Rödvinssås

En mycket god och lyxig rödvinssås med lagom syra och mycket fyllig smak.

Välj gärna ett enkelt rött vin när du gör såsen eftersom smaksättningen ingår i receptet.

Såsen är god att servera till t.ex. kyckling, fläskfilé, biff, entrecôte eller oxfilé samt någon form av ugnsstekt potatis.

rödvinssås
Här serveras rödvinssås i en såsskål.
Tid: 40 minuter
5-6 portioner

Ingredienser:

Laktosfritt
Glutenfritt

Utrustning:

Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Skala och finhacka löken.

    hackad schalottenlök
    Hackad schalottenlök.
  2. Lägg smör, socker och den hackade löken i en kastrull. Låt fräsa några minuter tills löken är blank och fin.

    smör, socker, hackad lök
    Smör, socker, hackad lök.
    smöret har smält
    Smöret har smält.
    löken är genomskinlig och har fräst klart
    Löken är genomskinlig och har stekt klart.
  3. Häll på rödvin. Tillsätt buljongtärning, vatten, vitpepparkorn, lagerblad, svartpeppar och salt.

    tillsätt vätska och smaksättning
    Tillsätt vätska och smaksättning.
  4. Låt koka upp. Sänk värmen och låt småkoka tills ca en tredjedel av vätskan återstår. (Om du gör en sats av receptet ska det alltså vara ungefär 4 dl kvar.) Detta tar ca 20-30 minuter.

    låt koka
    Låt koka.
  5. Häll såsen genom en sil till en annan kastrull för att få bort löken, lagerbladen och pepparkornen.

    (Släng inte det du silat bort, se sista steget.)

    sila rödvinssåsen
    Sila rödvinssåsen.
  6. Rör ut majsstärkelsen med lite vatten och vispa ner i såsen.

    redning
    Redningen.
    redning vispas ner i såsen
    Redning vispas ner i såsen.
  7. Låt koka upp. Smaka av med soja. Nu är rödvinssåsen klar!

    rödvinssåsen klar
    Rödvinssåsen klar.
  8. Servera gärna rödvinssåsen med den bortsilade löken vid sidan av, det är riktigt gott! (Ta dock bort lagerblad och vitpepparkornen.)

    den bortsilade löken
    Den bortsilade löken.

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

Serveringstips

Servera rödvinssås till en fin bit kött och t.ex. potatisgratäng eller klyftpotatis.

Tips för att undvika tillsatser

Välj ekologiskt rödvin.

Hållbarhet och förvaring

Överbliven rödvinssås förvaras i kylskåp och håller sig minst 5 dygn. Går bra att värma i mikro.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Svar till Birgitta Stålhandske Skrivet av Susanne
Tack så mycket och tack detsamma!
Skrivet av Birgitta Stålhandske
Fantastiskt bra hemsida och tack för alla recept du delar.
Gott Nytt År!!!
Svar till Kristoffer Skrivet av Susanne
Vad kul att höra att du gillar receptet på rödvinssåsen! Potatisgratäng, entrecôte och rödvinssås passar fint ihop - det kan jag verkligen hålla med dig om! :)
Skrivet av Kristoffer
Den här såsen blev riktigt, riktigt bra.
Jag stekte lite entrecóte och gjorde en potatisgratäng till den.
Tack för ett finfint recept, det ska jag memorera!
Svar till Anne Skrivet av Susanne
Roligt att höra! :) Låter gott! :)

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest