Den godaste mjölken - Lantmjölk
Publicerad 27 september 2013 11:24
Om du frågar mig vilken mjölk som är godast så är det lantmjölk.

För några år sedan visste jag inte ens vad det var men vid ett tillfälle var en bonde på besök i butiken jag handlar i och tipsade mig om den.
Lantmjölken är till skillnad från vanlig mjölk inte homogeniserad vilket betyder att man inte slagit sönder fettet. Därför kan en del av fettet klumpa ihop sig lite på ytan ibland. Fetthalten varierar över säsongen mellan 3,8-4,5%.
Detta är alltså en helt naturlig produkt, precis som vanlig mjölk fast med den naturliga fetthalten.
Det finns även de som tror de är laktosintoleranta men i själva verket är allergiska mot homogeniserad mjölk utan att veta om det.
Prova gärna lantmjölk om du inte provat. Arlas ekologiska lantmjölk kostar ca 1 kr mer än den ekologiska standardmjölken. Näringsvärdena är de samma.
Det händer även att jag köper standardmjölk som har 3 % fetthalt medan mellanmjölk och lättmjölk köper jag aldrig. Så när jag bakar eller lagar mat använder jag alltid standardmjölk eller lantmjölk och det är alltså vad jag använt när jag gjort alla recept här på recepten.se.