Kycklingsoppa

En riktigt god "äkta" kycklingsoppa som görs på hel kyckling och där den fina smaken kommer från kycklingbenen samt kryddorna, vilket ger oss en mycket god äkta buljong utan tillsatser. Soppan tar inte så lång tid att göra heller, när du lagt i alla ingredienser i grytan sköter den sig själv. När man sedan tar upp kycklingen och tar bort benen så går det väldigt fort eftersom köttet ramlar sönder och lossnar väldigt lätt.
kycklingsoppa
Fantastiskt god kycklingsoppa som får sin goda smak genom att den görs på hel kyckling som får koka länge.
Timglas Tid: 10 minuter + 2 timmar kokning + 15 minuter
Portioner 6 portioner

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt

Gör så här:

  1. Lägg kycklingen i en stor gryta som rymmer minst 5 liter.

    instruktion steg 1 kycklingsoppa
    Kycklingen i en stor gryta.
  2. Skala morötter, palsternackor och lök. Skär morötter och palsternackor i mindre bitar. Hacka löken.

    instruktion steg 2.1 kycklingsoppa
    Skala.
    instruktion steg 2.2 kycklingsoppa
    Skär i mindre bitar.
  3. Lägg i grönsakerna/rotfrukterna i grytan. Häll på vatten och tillsätt kryddorna; lagerblad, svartpepparkorn, salt, timjan, vitllök och vitpeppar.

    instruktion steg 3.1 kycklingsoppa
    Lägg i grönsaker/rotfrukter.
    instruktion steg 3.2 kycklingsoppa
    Tillsätt vatten och kryddor.
  4. Låt koka upp. Innan eller under tiden det kokar upp kan du klippa bort bladen från persiljan och spara till senare. Lägg sedan stjälkarna i soppan och låt dem koka med.

    instruktion steg 4.1 kycklingsoppa
    Spara persiljebladen.
    instruktion steg 4.2 kycklingsoppa
    Lägg i persiljestjälkarna.
  5. Sänk värme, lägg på locket och låt småkoka på svag värme 1,5 - 2 timmar.

  6. Fiska upp lagerblad och persiljestjälkarna ur soppan och släng.

    Lyft upp kycklingen ur buljongen och lägg på en skärbräda.

    instruktion steg 6.1 kycklingsoppa
    Soppan har kokat klart.
    instruktion steg 6.2 kycklingsoppa
    Fiska upp och släng.
    instruktion steg 6.3 kycklingsoppa
    Lägg kycklingen på en skärbräda.
  7. Rensa kycklingen och släng ben och knotor.

    (Det här går förhållandevis fort eftersom köttet kokat så länge och lätt lossnar och ramlar sönder.)

    instruktion steg 7.1 kycklingsoppa
    Rensa kycklingen.
    instruktion steg 7.2 kycklingsoppa
    Färdigrensat.
  8. Lägg tillbaka kycklingköttet utan ben i buljongen. Låt bli varm igen och smaka av med salt och peppar.

    Klipp över persiljebladen du sparade och rör om.

    instruktion steg 8.1 kycklingsoppa
    Lägg tillbaka kycklingköttet.
    instruktion steg 8.2 kycklingsoppa
    Klipp över persilja.
    instruktion steg 8.3 kycklingsoppa
    Färdig kycklingsoppa.

GI GI Tips:

Kycklingsoppan har lågt GI.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Fritt från tillsatser.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överbliven kycklingsoppa i kylskåp där den håller sig minst 5 dygn.

Se även dessa recept

| Fågel | GI Recept | Soppor |

Kommentarer till Kycklingsoppa

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Viktoria
Svar till Maria: När man kokar ben, brosk och skelett som i denna soppa, så "läcker" kollagen, smaker och allt annat ätbart ut och hamnar alltså i soppan som du sedan äter. Alltså kommer de till användning. Hur tänker du att människor, med de tänder som vi har, ska kunna äta upp benen då? Lycka till med lårbenet, säger jag bara...
✏️ Skrivet av Maria
Det är väl ingen "riktig" kycklingsoppa om man slänger brosk och ben Det är ju just de som gör en riktig kycklingsoppa OCH är det nyttigaste pga kollagenet i brosket haha
✏️ Skrivet av Viktoria
Hej igen! Nu har jag gjort denna goda soppa flera gånger och drabbats av samma problem varje gång. Nämligen att kycklingen helt faller sönder när jag ska lyfta ur den inför rensningen och jag får lägga tid och kraft på att få bort alla småben, broskbitar, skinn m.m. Har du något tips på vad du använder för att lyfta upp kycklingen? Någon speciell teknik eller verktyg? /mvh
✏️ Skrivet av Mirre
Har lagat denna soppa ett par gånger nu, och den har blivit en klar favoriträtt. Enkel att göra och riktigt god. Nyttig med!

Blir ganska mycket soppa för en person so ibland när jag värmer upp en portion har jag i lite curry för att variera. Vilket funkar bra.

Har en fråga dock, har lite selleri hemma, både rot och själk och tänkte ha i ena eller båda. Men hur mycket skulle du rekommendera så att selleri smaken inte tar över?
✏️ Skrivet av Viktoria
Nu har jag fått chansen att göra om denna soppa och den blev lika god igen! Den här gången lade jag pepparkornen och lagerbladet i flytande tesilar (från IKEA), eftersom jag inte vill äta upp dem. Det fungerade jättebra, men istället fick jag ett lårben som lyckades slinka med ner i en portion.... 😉 Lite lurigt med den sönderfallande kycklingen alltså, men soppan är helt klart värt det!