| Lunch |

Ugnspannkaka

Klassiskt recept på ugnspannkaka som går snabbt och lätt att göra. Mycket god klassisk svensk husmanskost. Servera med lingonsylt.
ugnspannkaka
Ugnspannkaka är gott och ett enkelt recept. På bilden visas ugnspannkakan serverad med lingonsylt och sallad.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 30 minuter varav 20 min i ugnen.
Portioner 4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Servering:

glutenfritt Glutenfritt - Byt ut vetemjölet mot glutenfritt mjöl.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°C.

    Mät upp mjöl och salt i en bunke. Blanda.

  2. Vispa ned mjölken lite i taget för att få klumpfri smet.

  3. Vispa i äggen.

  4. Häll smeten i smörjd långpanna ca 30x40 cm. Man kan också klä den med bakplåtspapper så slipper man diska. En mindre ugnsform går också bra men då så kommer gräddningstiden bli längre.

  5. Grädda i mitten av ugnen i 225°C i ca 20 minuter till gyllengul färg.

    (Tänk på att gräddningstiden blir längre om du tar en mindre ugnsform än ovan angivna mått eftersom ugnspannkakan då blir tjockare. T.ex. så tog ugnspannkakan i en ugnsform på 25x35 cm ca 30-35 minuter att grädda.)

    (Om du tycker den fått för mycket färg men inte är färdiggräddad så lägg över ugnsfolie. För att veta om den är färdiggräddad kan man sticka ner en provsticka som ska förbli torr.)

  6. Skär ugnspannkakan i bitar och servera med lingonsylt.

Beskrivande bilder

mät upp mjöl, salt
1.1. Mät upp mjöl, salt.
mjöl och salt blandat
1.2. Mjöl och salt blandat.
vispa ned mjölk
2.1. Vispa ned mjölk.
vispa ned lite i taget
2.2. Vispa ned lite i taget.
all mjölk nedvispad
2.3. All mjölk nedvispad.
vispa i äggen
3.1. Vispa i äggen.
smeten är klar
3.2. Smeten är klar.
häll smeten i långpannan
4. Häll smeten i långpannan.
grädda i ugnen
5. Grädda i ugnen.
färdig ugnspannkaka
6.1. Färdig ugnspannkaka.
skär upp i bitar
6.2. Skär upp i bitar.

servera Serveringstips:

Servera med lingonsylt och sallad eller rårivna morötter.