Rödvinssås

En mycket god och lyxig rödvinssås med lagom syra och mycket fyllig smak.

Välj gärna ett enkelt rött vin när du gör såsen eftersom smaksättningen ingår i receptet.

Rödvinssåsen är god att servera till t.ex. kyckling, fläskfilé, biff, entrecôte eller oxfilé samt någon form av ugnsstekt potatis.

rödvinssås
Rödvinssåsen serveras i en såsskål. Den klassiska såsen är jättegod, lagom syrlig och mycket fyllig smak.
Timglas Tid: 40 minuter
Portioner 5-6 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Skala och finhacka löken.

    hackad schalottenlök
    Hackad schalottenlök.
  2. Lägg smör, socker och den hackade löken i en kastrull. Låt fräsa några minuter tills löken är blank och fin.

    smör, socker, hackad lök
    Smör, socker, hackad lök.
    smöret har smält
    Smöret har smält.
    löken är genomskinlig och har fräst klart
    Löken är genomskinlig och har stekt klart.
  3. Häll på rödvin. Tillsätt buljongtärning, vatten, vitpepparkorn, lagerblad, svartpeppar och salt.

    tillsätt vätska och smaksättning
    Tillsätt vätska och smaksättning.
  4. Låt koka upp. Sänk värmen och låt småkoka tills ca en tredjedel av vätskan återstår. (Om du gör en sats av receptet ska det alltså vara ungefär 4 dl kvar.) Detta tar ca 20-30 minuter.

    låt koka
    Låt koka.
  5. Häll såsen genom en sil till en annan kastrull för att få bort löken, lagerbladen och pepparkornen.

    (Släng inte det du silat bort, se sista steget.)

    sila rödvinssåsen
    Sila rödvinssåsen.
  6. Rör ut majsstärkelsen med lite vatten och vispa ner i såsen.

    redning
    Redningen.
    redning vispas ner i såsen
    Redning vispas ner i såsen.
  7. Låt koka upp. Smaka av med soja. Nu är rödvinssåsen klar!

    rödvinssåsen klar
    Rödvinssåsen klar.
  8. Servera gärna rödvinssåsen med den bortsilade löken vid sidan av, det är riktigt gott! (Ta dock bort lagerblad och vitpepparkornen.)

    den bortsilade löken
    Den bortsilade löken.

servera Serveringstips:

Servera rödvinssåsen till en fin bit kött och t.ex. potatisgratäng eller klyftpotatis.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Välj ekologiskt rödvin.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Överbliven rödvinssås förvaras i kylskåp och håller sig minst 5 dygn. Går bra att värma i mikro.

Kommentarer till Rödvinssås

Kontrollord:  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
besökare Svar till Kristoffer penna Skrivet av Susanne
Vad kul att höra att du gillar receptet på rödvinssåsen! Potatisgratäng, entrecôte och rödvinssås passar fint ihop - det kan jag verkligen hålla med dig om! :)
penna Skrivet av Kristoffer
Den här såsen blev riktigt, riktigt bra.
Jag stekte lite entrecóte och gjorde en potatisgratäng till den.
Tack för ett finfint recept, det ska jag memorera!
besökare Svar till Anne penna Skrivet av Susanne
Roligt att höra! :) Låter gott! :)
penna Skrivet av Anne
Jättegott. Gjorde denna såsen till ugnsstekta rotsaker mmm... vad gott det blev. Hade Fläskytterfile till. En riktig festmåltid / Anne

Se även dessa recept

| Varma såser |