Ugnspannkaka

Klassiskt recept på ugnspannkaka, även kallad tjockpannkaka som går snabbt och lätt att göra. Mycket god klassisk svensk husmanskost. Servera med lingonsylt.
ugnspannkaka
Ugnspannkaka serverad med lingonsylt.
Timglas Tid: 30 minuter varav 20 min i ugnen.
Portioner 4 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion: 332 kcal
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Servering:

glutenfritt Glutenfritt - Byt ut vetemjölet mot glutenfritt mjöl.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Så här gör du ugnspannkaka:

  1. Sätt ugnen på 225°C.

    Mät upp mjöl och salt i en bunke. Blanda.

    mät upp mjöl, salt
    Mät upp mjöl, salt.
    mjöl och salt blandat
    Mjöl och salt blandat.
  2. Vispa ned mjölken lite i taget för att få klumpfri smet.

    vispa ned mjölk
    Vispa ned mjölk.
    vispa ned lite i taget
    Vispa ned lite i taget.
    all mjölk nedvispad
    All mjölk nedvispad.
  3. Vispa i äggen.

    vispa i äggen
    Vispa i äggen.
    smeten är klar
    Smeten är klar.
  4. Häll smeten i en långpanna ca 30x40 cm. Jag kan rekommendera en ugnsform med keramisk beläggning som inget fastnar på - oerhört lättdiskad. Tar man en annan form så bör den smörjas ordentligt. Man kan också klä den med bakplåtspapper så slipper man diska. En mindre ugnsform går också bra men då så kommer gräddningstiden bli längre.

    • 1 msk smör till smörjning av långpanna
    häll smeten i långpannan
    Häll smeten i långpannan.
  5. Grädda i mitten av ugnen i 225°C i ca 20 minuter till gyllengul färg.

    (Tänk på att gräddningstiden blir längre om du tar en mindre ugnsform än ovan angivna mått eftersom ugnspannkakan då blir tjockare. T.ex. så tog ugnspannkakan i en ugnsform på 25x35 cm ca 30-35 minuter att grädda.)

    (Om du tycker den fått för mycket färg men inte är färdiggräddad så lägg över ugnsfolie. För att veta om den är färdiggräddad kan man sticka ner en provsticka som ska förbli torr.)

    grädda i ugnen
    Grädda i ugnen.
  6. Skär ugnspannkakan i bitar och servera med lingonsylt.

    färdiggräddad ugnspannkaka
    Färdiggräddad ugnspannkaka.
    en bit ugnspannkaka med lingonsylt
    En bit ugnspannkaka med lingonsylt.

servera Serveringstips:

Servera med lingonsylt och sallad eller rårivna morötter.

Se även dessa recept

| Lunch |

Kommentarer till Ugnspannkaka

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Sorin Srbu
Var ute efter ett enkelt och snabbt ugnspannkakerecept, fann denna och det blev barnens favorit direkt!

Tips:
Variera baconet (som förvisso är gott!) med smakrik strimlad salami (bara strimla, ingen förberedelse annars som med baconet), eller ta vara på julskinkeresterna (lättstekt eller inte, blir lika bra).
✏️ Skrivet av Mia
Dina recept är bäst både jag och sonen min har lagat mycket av dem 🙂🙂🙂
💬 Svar till Linda ✏️ Skrivet av Susanne
Varsågod! ❤️
✏️ Skrivet av Linda
Tack för alla goda recept med bra instruktioner!❤️❤️
💬 Svar till Regina ✏️ Skrivet av Susanne
Tack så mycket! 😊❤️