webmaster
| LCHF
| Varma såser
|
Hollandaisesås
Gör din egen goda hemgjorda hollandaisesås enkelt med detta recept och du vill aldrig mera ha någon pulversås. En klassisk god sås baserad på smör och äggulor, smaksatt med citron som passar bra till fisk och fågel.
Tid: 15 minuter
4 portioner
Ingredienser:
- 150 g smör
- 3 st äggulor
- 2 msk vispgrädde
- 1 krm malen vitpeppar
- ca 1 msk pressad citron
- ca 0,25-0,5 tsk salt
Laktosfritt - Välj laktosfritt smör.
Glutenfritt
Vegetariskt
Utrustning:
- ev. elvisp
Gör så här:
Näringsvärden
Näringsvärde per portion (63 g): 344 kalorier, 1 g kolhydrater, 38 g fett, 3 g protein
Hållbarhet och förvaring
Överbliven hollandaisesås kan förvaras i kylskåp och håller sig minst 5 dygn, men den går inte att värma upp igen. Den kommer då att spricka (smöret och ägg separerar).
webmaster
Svar till
Eva Nehrer
️ Skrivet av
Jag tror du kan späda den med lite vatten. Skriv gärna hur det blev om du provar!
️ Skrivet av
Hej! har gjort hollandaisesås till ugnsbakad lax idag. Såsen blev för tjock tycker jag.
Vad späder jag den lämpligast med?
Glad för svar är Eva
Vad späder jag den lämpligast med?
Glad för svar är Eva
webmaster
Svar till
Lena
️ Skrivet av
Min definition av vegetarisk är "inga döda djur" vilket är vad de flesta anser att vegetarisk innebär och därför har jag valt att ha det så på min receptsida. Det du syftar på utan mjölk och ägg kallar jag vegansk. Jag vet att det finns specifika namn för detta, många gillar att påpeka det men jag vill ha det enkelt på min receptsida. Det är väldigt tydligt vilka ingredienser ett recept innehåller så det är ingen risk att någon skulle råka få i sig något den inte vill ha vilket ju är det viktigaste. Alla får äta precis det de vill.
️ Skrivet av
Men denna sås är inte vegetarisk.. innehåller både ägg, och mjölkprodukter.
webmaster
Svar till
Antonia
️ Skrivet av
Riktigt smör smakar mycket godare än flytande smör, det är stor skillnad. Likaså smakar vanligt smör mera salt och även det gör stor skillnad. Om du använder vatten istället för grädde spelar ingen roll för smaken. Grejen är ju att den här såsen består till väldigt stor del av smör så här spelar det stor roll att du använder just smör och det ska vara normalsaltat (tillsätt annars extra salt).