Bloggens startsida

Den godaste mjölken - Lantmjölk

Publicerad 27 September 2013 11:24 i Hälsa 

Om du frågar mig vilken mjölk som är godast så är det lantmjölk.

lantmjölk

För några år sedan visste jag inte ens vad det var men vid ett tillfälle var en bonde på besök i butiken jag handlar i och tipsade mig om den.

Lantmjölken är till skillnad från vanlig mjölk inte homogeniserad vilket betyder att man inte slagit sönder fettet. Därför kan en del av fettet klumpa ihop sig lite på ytan ibland. Fetthalten varierar över säsongen mellan 3,8-4,5%.

Detta är alltså en helt naturlig produkt, precis som vanlig mjölk fast med den naturliga fetthalten.

Det finns även de som tror de är laktosintoleranta men i själva verket är allergiska mot homogeniserad mjölk utan att veta om det.

Prova gärna lantmjölk om du inte provat. Arlas ekologiska lantmjölk kostar ca 1 kr mer än den ekologiska standardmjölken. Näringsvärdena är de samma.

Det händer även att jag köper standardmjölk som har 3 % fetthalt medan mellanmjölk och lättmjölk köper jag aldrig. Så när jag bakar eller lagar mat använder jag alltid standardmjölk eller lantmjölk och det är alltså vad jag använt när jag gjort alla recept här på recepten.se.

Publicerad  27 September 2013 11:24 i Hälsa 

Kommentarer

Skriv en kommentar

person Svar till Helena penna Skrivet av Susanne 2013-11-05 23:29
Fettklumparna är lite olika, ibland ser man inte mycket av dem och ibland är det mera och då kan de ligga ovanpå eller flyta en bit längre ner. Tror man kan röra ut dem med en sked. Det är ju svårt att skaka förpackningen utan att mjölken åker ur. Dock har jag själv inget problem med de eventuella fettklumparna, tycker det är gott och ofta har jag mjölk i varmt te och då smälter det så då märks de inte av.
Tack och hoppas du hittar några recept du gillar! Skriv gärna igen! :)
penna Skrivet av Helena 2013-10-16 16:24
Hej!

Detta måste jag som laktosintolerant light prova. Bytte för några år sen ut allt margarin mot smör och märkte redan där en markant förbättring och nu ska jag prova denna oxå nästa gång jag köper mjölk. :) Men hur blir det med fettklumparna som kan bli i, blandar dom sig med mjölken igen om man skakar lite på förpackningen?

För övrigt måste jag bara säga att det här var en jättekul sida, så glad att maken hittade den åt mig, misstänker att många, många recept kommer finnas på vårt middagsbord den närmsta framtiden. :)

Läs gärna även: