Lyxig svampsås




Ingredienser:
- 1 st liten gul lök
- eller 3 st schalottenlökar
- ca 25 g smör att steka i
- 200 g kantareller eller annan svamp
- 200 g färska champinjoner
- 1 msk kalvfond
- 3 dl vispgrädde
- ev. 2 msk vitt vin
- 2 msk vetemjöl
- ca 0,5 tsk salt
- ca 1 krm peppar
Gör så här:
-
Hacka löken fint.
- 1 st liten gul lök
- eller 3 st schalottenlökar
Hackad schalottenlök. - 1 st liten gul lök
-
Hetta upp en såskastrull med en klick smör. Lägg i löken och stek så den blir blank och fin på svag-medel värme (det ska inte bli bränt).
- ca 25 g smör att steka i
Smält smör i såskastrullen. Låt löken steka i smöret. Blank och fin färdigstekt lök. -
Borsta och skär svampen i mindre bitar.
(Använder du konserverad svamp, häll bort spadet och pressa ur svampen så mycket av vätskan som möjligt.)
- 200 g kantareller eller annan svamp
- 200 g färska champinjoner
Färsk svamp i mindre bitar. -
Lägg svampen i kastrullen och låt koka tillsammans på svag värme, ca 10-15 minuter tills det mesta av vätskan som kommer ur svampen kokat bort.
(Först när du lägger i (färsk) svamp så blir hela kastrullen full med svamp men så småningom sipprar vätskan ur svampen och volymen blir betydligt mindre.)
Svampen i kastrullen. Vätska sipprar ur svampen och volymen minskar. Volymen minskar ännu mer. Svampen är färdigkokt (det mesta av vätskan har kokat bort). -
Häll på grädden och kalvfond. Man kan även om man vill blanda i lite vin. Rör om.
- 1 msk kalvfond
- 3 dl vispgrädde
- ev. 2 msk vitt vin
Häll på grädden. Häll på kalvfond. Rör om. -
Gör en redning av vetemjöl och vatten. Rör ut vetemjölet i lite vatten så att det blir klumpfritt. (Ta ungefär samma mängd vatten som mjöl så brukar det blir bra.)
- 2 msk vetemjöl
Vetemjöl till redningen. Vetemjöl och vatten. Blanda och redningen är klar. -
Rör ner redningen i såsen under ständig omrörning. Låt såsen koka på svag värme under tiden. Såsen tjocknar nu. Låt koka ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.
(Tänk på att röra om i botten av redningen precis innan du häller i den eftersom vetemjölet snabbt sjunker till botten.)
Rör ner redningen i såsen. Färdig svampsås.
Variationstips:
Byt ut kantareller mot valfri svampsort eller (mera) champinjoner. Tillsätt om du vill mer vin eller sherry. Du kan också späda med mer vatten om du vill ha mer sås och hälla i mer smaksättning i form av kalvfond och/eller kryddor. Vill du ha en tjockare sås kan du göra mer redning och blanda i.
Hållbarhet och förvaring:
Såsen håller sig i kylskåp minst 5 dygn.
| Varma såser |

⭐ webmaster

⭐ webmaster