Kotletter med champinjoner och timjan
Karrékotletter, schalottenlök, champinjoner, lite grädde och så färsk timjan serveras med kokt pressad potatis - det blir gott!
Tid: 30 minuter
2 portioner
Ingredienser:
- 2 st (ca 500 g) karrékotletter
- ca 25 g smör att steka i
- ca 2 krm salt
- ca 1 krm grovmalen svartpeppar
- 2 st schalottenlökar
- 250 g färska champinjoner
- 1 kruka färsk timjan
- 3 dl grädde
- 1,5 msk kalvfond
- eller 1 st kalvbuljongtärning
- ev. ca 3 tsk idealmjöl
Glutenfritt - Uteslut idealmjöl.
Gör så här:
Hetta upp en stekpanna med smör.
Stek kotletterna på medelhög värme, några minuter på varje sida så de får lite färg, de ska inte bli genomstekta (det blir de senare). Salta och peppra. Lägg kotletterna på en tallrik.
Hacka lök och skär champinjonerna i skivor. Stek en stund.
Lägg tillbaka kotletterna och häll på grädde. Häll på kalvfond eller smula ner buljongtärningen. Låt småkoka ca 5 minuter. Vänd på kotletterna och småkoka 5 minuter till.
Vill du ha en tjockare sås kan du vispa ner idealmjöl och låta koka någon minut så det tjocknar.
Tillsätt hackad färsk timjan.
Servera med t.ex. kokt ris, kokt bulgur eller kokt pressad potatis och en kvist färsk timjan som dekoration.
Näringsvärden
Näringsvärde per portion (575 g): 1198 kalorier, 10 g kolhydrater, 103 g fett, 60 g protein
Matlåda
Denna rätt är lämplig för matlådor.
Tips & tricks
Jag använder vispgrädde men man kan även blanda vispgrädde med vatten eller mjölk om man vill ha lägre fetthalt. Kalvfond kan bytas mot annan köttfond. Kalvbuljongtärning kan ersättas med köttbuljongtärning. Köttbuljongpulver går också bra.
Tips för att undvika tillsatser
Använd äkta vispgrädde med kort hållbarhet. Köp en köttbuljong med så få tillsatser som möjligt.
️ Skrivet av
Gott men tyckte såsen+tillbehör passar bättre till 4 kotletter istället för 2, blev så väldigt mycket av det.
webmaster
Svar till
Annelie
️ Skrivet av
Trevligt! Tack för att du skrev! :)
️ Skrivet av
Fantastiskt gott :-)
webmaster
Svar till
Lol
️ Skrivet av
Roligt att höra!
️ Skrivet av
Det blev jättegott! Lättlagat nog för en vardag och "lyxigt" nog för helgen. En ny favorit!