bra att frysa kycklingsoppan och den håller sig då minst 6 månader i frysen. Kul att du tycker om min receptsajt! :)

Läs alla 8 kommentarer