| Varma såser |

Rödvinssås

Mycket god och lyxig rödvinssås med lagom syra och mycket smak. Välj ett enkelt rött vin till såsen. Såsen är god att servera till en bit kött och någon form av ugnsstekt potatis.
rödvinssås i såsskål
Mycket god rödvinssås, lagom syrlig och mycket smak.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 40 minuter
Portioner 5-6 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Skala och finhacka löken.

  2. Lägg smör, socker och den hackade löken i en kastrull. Låt fräsa några minuter tills löken är blank och fin.

  3. Häll på rödvin. Tillsätt buljongtärning, vatten, vitpepparkorn, lagerblad, svartpeppar och salt.

  4. Låt koka upp. Sänk värmen och låt småkoka tills ca en tredjedel av vätskan återstår. (Om du gör en sats av receptet ska det alltså vara ungefär 4 dl kvar.) Detta tar ca 20-30 minuter.

  5. Häll såsen genom en sil till en annan kastrull för att få bort löken, lagerbladen och pepparkornen.

    (Släng inte det du silat bort, se sista steget.)

  6. Rör ut majsstärkelsen med lite vatten och vispa ner i såsen.

  7. Låt koka upp. Smaka av med soja. Nu är rödvinssåsen klar!

  8. Servera gärna rödvinssåsen med den bortsilade löken vid sidan av, det är riktigt gott! (Ta dock bort lagerblad och vitpepparkornen.)

Beskrivande bilder

hackad schalottenlök
1. Hackad schalottenlök.
smör, socker, hackad lök
2.1. Smör, socker, hackad lök.
smöret har smält
2.2. Smöret har smält.
löken är genomskinlig och har fräst klart
2.3. Löken är genomskinlig och har stekt klart.
tillsätt vätska och smaksättning
3. Tillsätt vätska och smaksättning.
låt koka
4. Låt koka.
sila rödvinssåsen
5. Sila rödvinssåsen.
redning
6.1. Redningen.
redning vispas ner i såsen
6.2. Redning vispas ner i såsen.
rödvinssåsen klar
7. Rödvinssåsen klar.
den bortsilade löken
8. Den bortsilade löken.

servera Serveringstips:

Servera rödvinssåsen till en fin bit kött och t.ex. potatisgratäng eller klyftpotatis.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Välj ekologiskt rödvin.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Överbliven rödvinssås förvaras i kylskåp och håller sig minst 5 dygn. Går bra att värma i mikro.