Klassiskt recept på ugnspannkaka, även kallad tjockpannkaka som går snabbt och lätt att göra. Mycket god klassisk svensk husmanskost. Servera med lingonsylt.
Ugnspannkaka serverad med lingonsylt.
Tid: 30 minuter varav 20 min i ugnen.
4 portioner
Näringsvärde per portion (243 g): 332 kalorier, 40 g kolhydrater, 12 g fett, 14 g protein, 2 g fibrer
Häll smeten i en långpanna ca 30x40 cm. Jag kan rekommendera en ugnsform med keramisk beläggning som inget fastnar på - oerhört lättdiskad. Tar man en annan form så bör den smörjas ordentligt. Man kan också klä den med bakplåtspapper så slipper man diska. En mindre ugnsform går också bra men då så kommer gräddningstiden bli längre.
Grädda i mitten av ugnen i 225°C i ca 20 minuter till gyllengul färg.
(Tänk på att gräddningstiden blir längre om du tar en mindre ugnsform än ovan angivna mått eftersom ugnspannkakan då blir tjockare. T.ex. så tog ugnspannkakan i en ugnsform på 25x35 cm ca 30-35 minuter att grädda.)
(Om du tycker den fått för mycket färg men inte är färdiggräddad så lägg över ugnsfolie. För att veta om den är färdiggräddad kan man sticka ner en provsticka som ska förbli torr.)
Grädda i ugnen.
Skär ugnspannkakan i bitar och servera med lingonsylt.
Hej. Dessvärre misslyckades jag totalt.
Vad kan jag ha gjort för fel?
Använde mig av lailas glutenfria mjöl med angivna doseringar enligt recept, men den blev väldigt kladdig ändå.
Hade den i ugnen i lite över 1 timme ändå så blev den aldrig färdit :( gav upp till sist och smakade på en semi rå ungspannkaka.
Hur kan jag göra till nästa gång? Minska mjölk eller öka mjöl?