| Lunch |

Ugnspannkaka

Klassiskt recept på ugnspannkaka som går snabbt och lätt att göra. Mycket god klassisk svensk husmanskost. Servera med lingonsylt.
ugnspannkaka
Ugnspannkaka serverad med lingonsylt.
Timglas Tid: 30 minuter varav 20 min i ugnen.
Portioner 4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Servering:

glutenfritt Glutenfritt - Byt ut vetemjölet mot glutenfritt mjöl.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Så här gör du ugnspannkaka:

  1. Sätt ugnen på 225°C.

    Mät upp mjöl och salt i en bunke. Blanda.

    mät upp mjöl, salt
    Mät upp mjöl, salt.
    mjöl och salt blandat
    Mjöl och salt blandat.
  2. Vispa ned mjölken lite i taget för att få klumpfri smet.

    vispa ned mjölk
    Vispa ned mjölk.
    vispa ned lite i taget
    Vispa ned lite i taget.
    all mjölk nedvispad
    All mjölk nedvispad.
  3. Vispa i äggen.

    vispa i äggen
    Vispa i äggen.
    smeten är klar
    Smeten är klar.
  4. Häll smeten i en långpanna ca 30x40 cm. Jag kan rekommendera en ugnsform med keramisk beläggning som inget fastnar på - oerhört lättdiskad. Tar man en annan form så bör den smörjas ordentligt. Man kan också klä den med bakplåtspapper så slipper man diska. En mindre ugnsform går också bra men då så kommer gräddningstiden bli längre.

    • 1 msk smör till smörjning av långpanna
    häll smeten i långpannan
    Häll smeten i långpannan.
  5. Grädda i mitten av ugnen i 225°C i ca 20 minuter till gyllengul färg.

    (Tänk på att gräddningstiden blir längre om du tar en mindre ugnsform än ovan angivna mått eftersom ugnspannkakan då blir tjockare. T.ex. så tog ugnspannkakan i en ugnsform på 25x35 cm ca 30-35 minuter att grädda.)

    (Om du tycker den fått för mycket färg men inte är färdiggräddad så lägg över ugnsfolie. För att veta om den är färdiggräddad kan man sticka ner en provsticka som ska förbli torr.)

    grädda i ugnen
    Grädda i ugnen.
  6. Skär ugnspannkakan i bitar och servera med lingonsylt.

    färdiggräddad ugnspannkaka
    Färdiggräddad ugnspannkaka.
    en bit ugnspannkaka med lingonsylt
    En bit ugnspannkaka med lingonsylt.

servera Serveringstips:

Servera med lingonsylt och sallad eller rårivna morötter.

Kommentarer till Ugnspannkaka

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Hej
Mat som innehåller ägg men inga andra animalier är ovo-vegetarisk. Mjölk lakto-vegetarisk. Båda ovo-vegetarisk.
Inte konstigt att folk blir förvirrade när till och med matsidor inte kan hålla koll på detta.
Mvh
penna Skrivet av Hej
Hej! Hur kommer det sig att ni kallar rätter som innehåller både mjölk, ägg och smör vegetariska?
Vegetariskt = ej animaliska produkter, det gäller inte enbart kött.
penna Skrivet av Robban
@Olivia - Sätt på ugnen :)

Läs alla 131 kommentarer