Klassiskt recept på ugnspannkaka, även kallad tjockpannkaka som går snabbt och lätt att göra. Mycket god klassisk svensk husmanskost. Servera med lingonsylt.
Häll smeten i en långpanna ca 30x40 cm. Jag kan rekommendera en ugnsform med keramisk beläggning som inget fastnar på - oerhört lättdiskad. Tar man en annan form så bör den smörjas ordentligt. Man kan också klä den med bakplåtspapper så slipper man diska. En mindre ugnsform går också bra men då så kommer gräddningstiden bli längre.
Grädda i mitten av ugnen i 225°C i ca 20 minuter till gyllengul färg.
(Tänk på att gräddningstiden blir längre om du tar en mindre ugnsform än ovan angivna mått eftersom ugnspannkakan då blir tjockare. T.ex. så tog ugnspannkakan i en ugnsform på 25x35 cm ca 30-35 minuter att grädda.)
(Om du tycker den fått för mycket färg men inte är färdiggräddad så lägg över ugnsfolie. För att veta om den är färdiggräddad kan man sticka ner en provsticka som ska förbli torr.)
Skär ugnspannkakan i bitar och servera med lingonsylt.
Servera med lingonsylt och sallad eller rårivna morötter.
Hållbarhet och förvaring
Håller sig minst 5 dygn i kylskåp. Kan även frysas och håller sig då minst 3 månader.
Kommentarer och betyg
webmaster
Svar till
Mikael
️ Skrivet av Susanne
Följ gärna mitt recept så bör din ugnspannkaka bli fluffigare. Den blir så som du beskriver att kanterna reser sig. Sedan sjunker den alltid ihop lite när man tar ut den. Men kompakt blir den inte.
Att den blir kompakt när du gör den tror jag definitivt beror på att du vispar äggen med mjölet och sedan har i mjölken. Då vispar du sönder äggen för mycket och då blir det inte så där fluffigt. Om du läser mitt recept så vispar man i äggen på slutet och då vispar man inte så jättemycket. Det blir en annan sak då och du får en fluffigare pannkaka. Bakning och matlagning är kemi och ägg har verkligen olika egenskaper beroende på hur de hanteras och stor betydelse för resultatet. Jag tror inte saltet spelar någon roll alls faktiskt mer än för smaken.
Lycka till och skriv gärna igen om du provar mitt recept och berätta hur det blev!
️ Skrivet av Mikael
Jag brukar vispa upp äggen med mjölet, sedan ha i mjölken eftersom så äggsmeten blir fluffig/luftig.
Dock lyckas jag inte få min ugnspannkaka som jag minns min mormor och mamma fick sina, dvs att kanterna reste sig. Min blir kompaktare. Förutom ovannämnda, så har jag inte i något salt förrän efter gräddning ovanpå - kan det vara förklaringen?
webmaster
Svar till
pauli
️ Skrivet av Susanne
Det beror säkert på mjölet. Tyvärr har glutenfritt mjöl andra egenskaper än vanligt vetemjöl. Exakt hur du ska göra vet jag tyvärr inte. Det kräver ofta ganska mycket experimenterande för att hitta rätt. Kanske ska mjölmängden ökas, kanske behöver den längre tid i ugnen på en lägre temperatur? Annars kan jag rekommendera mitt recept på LCHF fläskpannkaka, den innehåller inget mjöl alls och blir väldigt god.
️ Skrivet av pauli
Hej. Dessvärre misslyckades jag totalt.
Vad kan jag ha gjort för fel?
Använde mig av lailas glutenfria mjöl med angivna doseringar enligt recept, men den blev väldigt kladdig ändå.
Hade den i ugnen i lite över 1 timme ändå så blev den aldrig färdit :( gav upp till sist och smakade på en semi rå ungspannkaka.
Hur kan jag göra till nästa gång? Minska mjölk eller öka mjöl?
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten! Hoppas du hittar
något som faller dig i smaken! /Susanne Jarl