Recepten.se – Recept> Varma såser> Lyxig svampsås

Lyxig svampsås

Mycket god och svampsås med champinjoner och kantareller. Godast är förstås färsk svamp men när det inte är säsong för kantareller kan man antingen ta annan färsk svamp eller svamp på konservburk.
Lyxig svampsås
Lyxig svampsås är en mycket god sås med kantareller och champinjoner.
Skriv ut   Mejla
Tid: 25 minuter
Mängd: 3-4 portioner

Ingredienser:

Gör så här:

  1. Hacka löken fint.

    hackad schalottenlök
    Hackad schalottenlök.
  2. Hetta upp en såskastrull med en klick smör. Lägg i löken och stek så den blir blank och fin på svag-medel värme (det ska inte bli bränt).

    • ca 25 g smör att steka i
    smält smör i såskastrullen
    Smält smör i såskastrullen.
    låt löken steka i smöret
    Låt löken steka i smöret.
    blank och fin färdigstekt lök
    Blank och fin färdigstekt lök.
  3. Borsta och skär svampen i mindre bitar.

    (Använder du konserverad svamp, häll bort spadet och pressa ur svampen så mycket av vätskan som möjligt.)

    färsk svamp i mindre bitar
    Färsk svamp i mindre bitar.
  4. Lägg svampen i kastrullen och låt koka tillsammans på svag värme, ca 10-15 minuter tills det mesta av vätskan som kommer ur svampen kokat bort.

    (Först när du lägger i (färsk) svamp så blir hela kastrullen full med svamp men så småningom sipprar vätskan ur svampen och volymen blir betydligt mindre.)

    svampen i kastrullen
    Svampen i kastrullen.
    vätska sipprar ur svampen och volymen minskar
    Vätska sipprar ur svampen och volymen minskar.
    volymen minskar ännu mer
    Volymen minskar ännu mer.
    svampen är färdigkokt (det mesta av vätskan har kokat bort)
    Svampen är färdigkokt (det mesta av vätskan har kokat bort).
  5. Häll på grädden och kalvfond. Man kan även om man vill blanda i lite vin. Rör om.

    häll på grädden
    Häll på grädden.
    häll på kalvfond
    Häll på kalvfond.
    rör om
    Rör om.
  6. Gör en redning av vetemjöl och vatten. Rör ut vetemjölet i lite vatten så att det blir klumpfritt. (Ta ungefär samma mängd vatten som mjöl så brukar det blir bra.)

    vetemjöl till redningen
    Vetemjöl till redningen.
    vetemjöl och vatten
    Vetemjöl och vatten.
    blanda och redningen är klar
    Blanda och redningen är klar.
  7. Rör ner redningen i såsen under ständig omrörning. Låt såsen koka på svag värme under tiden. Såsen tjocknar nu. Låt koka ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.

    (Tänk på att röra om i botten av redningen precis innan du häller i den eftersom vetemjölet snabbt sjunker till botten.)

    rör ner redningen i såsen
    Rör ner redningen i såsen.
    färdig svampsås
    Färdig svampsås.

Kategorier

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per portion, beräknat på 4 portioner (228 g): 382 kcal, 11 g kolhydrater, 35 g fett, 5 g protein

Variationstips

Byt ut kantareller mot valfri svampsort eller (mera) champinjoner. Tillsätt om du vill mer vin eller sherry. Du kan också späda med mer vatten om du vill ha mer sås och hälla i mer smaksättning i form av kalvfond och/eller kryddor. Vill du ha en tjockare sås kan du göra mer redning och blanda i.

Hållbarhet och förvaring

Såsen håller sig i kylskåp minst 5 dygn.

