| Huvudrätter | Nötkött |

Stekt ryggbiff

Grundrecept på stekt ryggbiff. Variera med olika kryddor och tillbehör som såser och potatisrätter.
stekt ryggbiff
Stekt ryggbiff.
Timglas Tid: ca 12 min
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

Ev: Förslag på tillbehör:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt

Gör så här:

  1. Skär köttet i ca 2 cm tjocka skivor om du köpt köttet i bit. Låt gärna köttet ligga framme i rumstemperatur en stund.

    Hetta upp en stekpanna på medelhög temperatur med smör. När smöret slutar bubbla så är det dags att börja steka eftersom fettet i stekpannan då är lagom varmt.

    (Anledningen till att man vill att köttet ska vara nära rumstempererat är att köttet annars kyler ner stekpannan och då är det ännu viktigare att stekpannan verkligen är varm och att man brassar på lite högre effekt. Misslyckas man med att ha tillräckligt hög temperatur i stekpannan så får man ingen fin stekyta och köttet blir kokt istället för stekt. Detta är också anledningen till att man inte ska steka för mycket kött på en gång.)

    instruktion steg 1 stekt ryggbiff
    Dags att börja steka.
  2. Lägg köttet i stekpannan. Salta och peppra. Stek ca 4 min.

    (3-4 min blir mediumstekt för ca 2-3 cm tjocka bitar. Har man tunnare skivor, stek kortare tid, har man tjockare skivor stek längre tid. Vill man ha välstekt, stek längre tid, ca 6-7 minuter per sida. Men mediumstekt är godast eftersom köttet blir saftigast då.)

    instruktion steg 2.1 stekt ryggbiff
    Stek ena sidan.
    Stekt ryggbiff steg 2
    Efter 4 min.
  3. Vänd på köttbitarna. Salta och peppra. Stek ytterligare ca 3-4 min (eller annan tid, läs förra steget).

    instruktion steg 3.1 stekt ryggbiff
    Stek andra sidan.
    instruktion steg 3.2 stekt ryggbiff
    Efter 4 min. Man ser köttsaft ovanpå. Nu är köttet klart!
  4. Servera köttet direkt medan det är varmt. Det svalnar fort.

    Goda tillbehör är olika potatisrätter eller kokt ris eller bulgur samt någon god sås, kall eller varm.

Kommentarer till Stekt ryggbiff

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Kenneth
Är riktigt tacksam för den tid och energi du har lagt ner på alla dina recept. Många andra hemsidor förklarar inte alls så bra och i detalj som du har gjort. Tack!
penna Skrivet av John
Jag följde receptet, 4 min medelhög värme på varje sida.
2 cm ryggbiff.
Perfekt!
Tack! Susanne, ett superbra recept.
person Svar till Morgan penna Skrivet av Susanne
Kul att höra! Tack för att du skrev!

Läs alla 6 kommentarer