Ugnspannkaka

Klassiskt recept på ugnspannkaka som går snabbt och lätt att göra. Mycket god klassisk svensk husmanskost. Servera med lingonsylt.
ugnspannkaka
Ugnspannkaka serverad med lingonsylt.
Timglas Tid: 30 minuter varav 20 min i ugnen.
Portioner 4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Servering:

glutenfritt Glutenfritt - Byt ut vetemjölet mot glutenfritt mjöl.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Så här gör du ugnspannkaka:

  1. Sätt ugnen på 225°C.

    Mät upp mjöl och salt i en bunke. Blanda.

    mät upp mjöl, salt
    Mät upp mjöl, salt.
    mjöl och salt blandat
    Mjöl och salt blandat.
  2. Vispa ned mjölken lite i taget för att få klumpfri smet.

    vispa ned mjölk
    Vispa ned mjölk.
    vispa ned lite i taget
    Vispa ned lite i taget.
    all mjölk nedvispad
    All mjölk nedvispad.
  3. Vispa i äggen.

    vispa i äggen
    Vispa i äggen.
    smeten är klar
    Smeten är klar.
  4. Häll smeten i en långpanna ca 30x40 cm. Jag kan rekommendera en ugnsform med keramisk beläggning som inget fastnar på - oerhört lättdiskad. Tar man en annan form så bör den smörjas ordentligt. Man kan också klä den med bakplåtspapper så slipper man diska. En mindre ugnsform går också bra men då så kommer gräddningstiden bli längre.

    • 1 msk smör till smörjning av långpanna
    häll smeten i långpannan
    Häll smeten i långpannan.
  5. Grädda i mitten av ugnen i 225°C i ca 20 minuter till gyllengul färg.

    (Tänk på att gräddningstiden blir längre om du tar en mindre ugnsform än ovan angivna mått eftersom ugnspannkakan då blir tjockare. T.ex. så tog ugnspannkakan i en ugnsform på 25x35 cm ca 30-35 minuter att grädda.)

    (Om du tycker den fått för mycket färg men inte är färdiggräddad så lägg över ugnsfolie. För att veta om den är färdiggräddad kan man sticka ner en provsticka som ska förbli torr.)

    grädda i ugnen
    Grädda i ugnen.
  6. Skär ugnspannkakan i bitar och servera med lingonsylt.

    färdiggräddad ugnspannkaka
    Färdiggräddad ugnspannkaka.
    en bit ugnspannkaka med lingonsylt
    En bit ugnspannkaka med lingonsylt.

servera Serveringstips:

Servera med lingonsylt och sallad eller rårivna morötter.

Kommentarer till Ugnspannkaka

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Mia
Dina recept är bäst både jag och sonen min har lagat mycket av dem 🙂🙂🙂
besökare Svar till Linda penna Skrivet av Susanne
Varsågod! ❤️
penna Skrivet av Linda
Tack för alla goda recept med bra instruktioner!❤️❤️
besökare Svar till Regina penna Skrivet av Susanne
Tack så mycket! 😊❤️
penna Skrivet av Regina
Tänk om alla som har så mycket synpunkter skulle ta och starta ett eget receptforum där ni kunde göra recepten rätt enligt er definition av vegetariskt, så skulle vi andra slippa ett kommentarsfält som bara drar ner humöret 😀

Älskar dina recept, enkelt och tydligt att kunna få med alla åldrar i receptläsningen när bilder och text finns ❤️
besökare Svar till Anders penna Skrivet av Susanne
Ja det är så tyvärr på flera recept som innehåller ägg, detta är en återkommande synpunkt, dock ändå väldigt få i förhållande totala mängden kommentarer. Men för vissa vegetarianer verkar det vara en väldigt viktig fråga helt klart. Men mitt svar är detsamma även denna gång. Jag använder den här definitionen och så får självklart alla äta precis vad de vill. 😊
penna Skrivet av Anders
Det är helt galet att detta recept har legat ute i mer än 10 år på nätet. Under alla dessa år så har endast positiva kommentarer och tips delats ut här i kommentarerna.

Men nu 2018 så är plötsligt en massa personer kränkta och har synpunkter på om detta verkligen är vegetariskt eller ej.
Skärp er!
besökare Svar till Hej penna Skrivet av Susanne
Hej! Därför att de flesta personer tycker att det är det som vegetariskt innebär, alltså inte döda djur. Det du syftar på brukar man kalla veganskt. Därför har jag valt den definitionen och kommer fortsätta ha den. Det blir för krångligt att gå in på detaljer med lakto-ovo m.m. Eftersom det är recept med en väldigt tydlig ingrediensförteckning så är det ju bara att läsa den så det finns ju ingen risk att någon blir lurad att äta något som den inte vill ha så jag ser det inte som något problem. Huvudsaken är att alla får äta det de vill tycker jag.
penna Skrivet av Hej
Mat som innehåller ägg men inga andra animalier är ovo-vegetarisk. Mjölk lakto-vegetarisk. Båda ovo-vegetarisk.
Inte konstigt att folk blir förvirrade när till och med matsidor inte kan hålla koll på detta.
Mvh
penna Skrivet av Hej
Hej! Hur kommer det sig att ni kallar rätter som innehåller både mjölk, ägg och smör vegetariska?
Vegetariskt = ej animaliska produkter, det gäller inte enbart kött.

Läs alla 140 kommentarer

Se även dessa recept

| Lunch |