| Svamp |

Kantareller

kantareller
Skogens guld - kantareller - en delikatess!

pil Recept med Kantareller

Skogens guld, kantareller, är en delikatess. Kantarell växer till exempel i granskog, boksog och i gräs under ekar.

I Sverige finns sex arter av kantareller varav fyra är ätliga och goda: blek kantarell, kantarell, rödgul trumpetsvamp och trattkantarell.

Man känner igen en kantarell som en gul svamp och genom att fruktkropparna är trattformade och att hattens undersida har åsar som löper ner på foten.

I affären kan man på hösten köpa färska kantareller och året om kan kantareller på konservburk köpas.

För att få fram kantarellsmaken behövs fett. Smör eller grädde är de klassiska ingredienserna man brukar ha när man steker kantareller eller gör en god sås, men även olivolja kan användas.

Innehållsinformation

grön flagga Tillsatsfritt:  Ja

grön flagga Laktosfritt:  Ja

grön flagga Glutenfritt:  Ja

grön flagga Vegetariskt:  Ja

Tips och info

Storbritaniens flagga Engelskt namn:

golden chanterelle, yellow chanterelle

Hitta Finns i affären:

Kan finnas färska på grönsaksavdelningen på hösten. Året runt finns annars kantareller på konservburk.

Tummen upp GI tips:

Svamp innehåller i princip inga kolhydrater så man kan säga att kantareller har väldigt lågt GI.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Färsk svamp håller sig i kylen/svalen minst en vecka men är godare ju färskare den är.

Sedlar Pris:

Dyrt, färsk ca 100-150 kr/kg, en liten konservburk ca 15-20 kr

Kundvagn Köptips:

Kantareller är dyrt att köpa men gott! Passa på att köpa färska kantareller när det är högsäsong i augusti-september. Allra bäst är förstås om du har möjlighet att plocka själv för då är det gratis!

Byt ut Ersätt med:

Annan svamp t.ex. champinjoner och/eller Karl-Johan-svamp

Måttomvandla kantareller mellan vikt och volym

Konvertera kantareller från en måttenhet till en annan. Måttomvandla fler ingredienser.

Från till Visa även utländska enheter

Kommentarer

Skriv en kommentar

Liknande ingredienser


Förvällda kantareller

Förvällda kantareller

Förväll dina kantaraller för att kunna spara dem till ett senare tillfälle. Syftet är att få ur vätskan ur svampen. Så här gör man.

klocka Tid: 30 minuter
kantarellpaj

Kantarellpaj

Recept på en mycket god kantarellpaj. God pajdeg med fyllning av kantareller, lök, crème fraiche, ost och ägg.

klocka Tid: 70 minuter varav 30 minuter i ugnen
kantarellsoppa

Kantarellsoppa

Gott och enkelt recept på kantarellsoppa till vardag eller fest. Använd färska eller förvällda kantareller. Bilder steg för steg.

klocka Tid: 30 minuter
kantarellsås

Kantarellsås

Recept på en riktigt god och lyxig kantarellsås. Mycket god och krämig sås där kantarellsmaken verkligen kommer fram.

klocka Tid: ca 30 minuter med färsk svamp, 10 minuter med svamp på burk
Lyxig svampsås

Lyxig svampsås

Lyxig och mycket god svampsås med kantareller och champinjoner. Bilder steg för steg.

klocka Tid: 25 minuter
svampmacka med kantareller

Stekt svamp

Recept på stekt svamp som kantareller och champinjoner. Stek svampen i smör.

klocka Tid: 30 minuter
Svampstuvning med kantareller

Svampstuvning

Recept på svampstuvning. God och krämig som kan användas som fyllning eller läggas på en smörgås.

klocka Tid: 30 minuter