Kommentarer och betyg

  1   2   nästa sida
Skrivet av Peter Andersson
Hej och tack för ett kanonrecept på den Lyxiga svampsåsen. Den var helt underbar god.
Svar till Erik Skrivet av Susanne
Kul att du gillar min matblogg och hoppas du tycker om svampsåsen! :)
Skrivet av Erik
Tack för en bra matblogg, hittade hit idag och ska nog pröva några recept allt eftersom. Men idag blir det svampsås :-)
Svar till Kalle Wahlbro Skrivet av Susanne
Det blir nog bra med lite soja! Hoppas du tyckte om såsen, skriv gärna och berätta!
Skrivet av Kalle Wahlbro
Hej ! Jag tänker göra din sås, men lägga till litet soja...Få se hur det blir..Gott tror Jag!
Svar till Stefan Skrivet av Susanne
En köttbuljongtärning brukar motsvara ca 3 msk fond. Du ska inte tillsätta någon vätska om du använder färska champinjoner. De ser kanske torra ut men så fort de värms så sipprar det ut vätska ur dem. Volymen sjunker därför ihop också så du behöver inte ändra i receptet. Dock är mängden svamp inte så noga i receptet, det går att ta mer eller mindre om man vill det. Lycka till!
Skrivet av Stefan
Hej.
Jag är totalt nybörjare på sås.
Hittar inge kantareller i grönsaksavdelningen så jag tar bara champinjoner.
- Jag tänkte använda köttbuljong istället för fond, går det och hur mycket ska jag ha i?
- Champinjoner i förpackning ligger inte i vätska utan ser rätt torra ut, ska jag tillföra vatten då, om i så fall hur mycket?
- Och ska jag ha i mindre mängd champinjoner då?
Svar till Jayamila Skrivet av Susanne
Tack för alla dina tips och för att du delar med dig av din kunskap!
Skrivet av Jayamila
Lol och när jag använder konserverad svamp använder jag en del av spadet i såsen jag byter helt enkelt ut lite av vätskan mot spad det är ju smakämnen i spadet och jag tycker det är synd att inte ta tillvara på det, men jag är ju också den typen som glas konserverar svamp(främst gul kantarell som lätt blir besk om den torkas) jag har ca 20 arter svamp som jag är säker på och jag har hittills aldrig blivit dålig av en svamp eftersom jag dubbel eller trippel kollar dom när jag lär mig dom och nu förtiden behöver jag inte ta med mig svampboken när jag går ut, jag får en full korg av svamp som jag vet är ätbara och goda ändå och plockar som sagt aldrig en svamp som jag inte är säker på och håller mig till nybörjar svampar egentligen, soppar(i Sverige finns egentligen bara två som är giftiga men det finns ett fåtal som smakar illa), taggsvamp, fårticka( används som tryffel ersättning i såser på restauranger och i leverpastej mm) och kantareller mm. och håller mig borta från skivlingar. Jag torkar mycket av mina svampar så jag har över hela året och har en elektrisk tork med ställbar temp av sopparna gör jag bl.a. Svamp mjöl som jag också strör i en nypa av i såsen ger den extra svamp smaken.
Skrivet av Jayamila
När jag gör svampsås brukar jag istället för att ha i salt ta lite mushroom soya det och/eller lite vit tryffelolj(ibland tar de in ett lager av kryddsprayer på Lidl en liten spray flaska för typ 10kr räcker jätte länge eftersom det behövs så lite förvara i kylen så håller den längre mel låt den stå framme och bli varm innan du sprayar för smakens skull. Persilade( en blandning av lök, vitlök, persilja, salt och ev annat jag inte kommer på just nu. också ett alternativ. Konjak, sherry, vitt vin mm, är alltid roligt att skvätta i efter tillgång, tycke och smak. Lol 3dl grädde ger en fet och god sås men kanske inte en sås att göra allt för ofta
Svar till Stefan Skrivet av Susanne
Tack för ditt tips! Låter gott!
Skrivet av Stefan
När man lägger i vätska så som grädde vin o fond, för att lyxa till det ta lite Cognac Ca:½ dl det blir bra.
Svar till Jens Skrivet av Susanne
Jag har uppdaterat receptet och gjort om det lite så det blev ännu bättre så nu är det 3 dl grädde precis som det står i receptet. :)
Skrivet av Jens
Receptet anger 3 dl grädde, jag fattar inte?
Svar till Ella Skrivet av Susanne
Tack så mycket snälla du! Hoppas svampsåsen blev god! :)
Skrivet av Ella
Hej Susanne! Ikväll ska jag testa din svampsås :) jag har provat dina recept tidigare och varit supernöjd! Du har en så fin och pedagogisk sajt!!
Skrivet av Susanne
Receptet är nu uppdaterat, så det är 3 dl grädde i receptet, har även gjort några andra justeringar så att det blir bättre och enklare och så nya bilder förstås.
Svar till Oscar Skrivet av Susanne
Ja det blir 4,5 dl grädde.
Skrivet av Oscar
Hej hej, tänkte laga till denna sås om typ 2 timmar, så ett snabbs svar vore välkommet, även om jag inser att chansen för ett sådant är låg.

Fråga:
Om man väljer grädde i stället för mjölk, skall man då tolka receptet som att det skall vara i 4.5dl grädde?
//
Förstgångs kock
Skrivet av ´Janne T
Testa med lite cherry i såsen så blir den extra smarrig ! lycka till
Skrivet av Olof
Haha Kjelle, skön du är!
Skrivet av Susanne
Svar till Kjelle: Nej, ättika i blir inte gott. Det står ju inte heller något om ättika i receptet eller i någon av de tidigare kommentarerna, så detta måste ha varit ditt eget lilla experiment. Tyvärr finns det ju risker med experiment, ibland blir det bra och ibland mindre bra!
Skrivet av Kjelle
Jag hade i lite ättika,den smakade skit!!!!
Skrivet av josefin
Vilken god sås, den gjorde vår Nyårsmiddag!!
Skrivet av Martin i Malmö
Släng i ~1msk av Dijon Senap också för att göra den ännu lyxigare och välsmakad. Ta i lite åt gången så inte senapen smakar mer än svampen
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl