Jag marinerar en Tomahawk stek over natten i min hemgjorda marinad av bla. olja, soya ocg whiskey. Fråga, kan jag tillaga steken i ugnen i marinaden eller skall den slängas ut av bakterieskäl?
Tack på förhand för din hjälp.
Anders
Blanda olja, soja och de kryddor som du vill ha i en bunke.
Vill man göra det riktigt enkelt för sig så räcker det faktiskt med att blanda olja och soja i lika delar, det blir gott. Men jag tycker det blir lite godare med någon mer smak.
Lägg i köttet och vänd runt köttet så att marinaden fastnar på alla sidor av köttet. Använd en gaffel. Om du gjort för lite marinad kan du bara hälla på lite extra olja och soja (ungefär lika mycket av varje). Det är dock ingen mening med att det ska bli någon marinad över förutom pyttelite på botten, så all marinad ska sugas upp, annars får man bara hälla bort det senare vilket bara är slösaktigt. Köttet får alltså inte mer smak för att det badar i marinad. Det är bara ytan på köttet som kan suga upp marinaden.
Låt köttet ligga och dra minst en timme innan grillning i kylskåp.
Om köttet ligger mer än en timme så kan du röra om någon gång under tiden så att marinaden fördelar sig på köttet ännu bättre.
När du grillat färdigt köttet kan du krydda på valfri krydda t.ex. chili, grillkrydda, svartpeppar etc.
Variationstips:
Man kan även blanda i något eller flera av följande; chilipulver, paprikapulver, sambal oelek samt chipotlepasta om man vill ha chilismak.