| Varma såser |

Lyxig svampsås

Mycket god och svampsås med champinjoner och kantareller. Godast är förstås färsk svamp men när det inte är säsong för kantareller kan man antingen ta annan färsk svamp eller svamp på konservburk.
Lyxig svampsås
Lyxig svampsås är en mycket god sås med kantareller och champinjoner.
Timglas Tid: 25 minuter
Portioner 3-4 portioner

Ingredienser:

Gör så här:

  1. Hacka löken fint.

  2. Hetta upp en såskastrull med en klick smör. Lägg i löken och stek så den blir blank och fin på svag-medel värme (det ska inte bli bränt).

  3. Borsta och skär svampen i mindre bitar.

    (Använder du konserverad svamp, häll bort spadet och pressa ur svampen så mycket av vätskan som möjligt.)

  4. Lägg svampen i kastrullen och låt koka tillsammans på svag värme, ca 10-15 minuter tills det mesta av vätskan som kommer ur svampen kokat bort.

    (Först när du lägger i (färsk) svamp så blir hela kastrullen full med svamp men så småningom sipprar vätskan ur svampen och volymen blir betydligt mindre.)

  5. Häll på grädden och kalvfond. Man kan även om man vill blanda i lite vin. Rör om.

  6. Gör en redning av vetemjöl och vatten. Rör ut vetemjölet i lite vatten så att det blir klumpfritt. (Ta ungefär samma mängd vatten som mjöl så brukar det blir bra.)

  7. Rör ner redningen i såsen under ständig omrörning. Låt såsen koka på svag värme under tiden. Såsen tjocknar nu. Låt koka ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.

    (Tänk på att röra om i botten av redningen precis innan du häller i den eftersom vetemjölet snabbt sjunker till botten.)

Bilder steg för steg

hackad schalottenlök
1. Hackad schalottenlök.
smält smör i såskastrullen
2.1. Smält smör i såskastrullen.
låt löken steka i smöret
2.2. Låt löken steka i smöret.
blank och fin färdigstekt lök
2.3. Blank och fin färdigstekt lök.
färsk svamp i mindre bitar
3. Färsk svamp i mindre bitar.
svampen i kastrullen
4.1. Svampen i kastrullen.
vätska sipprar ur svampen och volymen minskar
4.2. Vätska sipprar ur svampen och volymen minskar.
volymen minskar ännu mer
4.3. Volymen minskar ännu mer.
svampen är färdigkokt (det mesta av vätskan har kokat bort)
4.4. Svampen är färdigkokt (det mesta av vätskan har kokat bort).
häll på grädden
5.1. Häll på grädden.
häll på kalvfond
5.2. Häll på kalvfond.
rör om
5.3. Rör om.
vetemjöl till redningen
6.1. Vetemjöl till redningen.
vetemjöl och vatten
6.2. Vetemjöl och vatten.
blanda och redningen är klar
6.3. Blanda och redningen är klar.
rör ner redningen i såsen
7.1. Rör ner redningen i såsen.
färdig svampsås
7.2. Färdig svampsås.

byt ut Variationstips:

Byt ut kantareller mot valfri svampsort eller (mera) champinjoner. Tillsätt om du vill mer vin eller sherry. Du kan också späda med mer vatten om du vill ha mer sås och hälla i mer smaksättning i form av kalvfond och/eller kryddor. Vill du ha en tjockare sås kan du göra mer redning och blanda i.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Såsen håller sig i kylskåp minst 5 dygn.

Kommentarer

Skriv en kommentar

person Svar till Erik penna Skrivet av Susanne
Kul att du gillar min matblogg och hoppas du tycker om svampsåsen! :)
penna Skrivet av Erik
Tack för en bra matblogg, hittade hit idag och ska nog pröva några recept allt eftersom. Men idag blir det svampsås :-)
person Svar till Kalle Wahlbro penna Skrivet av Susanne
Det blir nog bra med lite soja! Hoppas du tyckte om såsen, skriv gärna och berätta!

Läs alla 25 kommentarer