
Örtkryddad sås
💬 6 kommentarer


Ingredienser:
- 50 g smör
- 3 msk vetemjöl
- 3 dl vispgrädde
- 2-3 msk kalvfond
- eller 1 st köttbuljongtärning
- eller 1 st kalvbuljongtärning
- 1-2 dl vatten
- 0,75 dl persilja (färsk eller fryst)
- 1 tsk körvel (färsk eller torkad)
- 1 tsk dragon (färsk eller torkad)
- salt
- peppar
- ev. soja
Gör så här:
-
Smält smöret i en kastrull. Vispa ut mjölet i smöret.
Smält smör. Tillsätt mjöl. Vispa ut mjölet. -
Späd med grädden lite i taget och vispa till en jämn sås.
- 3 dl vispgrädde
Vispa ner grädden lite i taget. Grädden nervispad. -
Tillsätt kalvfond eller smula ner buljongtärning.
- 2-3 msk kalvfond
- eller 1 st köttbuljongtärning
- eller 1 st kalvbuljongtärning
Tillsätt kalvfond. Vispa. - 2-3 msk kalvfond
-
Låt koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt koka ett par minuter.
Koka upp. -
Späd med vatten. Ta den mindre mängden vatten om du vill ha en tjockare sås och den större mängden vatten om du vill ha tunnare sås.
- 1-2 dl vatten
Späd med vatten. -
Tillsätt hackad persilja, körvel och dragon.
(Det går bra att använda fryst färdighackad persilja och torkad körvel och dragon i kryddburk.)
- 0,75 dl persilja (färsk eller fryst)
- 1 tsk körvel (färsk eller torkad)
- 1 tsk dragon (färsk eller torkad)
Tillsätt kryddörter. -
Rör om och låt koka på svag värme ett par minuter. Smaka av med salt och peppar och ev. soja om man vill ha mörkare färg och sojasmak. Man kan också tillsätta mer kalvfond om man vill ha en fylligare smak.
Färdig sås.
Serveringstips:
Hållbarhet och förvaring:
| Varma såser |


⭐ webmaster


⭐ webmaster

Jag hade ingen körvel, men färsk persilja och (mycket) dragon.