Hollandaisesås

Gör din egen goda hemgjorda hollandaisesås enkelt med detta recept och du vill aldrig mera ha någon pulversås. En klassisk god sås baserad på smör och äggulor, smaksatt med citron som passar bra till fisk och fågel.
hollandaisesås med stekt röding
Hollandaisesås är gott att servera till fisk.
Timglas Tid: 15 minuter
Portioner 4 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion: 344 kcal

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfritt smör.
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

 1. Smält smöret i en kastrull. När ungefär hälften av smöret smält, ta bort kastrullen från värmen och låt resten smälta av redan befintlig värme så att inte smöret kokar och det slipper bli onödigt varmt (risken att det skär sig minskar då).

  instruktion steg 1.1 hollandaisesås
  Smält smöret.
  instruktion steg 1.2 hollandaisesås
  Färdigsmält smör.
 2. Lägg äggulorna i en såskastrull och häll på grädden. Vispa ihop.

  Man kan istället för grädde ta vatten eller vin. Tar man grädde är det egentligen inte en äkta hollandaisesås MEN grädden gör att risken för att såsen skär sig minskar väldigt mycket och smaken blir inte sämre. Därför rekommenderar jag grädde särskilt om man är nybörjare.

  instruktion steg 2.1 hollandaisesås
  Äggulor och grädde.
  instruktion steg 2.2 hollandaisesås
  Vispa.
 3. Låt koka upp på svag-medelvärme under kraftig vispning tills såsen börjat tjockna. Ta av kastrullen från plattan direkt när det börjar tjockna.

  (Detta steg är kritiskt, så var noga med att följa denna instruktion. Om du använder vispgrädde så tjocknar smeten vid drygt 80°C. Om du använder vatten eller vin så koagulerar äggulorna vid ca 65°C - en temperatur som nås efter att såsen tjocknat - så var noga med vispa kraftigt hela tiden och att ta bort kastrullen från plattan när såsen börjar tjockna så att det inte blir för varmt. Låter du det bli för varmt kommer äggulorna stelna - såsen spricker då och ser ut som äggröra.)

  instruktion steg 3 hollandaisesås
  Tjock sås.
 4. Vispa ner det smälta smöret i en fin stråle, lite i taget så att såsen hela tiden är blank och fin. Vispa kraftigt. Använd gärna elvisp så blir det inte så jobbigt och tidskrävande som det annars blir om man använder en handvisp.

  instruktion steg 4.1 hollandaisesås
  Jag använder elvisp för att vispa ner smöret.
  instruktion steg 4.2 hollandaisesås
  Allt smör nervispat.
 5. Tillsätt vitpeppar och citron. Vispa. Smaka av med salt och du kan även tlllsätta mer citron om du vill ha mer citronsmak.

  (Det kan behövas mer salt om du använder osaltat smör. Jag använder normalsaltat smör så angiven mängd salt är anpassad efter det.)

  instruktion steg 5 hollandaisesås
  Tillsätt vitpeppar, citron, salt.
 6. Såsen är nu färdig att servera. Såsen kan hållas varm i ca en halvtimme vid en temperatur på ca 50°C. Rör då och då. Blir den för kall eller för varm kommer den spricka. Om du använt vispgrädde är det inte lika lätt att såsen spricker.

  instruktion steg 6 hollandaisesås
  Färdig hollandaisesås.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Överbliven hollandaisesås kan förvaras i kylskåp och håller sig minst 5 dygn, men den går inte att värma upp igen. Den kommer då att spricka (smöret och ägg separerar).

Se även dessa recept

| LCHF | Varma såser |

Kommentarer till Hollandaisesås

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Lena
Men denna sås är inte vegetarisk.. innehåller både ägg, och mjölkprodukter.
✏️ Skrivet av Antonia
Det smakade inget gott, smakade bara smör med citron, kanske blev det inte bra då jag använde smält flytande smör men jag tvivlar det gjorde så stor skillnad. Använde vatten pga. laktosintolerans och det var vad andra recept uppgav. Andra recept krävde dock ättika, kanske det som saknades här.
💬 Svar till ayla ✏️ Skrivet av Susanne
Tack för bra tips!
✏️ Skrivet av ayla
det går att värma hollandaisås, men vid uppvärmningen tillsätter man en äggula.
rör om försiktigt,
då skär sig inte såsen. men den får inte koka.
💬 Svar till Maria ✏️ Skrivet av Susanne
Nej tyvärr blir inte detta bra i matlåda eftersom man inte kan värma upp såsen. I så fall så är det bättre du tar den i en burk vid sidan av och äta såsen kall. Det som händer när man värmer såsen är att den separerar och ser tråkig ut men den går förstås att äta.